Tgrt Haber

6460 prim gününe rağmen EYT'den yararlanamadı! 1260 gün detayı dikkat çekti!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Mart 2023 15:29 - Güncelleme : 24 Mart 2023 15:30
6460 prim gününe rağmen EYT'den yararlanamadı! 1260 gün detayı dikkat çekti!
eyt

EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte senelerdir emeklilik haklarının verilmesini bekleyen milyonlarca vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine akın ederlerken bir vatandaşın prim gününe rağmen EYT kapsamında olmaması dikkatlerden kaçtı. Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, vatandaşın o sorusunu yanıtladı. İşte ayrıntılar…

Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan milyonlarca vatandaşı kapsayan EYT düzenleme çalışmaları, 3 Mart 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Prim günü ve hizmet süresi şartlarını sağlayan 2 milyon 250 bin vatandaşın ilk etapta, 5 milyon vatandaşın ise uzun vadede yasadan yararlanarak emekli olabileceği belirtilirken prim şartı aralığının genişletilmiş olmasın ile birlikte kafada bazı soru işaretleri oluşmaya başladı.

5- 5 bin 975 prim günü şartının getirilmesi ile birlikte vatandaşlar hayal kırıklığı yaşarlarken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun farklı hizmet kollarında çalışma geçmişleri bulunan vatandaşların da kafaları karıştı. Benzer bir konu sebebi ile mağduriyet yaşadığını ileri süren bir vatandaşa yanıt veren Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, merak edilenleri açıkladı.

İKİ FARKLI KOLDA PRİM GÜNLERİ VAR!

EYT yasasından yararlanmak isteyen ve bu kapsamda da çalışma geçmişine ilişkin bilgiler veren bir vatandaş, 29 Mayıs 1974 doğumlu olduğunu belirtti. 16 Haziran 1997 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığını, 30 Kasım 2007 tarihinde ise SSK’dan çıkışının yapıldığını belirten vatandaş, o döneme ait toplam prim gününün 3 bin 765 gün olduğunu ifade etti. Askerlik dönemi için borçlanmadan yararlanarak 540 günlük eksiğini kapattığını belirten vatandaş, 1 Aralık 2007 tarihinden itibaren de 2 bin 155 Bağ- KUR priminin oluştuğunu ifade etti.

Toplam prim gününün 6 bin 460 güne erişmiş olduğunu ifade eden vatandaş, SGK çalışanının kendisinde “5 bin 400 günden 58 yaşında emekli olursun prim ödemene gerek yok” dediğini ve kendisinin de dosyasını 13 Aralık 2013 tarihinde kapattığını belirtti. Şu an SSK’dan emekli olabilmek için 3,5 yıl SSK’ya prim ödemesi gerektiğinin söylendiğini belirten vatandaş, Bağ- Kur emekliliği için ise prim süresinin 9 bine tamamlanması gerektiğini bildirdi.

O DETAYA DİKKAT ÇEKTİ!

Vatandaşın sorusunu yanıtlayan Sarısu, verilen bilginin doğru olduğunu belirtti. “Primi ödenen son 7 yılda (son ödenen 2 bin 520 gün prim içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemeleri eşit ise son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor” ifadelerini kullanan Sarısı, şu an Bağ- KUR şartlarının geçerli olduğunu ve prim gününün 9 bine tamamlandığı gün itibari ile yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkının tanımlanacağını belirtti.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...