Tgrt Haber

Son dakika! ABD'de enflasyon rakamları açıklandı: 40 yılın zirvesinde

12 Nisan 2022 15:25 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 16:45
Son dakika! ABD'de enflasyon rakamları açıklandı: 40 yılın zirvesinde

Son dakika haberi: Küresel piyasanın beklediği kritik veriler açıklandı. ABD'de enflasyon 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Verilere göre, tüketici fiyatları aylık yüzde 1,2, yıllık ise yüzde 8,5 artış gösterdi.

Küresel piyasanını beklediği ABD'nin mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.Verilere göre, enflasyon yükselişini mart ayında da sürdürdü. Tüketici fiyatları aylık yüzde 1,2, yıllık ise yüzde 8,5 artış gösterdi.

1982'DEN BU YANA EN YÜKSEĞİ

Fed tarafından açıklanan veri öncesi piyasaların bekletisi yüzde 8,4 olacağı yönündeydi. Açıklanan veriler doğrultusunda 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Enflasyon, aylık bazda da yüzde 1,2 ile 2005'ten beri en sert artışı kaydetti. Gıda ve enerji hariç enflasyon ise yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşirken enerji fiyatlarındaki artış ise yüzde 11 olarak açıklandı. 

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM!

ABD Merkez Bankası Fed'in açıkladığı kritik veri sonrası piyasalarda şu anlık bir hareketlenme yaşanmadı. Brent petrol yüzde 4'ün üzerinde artışla 102,5 dolardan; spot altının ons fiyatı ise 1.960-1.962 dolar düzeyinde işlem görüyor.

Güne 14,64 TL seviyelerinde başlayan dolar ABD'de enflasyon verilerinin açıklanmasıyla 14,67 TL seviyelerine çıktı.

BEYAZ SARAY UYARMIŞTI!

Beyaz Saray, mart ayı enflasyon verilerinin olağanüstü yüksek geleceği belirtilmişti. Enflasyonun bu kadar yükselmesinde Rusya-Ukrayna savaşı neden olarak gösterilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, "Mart enflasyonunun Putin'in fiyat artışlarına bağlı olarak olağanüstü yüksek gelmesini bekliyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan küresel sıkıntılar ve anormal fiyat artışları nedeniyle çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir farklılık bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...