Tgrt Haber

Zelenskiy: Rusya Odessa'yı bombalayacak

06 Mart 2022 14:23 - Güncelleme : 06 Mart 2022 16:32

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Odessa'yı bombalamaya hazırlandığını söyledi. Ardından ise Zelenskiy, Rus ordusunun bir havaalanını tamamen yok ettiğini açıkladı.

Zelenskiy ve Biden, dün Rusya'nın Ukrayna'yı işgal süreci üzerine yeni yaptırımlar hakkında konuştu.

Rusya - Ukrayna savaşının 11. gününde bölgeden korkutan haberler gelmeye devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna'nın birçok kentine saldırırken, binlerce sivil de bu süreçte hayatını kaybetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bugün bir açıklama yaparak tüm dünyaya seslendi. Ukraynalıların barış istediğini belirten Zelenskiy, "Rusya halkına sesleniyorum; bu geri dönüşü yok kayıplar olmadan kötülüğü yenmenin hala mümkün olduğu dönem. Sessiz kalmayın." dedi.

''HAVAALANI YOK OLDU''

"Rus füzeleri Vınnytsia Havaalanı'nı tamamen yıktı" diyen Zelenskiy, "Şehirlerimizin bütün altyapılarını yok etmeye çalıştığını anlıyoruz. Tekrar tekrar söylemek istiyoruz. Lütfen hava sahasının kapatılmasının önemini anlayın. İnsanları korumak çok önemli ve siz bunu yapabiliyorsunuz. Siz bunu yapamıyorsanız, bize uçak veremiyorsanız; hava sahasını kapatabiliriz. Bunu yapmıyorsanız bizim ölümümüz için yeşil ışık yakıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

''HAVA SAHASI KAPATILMALI''

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 10. gününde ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, telefonda görüştü. Saldırılar 11. günde de devam ederken Zelenskiy, yeni açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: 

“ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüm. Bana Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar hazırladıklarını söyledi. Terör devletinin para kazanabileceği tek bir liman olmamalı” dedi. Ukrayna hava sahasının 'uçuşa yasak bölge' ilan edilmesi talebini yineleyen Zelenskiy, “Aslında sorunun çözümü basit. İraden varken Ukrayna’nın hava sahası güvenli hale getirilmek için kapatılmalı.''

''ODESSA'YI BOMBALAYACAKLAR''

Devlet Başkanı Zelenskiy, esir alınan Rus askerlerinin ifadelerinin alındığını belirterek, “Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor. Bunların arasında şehirlerimizi bombalayan uçakların pilotları da var. Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu doğaçlama bir plan değil. Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar” dedi.

Rusların, Ukrayna’daki diğer kentleri de bombalamaya hazırlandığını duyuran Zelenskiy, “Odessa'yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Zelenskiy açıklamasının devamında saldırılardan dolayı zarar gören kentlerin altyapılarının iyileştirilmesi, yıkılan evler ve zarar gören tüm mülkler için fon hazırladıklarını sözlerine ekledi.

BIDEN VE ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ

Zelenskiy, Biden ile görüştüklerini duyurmasının ardından  Ukrayna’ya mali destek konularını ve Rusya’ya yönelik yaptırımları konuştuklarını ifade etti. Zelenskiy, "Sürekli diyaloğun bir parçası olarak Biden ile bir görüşmem daha oldu. Gündemde güvenlik, Ukrayna'ya mali destek ve Rusya'ya yönelik yaptırımların devamı konuları yer aldı" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise, Başkan Biden'ın, Zelensky ile "Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya yönelik bedelin ağırlaştırılması" hususunda devam eden çalışmalar hakkında görüştüğü kaydedildi. Beyaz Saray, Biden'ın yaptığı telefon görüşmesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"ABD, müttefikleri, ortakları ve özel sektör tarafından Ukrayna'daki saldırganlığının Rusya'ya maliyetini artırmak için uygulanmaya devam eden eylemleri vurguladığı" ifade edildi. Beyaz Saray, "Biden özellikle, Visa ve Mastercard'ın bu akşam Rusya'daki hizmetlerini askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı.

Başkan Biden, yönetiminin Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik yardımı artırdığını ve ek finansman sağlamak için Kongre ile yakın bir şekilde çalıştığını kaydetti. Biden, Ukrayna'daki bir nükleer santrale yapılan son Rus saldırısıyla ilgili endişelerini yineledi ve reaktörleri güvenli durumda tutan Ukraynalı operatörlerin beceri ve cesaretini övdü. Liderler, Rusya ile Ukrayna arasındaki son görüşmeleri de ele aldı.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...