Tgrt Haber

Uzman isimden dolar uyarısı! Zamlar böyle giderse yıl sonunda korkulan senaryo

13 Şubat 2024 15:00 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 09:36
Uzman isimden dolar uyarısı! Zamlar böyle giderse yıl sonunda korkulan senaryo
akaryakıt zam,dolar,2024 akaryakıt

Akaryakıt ve benzin zamlarından sonra gözler uzman isimlere çevrildi. 2024 yıl sonu senaryosuna dair uzman isimlerden dolar manşeti atıldı. Zamlara değinen uzman isim yıl sonu için afaki dolar senaryosunu çizdi. İşte o ayrıntılar...

Çiftçilerden araç sahiplerine kadar merakla araştırılan konu akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar oldu. Brent petrolün 81,920 bulması sonrası akaryakıt fiyatlarına da zamlar geldi. 2024 yılının başından beri artan artışlar yıl sonunda akaryakıt fiyatlarının 100'ü geçmesine yönelik iddialar ortaya atıldı. Bununla ilgili Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, çarpıcı açıklamalarda bulunarak özellikle doların gidişatına değindi.

MOTORİNE YENİ ZAM

13 Şubat'ta benzin ve motorine zam geldi. 2 lira 56 kuruşluk zamdan önce ise geçtiğimiz hafta 1 lira 38 kuruş zam gelmişti. 

OPEC'in petrol üretimi ocakta azaldı

MOTORİN ZAM SONRASI FİYATLAR NE OLDU?

İstanbul'da 44,30 TL'ye Ankara'da ise 45,06 TL'ye yükseldi. İstanbul Anadolu Yakası'nda ise benzin fiyatı 39,29 TL buldu. şehirden şehre değişen benzin ve motorin fiyatları tam listesi 13 Şubat'ta;

İstanbul Anadolu Yakası'nda motorin fiyatı: 41,69 TL

İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatı: 39,38 TL

İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin fiyatı: 41,76 TL 

Akaryakıt zamları gözleri yıl sonuna çevirdi! Dolar 2024 yılı sonunda 3 haneye çıkacak mı? Yılın başından beri akaryakıt zamları - 1. Resim

Ankara'da benzin fiyatı: 40,07 TL

Ankara'da motorin fiyatı: 42,50 TL

İzmir'de benzin fiyatı: 40,30 TL

İzmir'de motorin fiyatı: 42,72 TL

YIL BAŞINDAN BERİ AKARYAKIT ZAMLARI NE KADAR OLDU?

2024 1 Ocak ayı itibariyle akaryakıta 1 lira 49 kuruşluk zam ile akaryakıt zamları başlamıştı. Ancak Ocak ayından bu yana 1 lira giden zam 13 Şubatta 2 lira üstünü buldu. Bu artışın daha ne kadar devam edeceği merak edildi. Özellikle çiftçilerin merakla beklediği bu artış hakkında Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, genel dünya ekonomisi dengelerine değindi. Ferman, savaşların akaryakıtlara olan talebindeki artışın yanı sıra dolardaki yükselişe dikkat çekti. 

Akaryakıt zamları gözleri yıl sonuna çevirdi! Dolar böyle giderse korkulan olabilir - 2. Resim

"DOLAR BÖYLE GİDERSE..."

Fitch Ratings ve OPEC, petrol varillerindeki artışın dolar bağlantılı olduğunu vurguladı. Özellikle küresel çapta artan petrol talebi varil sayısını azalttı. Brent petrolün yıl sonunda 3 haneye çıkması dünya geneli akaryakıt fiyatlarını etkileyeceğinin altı çizildi. Çin yıl sonunda ekonomi politikasını toparlarken Avrupa ülkeleri için bu geçerli olmayacak. Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, dolar üzerindeki bu artış hakkında işte bu senaryoyu çizdi:

Akaryakıt zamları gözleri yıl sonuna çevirdi! Dolar 2024 yılı sonunda 3 haneye çıkacak mı? Yılın başından beri akaryakıt zamları - 2. Resim

"Türkiye önemli bir oyuncudur. Bu yüzden doğrudan enerji fiyatlarında direk etkiliyor. Bizim çabamız bu kıskaçtan kurtulma yönünde milli ve yerli enerjiye yöneldi. Bu da aktif hale gelince bu tarz dalgalanmaları yaşamamış olacağız. Ancak şimdi hem enflasyon hem de savaşlardan kaynaklı artışlar yaşandı. Akaryakıt zamlardaki en büyük etken dolar kaynaklı oldu. Halen dolar 3 haneli rakamlara ulaşmadı. Bu bir öngörüdür. Ulaşmayacağını düşünüyoruz ancak dünya genelini etkilediğinden kesin bir şey söylenmiyor. Savaş koşulları dünyada büyüme oranlarını düşürüp enerji talebini artırdı. Ancak bu artış aynı zamanda fiyatları da yukarı çekti. Ülkemizde de aynı şekilde etkilenmek zorundadır. Dışa bağımlılık azalırsa bu durum elbet azalır. Şuan devletimiz bunun için harekete geçti. Dolar üzerinden dünya çapında tüm akaryakıtlar işlem gördüğü için bu geneli etkiliyor. Bu risk önümüzdeki dönemde de bir süre devam edecek. Kesin olarak dolar 2024 yılında 3 haneye çıkacağı düşünülmüyor. Fakat bazı durumlar ona doğru götürüyor. Türkiye'de enflasyonun gidişatı yılın ikinci çeyreğinde yukarı doğru devam edecek. Bu toplantıda da belirtildi. Bu şimdilik dünya ekonomisi nedeniyle değişmeyecek ancak 2025 yılında tüm dengeler değişebilir de. Bu özellikle hem akaryakıt hem gıda fiyatlarını etkileyecek. Bununla beraber meyve ve sebzelerde de artışa olacak. Bunların düşürülmesine karşın çeşitli senaryolarda mevcuttur."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...