Tgrt Haber

Alan da pişman almayan da! Arabası sahiplerinin faturası akaryakıt zammının ardından daha da kabaracak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Dünya, Kamu Son Haber
08 Ekim 2023 17:54 - Güncelleme : 08 Ekim 2023 18:23
Alan da pişman almayan da! Arabası sahiplerinin faturası akaryakıt zammının ardından daha da kabaracak
araç sahipleri,araba,akaryakıt zammı,mtv ödemesi,trafik cezaları,yeniden değerleme oranı,vergiye zam,harçlara zam,otomobil,fatura,yılbaşı zamları,2024 zamları

Araç sahiplerinin faturası git gide kabarıyor! Önce ÖTV zammı ile gelen yüksek akaryakıt fiyatları, sonra ek MTV ödemesi… Araba, alan da pişman almayan da ama bu sefer gelecek zam araç sahiplerinin çilesini katlayacak. Yeni yılda motorlu taşıtlar vergisi, muayene ücretleri, trafik cezalarına yeniden değerleme oranında zam geliyor. Yüzde 60 zam oranı kara kara düşündürüyor.

Araba almak artık lüks oldu. Araç sahiplerinin yükü akaryakıt zamlarıyla birlikte neredeyse iki  kat artmıştı. Sonrasında gelen ek MTV ve servis ücreti zamları da masrafları iyice katladı. Otomobil almak için aylarca bekleyen hatta sıraya girenler şimdilerde masrafların artışından şikayetçi oluyor. Şimdi de araba sahiplerini üzecek yeni zam haberi geldi. Bu sefer de yılbaşızamları aracı olanları üzecek.

Yeni yılla birlikte vergi ve harçlara yeni zamlar geliyor. Yeniden değerleme oranı belli olacak ve arabası olanları ilgilendiren harç ve vergi kalemlerinde büyük artış olacak.  

Başta motorlu taşıtlar vergisi olmak üzere araç muayene ücretleri, trafik cezaları, ehliyet gibi pek çok ödemede ödemeler yüzde 60 oranında zamlanacak.

ARABASI OLANA BÜYÜK ZAM YOLDA!

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, 2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor. Buna göre gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

Emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Söz konusu maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor. Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.

Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor.

İNDİRİM YETKİSİ CUMHURBAŞKANI’NDA

Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

TRAFİK CEZALARI DA ARTIYOR

2024'ün yaklaşması ile birlikte trafik cezaları da yeniden değerlendirmeye alınacak. sürücüler 2023 yılı güncel trafik cezası ücretlerinin ne kadar olduğunu yeniden araştırmaya başladı. 

İşte güncel 2023 yılı trafik cezaları ücretleri:

HIZ SINIRI CEZASI

Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 951 TL. Hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50'ye kadar aşmak bin 979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmak ise 4 bin 64 TL.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI

Alkollü araçla ilk kez yakalanan 4 bin 64 TL para cezası ödeyecek. İkinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalanana ise, 5 bin 96 TL para cezası verilecek.

EMNİYET KEMERİ TAKMAMAK

Birçok sürücünün uymadığı emniyet kemeri ihlaline de yüksek ceza geliyor. Emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL.

CEP TELEFONU KULLANMAK

KGYS'ler tarafından tespit edilen ve sürücülerin birçok kez ceza yediği seyir halinde cep telefonu kullanma cezası ise, 951 TL.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIMI

Vatandaşların çokça maruz kaldığı cezalardan bir tanesi de ehliyetsiz araç kullanmak. Ehliyetsiz araç kullananlar, 8 bin 90 TL ceza ödeyecek.

DRİFT ATMA CEZASI 2023

Trafik cezalarının arasında en yüksek tutarlardan bir tanesi de drift atmak. Drift atan sürücü 20 bin 342 TL ceza ödeyecek.

MUAYENESİZ ARAÇLA TRAFİĞE ÇIKMAK

Alkol testine itiraz etmek 8 bin 551 TL, muayenesiz araçla trafiğe çıkmak ve yasak olan yerde sollama yapmak ise 951 TL.

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Dünya, Kamu Son Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...