Tgrt Haber

ABD'de rekor enflasyon piyasaları kavurdu: Tüketici güveni çakıldı

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
11 Haziran 2022 08:29 - Güncelleme : 11 Haziran 2022 08:37
ABD'de rekor enflasyon piyasaları kavurdu: Tüketici güveni çakıldı
borsa

New York borsası ABD'de enflasyonun 41 yılın yeni zirvesine çıkması sonrası düşüşle kapandı. ABD'de beklentilerin aksine mayısta ivme kazanan enflasyonun etkisiyle piyasalar haftanın son işlem gününde en kötü saatlerini geçirdi. Verinin açıklanmasıyla başlayan kayıplar uluslararası alana sıçrayarak Türk borsasına da yansıdı.

ABD’de 8,6 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun etkisi piyasada ağır aldı. Wall Street, rekor TÜFE verilerinden sonra Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı.

Dow Jones kapanışta 900 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 2,73 azalışla 31.392,79 puana geriledi. S&P 500 yüzde 2,91 azalarak 3.900,82 puana ve Nasdaq yüzde 3,52 kayıpla 11.340,02 puana indi.

ABD tüketici fiyatlarındaki beklenenden daha hızlı artışın daha agresif ABD merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) faiz artırımlarına yönelik korkuları körükledi. Veriyle beraber tahvil faizlerindeki yükseliş hızlandı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,15 seviyesine çıkarken tüketici güveni en düşük seviyeye geriledi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNDE REKOR DÜŞÜŞ

Ülkede Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi de yüksek enflasyon endişelerinin etkisiyle haziranda aylık 8,2 puan azalışla 50,2'ye inerek tüm zamanların en düşük seviyesine kadar düştü.

Analistler, enflasyona ilişkin son verilerin, Fed sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşleri güçlendireceğini belirtti. Yatırımcıların haziran, temmuz ve eylül aylarında 50'şer baz puanlık faiz artırımlarını fiyatladığını belirten analistler, 75 baz puanlık faiz artışı beklentilerinin de yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

Fed’in kararı Çarşamba günü gelecek. Enflasyon raporu, Fed'den beklenen ikinci 50 baz puanlık faiz artırımı öncesinde açıklandı. Fed'in faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesinin ekonomiyi resesyona sokabilmesi masada duruyor.

TÜRKİYE'YE DE YANSIDI

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,24 değer kaybetti. BIST 100 endeksi, en düşük 2.511,36, en yüksek 2.684,77 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,24 azalarak 2.543,10 puandan tamamladı.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...