Tgrt Haber

3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?

17 Şubat 2022 08:37 - Güncelleme : 17 Şubat 2022 09:40
Memurların maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde artıracak 3600 ek gösterge  düzenlemesinin kapsamı genişliyor.

Milyonların gözünü çevirdiği 3600 ek gösterge düzenlemesinin kapsamı genişliyor. Memurların hem gelirini hem de emekli aylığını artıracak düzenlemenin ayrıntıları netleşirken daha önce belirlenen 4 meslek grubunun dışında genel idare, yöneticiler, sağlık hizmetleri, avukatlar, teknik, yardımcı hizmetler sınıfı da düzenleme ile kapsama alınacak.

Memurların maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde artıracak 3600 ek gösterge düzenlemesinin kapsamı genişliyor.

3600 ek gösterge düzenlemesinde meslek grupları genişliyor. Milyonlarca memurun hem emekli aylığını hem de gelirini artıracak yeni düzenleme polis, öğretmen, din görevlisi, hemşirelerin dışında genel idare, yöneticiler, sağlık hizmetleri, teknik, avukatlar, yardımcı hizmetler sınıfını da kapsayacak.

Düzenleme ile kıdemler arasındaki ücret dengesizliğine son verilerek kariyer mesleklerde 600 puanlık bir artış olacak. Masada ek gösterge ile aynı derece etki yapan emekli ikramiyesini artıran "tazminat yansıtma oranlarının" artırılması da yer alıyor.

Sabah’ta yer alan habere göre, genel müdür yardımcısı, daire başkanları gibi yönetici pozisyonunda bulunanların altındaki personelden daha düşük ücret alarak maaşlarında da emeklilikte büyük oranda azalma yaşanmasının önüne geçilecek. Hizmet süresi 25 yıl olan polis, öğretmen, din görevlisinin emekli aylığında en az 1.250 lira artış olacak.

3600 EK GÖSTERGENİN İLK TOPLANTISI YAPILDI

3600 Ek Gösterge Komisyonu’nun ilk toplantısı Memur-Sen ve 11 sendika temsilcisinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında dün yapıldı. İkinci toplantının tarihi ise 16 Mart olarak duyuruldu. 3 milyon 175 bin kamu çalışanı 3600 ek gösterge kapsamında bulunuyor. Kamuda ek gösterge dışında kalan personel ile beraber 4 milyona yakın çalışan ve 2 milyon 88 bin de emekli bulunuyor. Taraflar bütün çalışanları dikkate alan düzenleme konusundaki hassasiyetleri komisyon toplantısında paylaşırken, ikinci toplantının yapılacağı tarihe kadar meslek gruplarına yönelik mutfak çalışması yapılacak.

TÜM GÖSTERGELERDE DÜZELTME YAPILACAK

Kamuda dört mesleğin yanı sıra genel idare sınıfı, sağlık hizmetleri, yöneticiler, teknik hizmetler, avukatlar, ek göstergesi olmayan ve düşük ek göstergesi olan personel de dahil olmak üzere bütün kesimleri kapsayan bir yaklaşım ortaya konularak bütün unvanlardaki dengesiz olan ek göstergelerde düzeltme yapılacak. Ek göstergesi bulunmayan yardımcı hizmetler sınıfının ek gösterge rakamı ise eğitime göre belirlenecek.

İKRAMİYELER ARTACAK

Emekli ikramiyeleri ile emekli aylığı 3000, 2200 ve 2200'ün altı ek göstergeyle hesaplanan memurlardan ek göstergesi 3600'e yükselecek olanların toplam sayısının yüzde 90'ı olduğu ifade ediliyor. Müfettişler, daire başkanları, uzmanlar, genel müdür yardımcıları, şube müdürleri başta olmak üzere kariyer meslekleri, idari kadrolara ilişkin düzenleme olacak.

Üniversitelerdeki yöneticiler ve yerel yönetimlerin de ek göstergeleri yükselecek. Konumuna göre şube müdürleri 3600 ek gösterge alırken, daire başkanlarının ek göstergelerinin 4800’e çıkarılacağı öngörülüyor. Şu anki sistemde 4 yıllık üniversite mezunu öğretmen, polis 3000 ek göstergeye tabi iken hemşireler ise 2200 ek göstergeye tabi bulunuyor. Hizmet süresi 25 yıl olan bir öğretmenin emekli ikramiyesi 30 bin liranın üzerinde, emekli aylığı da yaklaşık 1.250 lira artacak.

"ADİL BİR DÜZENLEME OLACAK"

Kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak adil bir düzenleme yapılacağını belirten Bakan Bilgin, 3600 ek göstergede de büyük bir adım atılacağını ve meselelerin komisyonda ele alınacağını söyledi. Tarafların taleplerinin, kamu kuruluşlarının imkân ve bakış açılarının dikkate alınarak sorunun çözümüne dair önerilerin değerlendirileceğini belirten Bilgin, “Komisyon nihai olarak bu kararını birkaç toplantı içerisinde verecek. Adil bir çözüm olacak" dedi.

3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?

TAZMİNAT YANSITMA ORANI DA MASADA

Ek göstergenin kamuda çalışanların hem hiyerarşiyi hem de mesleki sorumlulukları dikkate alan düzenleme olduğunu anımsatan MEMUR-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaklaşımlarının ek göstergenin kamunun tamamını ilgilendiren boyutuyla ele alınması yönünde olduğunu söyledi. Emekliliğe etki eden alanlardan birisinin de tazminat yansıtma oranları olduğunu belirten Yalçın, “Bunu da gündeme koyduk. 55 ve 255 yansıtma oranı var. Buradan da düzenleme yapılabilir. Emekli ikramiyesine tekabül ediyor" diye konuştu.

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM SİNYALİ

3600 ek gösterge için ilk toplantı yapıldı. "Adil bir düzenleme olacak" diyen Bakan Vedat Bilgin, kamu maaşları ile ilgili olarak da çalışanların enflasyon karşısında mağdur etmeyecek bir düzenlemenin yapılacağının mesajını verdi. Yıllık enflasyonun yüzde 36 olduğunu hatırlatan ve 6 aylık enflasyon için yüzde 31 zam yaptıklarını hatırlatan Bakan Bilgin konuya ilişkin, “Temmuzda da benzeri bir durumda karşı karşıya kaldığımız zaman bu düzenlemeleri yapacağız. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünün gereğini yapacağız” diye konuştu.

EK GÖSTERGEDE HİYERARŞİ LİSTESİ

3600 ek gösterge komisyon toplantısının ardından ek gösterge, hiyerarşi ve meslek unvanlarının yer aldığı düzenlemeye ilişkin taslaklar ortaya çıktı.

3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?

Unvanlara göre ek gösterge listesi:

3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?
3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?
3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?
3600 ek göstergede ayrıntılar netleşti: Memurların yüzde 90'ı yükselecek, kim ne kadar fark alacak?

EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...