Tgrt Haber

Rusya'ya en büyük yaptırım haftaya: Petrol ambargosu en kötüsü olacak, akaryakıta zam kapıda

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
01 May 2022 12:35 - Güncelleme : 01 May 2022 13:28
Petrol fiyatları AB ülkelerinin önümüzdeki hafta imzalaması beklenen ambargo kararına odaklandı.

Rusya Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle tarihi zirvelerini gören petrol fiyatları Fed etkisiyle zaman zaman baskılansa da AB ülkelerinin Rus petrolüne yaptırım uygulayacağı haberleri ile ateşlendi. Önümüzdeki hafta AB'nin petrol ambargosu için düğmeye son dakika bilgisi olarak paylaşılırken, ‘’Brent petrol ne kadar? Benzin ve motorine zam gelecek mi?’’ soruları daha çok sorulmaya başlandı.

Petrol fiyatları AB ülkelerinin önümüzdeki hafta imzalaması beklenen ambargo kararına odaklandı.

Avrupa Birliği'nin, Ukrayna savaşını durdurmak amacıyla Rusya'nın petrol ambargosunu önümüzdeki hafta onaylaması bekleniyor. AB büyükelçilerinin çarşamba günü bir araya gelerek ambargo kararını imzalayacağı iddia edildi. Yetkililer liderlerin toplanma sürecinin zaman alması nedeniyle kararı büyükelçilerin imzalayacağını bildirdi. Uzmanlar petrol ambargosunun şimdiye kadarki en büyük ve en önemli yaptırım olacağını ifade etti. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan petrol ''Benzin ve motorine zam mı geliyor?'' sorusunu gündeme getirdi.

BRENT PETROL NE KADAR?

Eurasia Group Avrupa Genel Müdürü Mujtaba Rahma "Petrol ambargosundan daha önemli olan, Avrupa'nın birleştiğinin işareti olmasıdır" ifadelerini kullandı. Rahma ani bir kesintinin Rusya için daha etkili olacağını ancak Avrupa için çok maliyetli olacağını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta Almanya Ekonomi Bakanı Rusya’ya petrol ambargosu için hazır olduklarını belirterek AB ülkelerinin petrol alımını durdurmasının önünü açtı. Vladimir Putin'in eski baş ekonomi danışmanı Andrei Illarionov, Nisan ayı başlarında, Batılı ülkelerin Rus petrol ve gazını satın almayı bırakması halinde Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonları "bir veya iki ay içinde" durduracağını öne sürmüştü.

Rusya'ya en büyük yaptırım haftaya: Petrol ambargosu en kötüsü olacak, akaryakıta zam kapıda1 Mayıs pazar günü Brent petrol 107 dolar seviyesinde.

AB TUŞA BASTI: EN ETKİLİ 'PETROL AMBARGOSU' GELİYOR

AB ülkeleri Ukrayna’dan gelen sivil infaz görüntüleri ardından petrol başta olmak üzere Rus ekonomisini hedef alan yaptırım paketini gündemine aldı. Adının açıklanmasını istemeyen bir AB yetkilisi petrol ambargosunu önümüzdeki hafta başlayacağını duyurdu. Yetkililer şubat ayında başlayan Ukrayna'nın işgalinden bu yana petrol ambargosunun AB'nin Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketindeki en büyük ve en önemli yeni adım olacağını vurguladı.

Yaptırım kararında Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'a yönelik kısıtlamalar da olacak. 

BENZİN VE MOTORİNE ZAM VAR MI?

AB ülkelerinin Rus petrolüne karşı ambargo kararı akıllara ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' sorusunu getirdi. Rusya, Avrupa'nın en büyük petrol tedarikçisi olmasından dolayı endişeler artıyor. Uzmanlar Avrupa ülkelerinin Basra Körfezi ülkeleri, Nijerya, Kazakistan ve Azerbaycan'dan artan ithalata güvendiğinin altını çizdi. Benzin ve motorin üzerinde doğrudan etkili olan petrol ambargosu ardında gözler güncel akaryakıt fiyatlarına çevrildi.

İşte 1 Mayıs güncen benzin ve motorin fiyatları:

1 MAYIS MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa): 22.06 TL
  • İstanbul (Anadolu): 22.08 TL
  • Ankara: 22.16 TL
  • İzmir: 22.17 TL

1 MAYIS BENZİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa): 20.34 TL
  • İstanbul (Anadolu): 20.35 TL
  • Ankara: 20.44 TL
  • İzmir: 20.46 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...