Tgrt Haber

80 maddelik torba yasa geliyor: İşte adım adım ev hanımlarına emeklilik fırsatı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Kasım 2023 09:45 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 11:18
80 maddelik torba yasa geliyor: İşte adım adım ev hanımlarına emeklilik fırsatı
ev hanımlarına emeklilik,erken emeklilik,aile ve gençlik fonu

Milyonlarca kişinin hayatını etkileyecek 80 maddelik torba yasa bu hafta meclise gelecek. Vergi düzenlemeleri ve emekli maaş zamlarına kadar çok sayıda konu Meclis sıralarında konuşulacak. Yeni torba yasada en çok dikkat çeken ise sosyal güvencesi olmayan ev kadınlarına emekliliği hakkına yönelik çalışma.

Yeni torba yasa milyonları yakından ilgilendiren 80 madde ile gelecek hafta Meclis gündeminde yer alacak. Vergi ve maliye alanlarında yapılacak yeni düzenlemelerin arasında ev kadınlarına emeklilik hakkı da yer alıyor.  Aile ve Gençlik Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Aile ve Gençlik Fonu ile gençlere faizsiz evlilik kredisi sağlanacak.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK

Sosyal güvencesi olmayan milyonlarca ev kadını için de yeni bir düzenlemeye imza atılacak. NTV'nin haberine göre, ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ev hanımları sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Böylelikle ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerini ücretsiz kullanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

ÇALIŞAN ANNEYE YIPRANMA DÜZENLEMESİ

Kadınlara erken emeklilik düzenlemesinin ikinci ayağında çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları da devreye alınacak. Sonraki süreçte çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelmesi bekleniyor. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak.

80 maddelik torba yasa geliyor: İşte adım adım ev hanımlarına emeklilik fırsatı

EVLİLİK KREDİSİ MECLİS’TEN GEÇTİ

Öte yandan Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre, şartları tutan yeni evlenecek gençlere 2 yıl ödemesiz ve 4 yıl vade şartıyla 150 bin TL kredi verilecek.

Kanun teklifi kapsamında, yeni evlenecek gençlere 2 yıl süreyle geri ödemesiz kredi sağlanacak. Fonun giderleri ise yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, hizmet bedeli ücret ve komisyonlar, fon kaynaklarının yönetimi, onaylanan projelerin giderleri ve diğer operasyonel masraflardan oluşacak.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...