Tgrt Haber

Akaryakıtta tablo değişiyor: Petrole navlun baskısı, motorine indirim olarak yansıdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Ekim 2023 12:44 - Güncelleme : 29 Ekim 2023 13:06
Akaryakıtta tablo değişiyor: Petrole navlun baskısı, motorine indirim olarak yansıdı
akaryakıt,petrol,benzin,motorin

Küresel petrol piyasaları Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların şiddetlenmesiyle dalgalı bir seyir içine girdi. Cuma günü 90 dolardan işlem görmesine rağmen analistler yüzde 3’e yakın değer kaybetmesini bekliyor. Uzmanlar, navlun oranlarındaki değişikliğin petrole ilişkin fiyatlanmaları etkilediğini ifade ederken dalgalanmalar yurt içinde pompa fiyatlarına da yansıdı.

İsrail’in kara harekâtını engellemeye yönelik diplomatik temaslar sürerken emtia piyasaları Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Savaşın başından bu yana yukarı yönlü hareketlerini sürdüren petrolde 100 dolar seviyesi hala masada. Petrol taşımacılığında maliyetlerin artması fiyatlanmaların daha fazla yukarı çıkmasını engelliyor.

KORKULAN HENÜZ OLMADI

Brent petrol fiyatlarının savaşın yayılması ve İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri ile rekor seviyeleri yükselebileceği beklentisi ortaya çıktı. Savaşın başlamasından bu yana korkulan senaryoların gerçekleşmemesiyle analistler yüzde 3 değer kaybı öngörmeye başladı. 

FAİZ ORANLARINA YÖNELİK BEKLENTİLER TALEBİ ETKİLEDİ

Öte yandan dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde talebin zayıflaması da fiyatların üzerinde baskıya neden oldu. EIA verilerine göre, ABD ham stokları geçtiğimiz hafta 1,371 milyon varil artarak 0,239 milyon varillik artış tahminlerini geride bıraktı.  Beklenenden güçlü gelen ABD ekonomik verileri, Federal Merkez'in daha uzun süre yüksek faiz oranları uygulayacağı yorumunu destekleyerek talep görünümünü baskıladı.

Akaryakıtta tablo değişiyor: Petrole navlun baskısı, motorine indirim olarak yansıdı

PETROLE NAVLUN BASKISI

Öte yandan Reuters’ta geçtiğimiz hafta yayımlanan bir habere göre, deniz ticaretinden gemi şirketlerine ödenen navlun oranlarındaki değişiklikler nedeniyle Nijerya ve Angola'dan ham petrol yüklemeleri son zamanlarda yavaşladı. Bloomberg 9-15 Ekim haftasında Hamas'ın İsrail'e saldırmasından bu yana 16 küresel deniz güzergahındaki navlun oranlarının yüzde 50 arttığını bildirdi. Uzmanlar, deniz ticaretinde faaliyet gösteren firmaların çatışmaların başlamasından bu yana enerji arzını güvene almak için fiyatları artırdığını ifade ediyor.

Rusya ve Suudi Arabistan’ın yıl sonuna kadar arz kısıntına gideceğini duyurması da fiyatları etkileyen en büyük sorunlardan biri. Bazı OPEC ülkeleri navlun oranı sorunu nedeniyle daha az yükleme yapılacağını öngörüyor. Reuters raporuna göre Nijerya ve Angola'dan ham petrol yüklemeleri navlun oranlarındaki değişiklikler nedeniyle son zamanlarda yavaşladı. Sonuç olarak, fiziki petrol fiyatlarının referans göstergelere göre primi şimdiden varil başına 1 ile 2 dolar arasında düştü.

ZAMLARIN ARDINDAN MOTORİNE İNDİRİM

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerle yurt içindeki pompa fiyatları da etkilendi. Bir süredir üst üste zam gelen ve fiyatı 40 liraya kadar dayanan motorine pazartesiyi salıya bağlayan gece 1,57 TL’lik indirim bekleniyor. Yeni gelen indirimin pompaya yansıması halinde motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 38 TL'ye, Ankara'da 38,6 TL'ye, İzmir'de 38.77 TL'ye gerileyecek.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 35,02 TL

Motorin fiyatı: 39,56 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 35,07 TL

Motorin fiyatı: 39,62 TL

ANKARA

Benzin fiyatı: 35,68 TL

Motorin fiyatı: 40,19 TL

İZMİR

Benzin fiyatı: 35,78 TL

Motorin fiyatı: 40,34 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...