Tgrt Haber

Tahıl koridoru anlaşması imzalanırken Zelenski röportaj verdi, barış için tek şartını açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Wall Street Journal
23 Temmuz 2022 13:17 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 17:20
Zelenski, Ukrayna halkının Rusya ile görüşmeye sıcak bakmadığını söyledi.
Volodimir Zelenski,Ukrayna,Rusya

İstanbul’da tahıl krizinin çözülmesi için Rusya-Ukrayna arasında anlaşmanın imzalandığı gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, verdiği röportajda savaşın sona ermesinin tek şartını açıkladı. 

Zelenski, Ukrayna halkının Rusya ile görüşmeye sıcak bakmadığını söyledi.

İstanbul’da Türkiye’nin önderliğinde Ukrayna ve Rusya arasında tahıl koridoru anlaşması dün iimzalandı. Aynı gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Wall Street Journal’a röportaj verdi. Barış umudunun yeşerdiği bu günlerde Volodimir Zelenski, savaşın sona ermesinin şartlarını açıkladı. 

"PUTİN MOLA İÇİN KULLANIR"

Volodimir Zelenski,  röportajda “Rusya Federasyonu ile çatışmayı dondurmak demek, Rusya Federasyonu'na dinleme fırsatı tanıyan bir mola verdirmek anlamına gelir. Bu duraklamayı jeopolitikalarını değiştirmek veya eski Sovyet cumhuriyetleri üzerindeki iddialarından vazgeçmek için kullanmayacaklar" ifadelerini kullandı. 

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başta enerji ve gıda olmak üzere pek çok alanda krize neden oluyor. Röportajda kendisiyle özdeşleşmiş askeri kıyafetlerine bürünen Zelenski, destek veren ülkelerin haklarına teşekkür ederek şunları söyledi: "Buradaki insanlara teşekkür ediyorum. Onlar için zor, artık fiyatlar yüksek, bu savaştan, Rusların ürettiği krizlerden rahatsızlık duyuyorlar. Ama bu bir değerler meselesi: Bugün Moskova'ya verilen diplomatik tavizler piyasaları bir şekilde istikrara kavuşturabilir, ancak gelecekte yalnızca geçici bir soluklanma ve bumerang etkisine yol açacaktır.”

"TEK ŞARTIMIZ..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hafta Zelenski'yi savaşı durduracak diplomatik bir çözüm istememekle suçlamıştı. Zelenski, Rusya'yı dev bir balinayla karşılaştırarak “İki bölgeyi yutan ve şimdi: çatışmayı durdurun, diyen bir balina. Sonra dinlenecek ve iki üç yıl içinde iki bölgeyi biraz daha ele geçirip tekrar aynı şeyi söyleyecek: Çatışmayı durdurun. Ve daha da ileri gitmeye devam edecek. Bu, yüzde yüz bir ihtimal" dedi. 

Zelenski röportajda savaşın bitmesinin tek yolunu şöyle açıkladı: “Rusya Ukrayna topraklarının tamamından çekilsin ve geri versin.” Zelenski, bu çözüm dışındaki tüm önerilerin işlevsiz olacağını şöyle anlatıyor: “Rusya'nın şubattaki işgalden bu yana ele geçirdiği Ukrayna topraklarını elinde tutmasına izin verecek herhangi bir ateşkes yalnızca daha geniş bir çatışmayı teşvik eder. Ve Moskova'ya bir sonraki tur için ikmal ve yeniden silahlanma konusunda fırsat verir.” 

“KANIN YIKANMASI İMKANSIZ”

Zelenski açıklamasında “Bir piton gibi ağzını açtı ve bizim sadece bir tavşan olduğumuzu düşündü. Ama biz bir tavşan değiliz ve bizi yutamayacağı ortaya çıktı. Ve aslında böyle yaparak kendini parçalama riski altına girdi” ifadelerini kullandı. 

Zelenski “Putin, konuşmadan buraya geldi, insanları öldürdü, 12 milyonu yerinden etti ve şimdi Ukrayna'nın müzakere etmek istemediğini söylüyor” dedi. “Sadece insanları öldürüyorlar, şehirleri yıkıyorlar, içine giriyorlar ve sonra 'Müzakere edelim' diyorlar. Kiminle konuşabilirler? Kayalarla mı? Onlar tamamen kanla kaplıdırlar ve bu kanın yıkanması imkansızdır” diye konuştu. 

“HALK REDDEDİYOR”

Zelenski, son beş ayın tüm trajedilerinden sonra Ukrayna vatandaşlarının Rusya ile görüşme havasında olmadığını da söyleyerek "Toplum önce tüm bölgelerin kurtarılması gerektiğine inanıyor, sonra ne yapacağımızı ve önümüzdeki yüzyıllarda nasıl yaşayabileceğimizi müzakere edebiliriz" dedi. "Halkımız yapabileceğimize inanıyor. Ve bunu ne kadar hızlı yaparsak o kadar az ölecekler” dedi. 

Ukrayna’nın başkent ve çevresinden çekilen Rus kuvvetleri son iki ayda, Donbass olarak bilinen doğu Luhansk ve Donetsk bölgelerinin Ukrayna'nın kontrolündeki kısımlarını ele geçirmeye odaklandı. Moskova haftalar sonra Luhansk bölgesinin geri kalanını ele geçirdi. Bu ayın başlarındaki yoğun çatışmalar nedeniyle Ukrayna, Donetsk'in üçte birinden fazlasını hâlâ kontrol ediyor. 

 

Kaynak: Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...