Tgrt Haber

1991'den beri en büyük kayıp! Petrol Çin kıskacında, akaryakıt fiyatları nasıl etkilenecek?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 Ocak 2023 16:12 - Güncelleme : 05 Ocak 2023 16:30
1991'den beri en büyük kayıp! Petrol Çin kıskacında, akaryakıt fiyatları nasıl etkilenecek?
,brent petrol,akaryakıt

Brent petrol bugün itibari ile hafta başından bu yana devam ettirdiği aşağı yönlü hareketine son verdi. Tüm dünyada gerçekleşen endişe verici kötü ekonomik performans ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava koşulları petrolün son iki günde yüzde 9 değer kaybetmesine neden oldu. Petroldeki gelgitli fiyatlanmaların yurt içi piyasalarda akaryakıta yapılan indirim ve zamları etkilemesi bekleniyor.

Brent petrol 5 Ocak tarihinde saat 09.15 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,5 artarak 79 dolar oldu. Günün ilerleyen saatlerinde 79 dolar bandını korumaya devam eden petrol son iki günde yüzde 9 değer kaybı yaşadı. Brent tarafı kayıplarını toparlamaya çalışırken yaşanan dalgalanmaların önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarına etki etmesi endişesi ortaya çıktı. Diğer yandan fiyatlardaki geri çekilmenin 1991'den bu yana yaşanan yeni bir yılın başlangıcındaki en büyük iki günlük ticaret kaybı olduğu öğrenildi.

IMF’NIN KARA SENARYOSU 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin büyük kısmı için 2023'ün zor bir yıl olacağı uyarısında bulundu. Ayrıca kuruluş dünya ekonomilerinin üçte birinin 2023'te resesyona girmesini bekliyor. 

PETROLDEKİ YÜKSELİŞ SINIRLI SEYREDİYOR

2023 yılının ilk günlerine sert düşüşlerle başlayan petrol piyasasında özellikle kuzey yarımkürede normalden daha sıcak geçen kış nedeniyle yukarı yönlü hareketler baskılanıyor. Varil başına 82 dolardan 78 dolarak kadar düşen petrol, IMf’den resesyon söylemleri üzerine yönünü aşağı çevirdi. Ekonomik görünümün 2023 yılında krizlerle geçmesi halinde fiyatlar düşmeye devam edebilir. 

ÇİN PANDEMİSİ PİYASALARDA BASKI UNSURU OLMAYA DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Oilprice internet sitesinde yer alana bir habere göre, Çin'de covid vakaları artıyor ve Pekin’in sıfır Covid politikasında gevşemeye gitmesine rağmen Çin ekonomisinin toparlanması yakın vadede zor görünüyor. Reuters’ta yer alan bir haberde Brent ve WTI'nin 2023'ün ilk iki işlem gününde toplam yüzde 9'luk bir düşüş kaydettiği, bunun 1991'den bu yana yeni bir yılın başlangıcındaki en büyük iki günlük ticaret kaybı olduğu belirtildi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 19,45 TL

Motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 22.03 TL

LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 10,57 TL

Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 19,44 TL

Motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 22.07 TL

LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 10.83 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 19,67 TL

Motorin fiyatı: 22,21 TL

LPG fiyatı: 10,83 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 19,66 TL

Motorin fiyatı: 22,31 TL

LPG fiyatı: 10,58 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...