Tgrt Haber

Almanya’da işçi sorunu büyüyor! Birçok şirket çaresizce çalışan arıyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT
16 Ağustos 2023 13:52 - Güncelleme : 16 Ağustos 2023 13:58
Almanya’da işçi sorunu büyüyor! Birçok şirket çaresizce çalışan arıyor
almanya,işçi,işçi alımı,çalışan arayan,çalışan,nitelikli işçi,kalifiye işçi,personel,vasıflı iş gücü

İş çok, işçi yok! Nitelikli çalışan sorunu derinleşiyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya’da imalat sektöründe başlayan sıkıntı dalga dalga yayılıyor. Şimdi de hizmet sektöründe büyük işçi açığı var. Pek çok şirket çaresizce çalışan arıyor.

Avrupa’da işçi açığı patladı! Pek çok sektör kırmızı alarm veriyor. Almanya’da sorun daha da büyüdü, tüm sektörlere hızla yayılıyor. İmalat sektöründe yaşanan işçi sorunu şimdi de hizmet sektörüne de bulaştı. Nitelikli işgücü arzında yaşanan problem yaşamı da üretimi de olumsuz etkiliyor.

BloombergHT’nin haberine göre, Almanya'nın üretimini sınırlayan vasıflı işgücü kıtlığı her geçen gün  daha da kötüye gidiyor.

NİTELİKLİ ÇALIŞAN SIKINTISI VAR!

Münih merkezli Ifo Enstitüsü tarafından yayınlanan en son araştırmaya göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde daha fazla şirket bu nitelikli çalışan sıkıntısı yaşıyor.

FİRMALAR İŞÇİ EKSİKLİĞİNDEN MUSTARİP

Ankete katılan yaklaşık 9 bin firmanın yüzde 43'ünden fazlası, Temmuz ayında kalifiye işçi eksikliğinden mustarip olduğunu bildirdi. Nisan ayında bu sıkıntıyı çektiğini söyleyen şirket sayısı yüzde 42'nin biraz üzerinde gerçekleşirken, Temmuz 2022'de bu oran tüm zamanların en yüksek seviyesi olan neredeyse yüzde 50'ye kadar çıkmıştı.

ŞİRKETLER ÇARESİZCE ÇALIŞAN ARIYOR

Ifo'dan Stefan Sauer "Durgun bir ekonomiye rağmen, birçok şirket hâlâ çaresizce kendilerine uygun çalışanlar arıyor" diye yazdı.

Ifo, hukuk ve muhasebe şirketlerinin dörtte üçünün ihtiyaç duydukları iş gücünü bulamadıklarını ve bu durumun özellikle hizmet sektörünü çok sert bir şekilde etkilendiğini söyledi. Ifo’ya göre ayrıca ulaşım, mimarlık ve mühendislik için de benzer sorunlar söz konusu.

ÖNCE İMALAT SANAYİ ŞİMDİ DE HİZMET SEKTÖRÜ

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından enerji fiyatları ve enflasyonun artmasının ardından kış aylarında resesyon dönemine girdi. O zamandan beri özellikle imalat sanayideki düşüş dikkat çekti. Şimdi ise hizmet sektöründe de zayıflık ortaya çıkmaya başladı.

Kaynak: BloombergHT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cahil biri 18 Ağustos 2023 21:17

Ekonomisi bu kadar bozuk dediğiniz, bir ülkenin parası nasıl oluyorda yükseliyor. Birde ekonomileri iyi olsa demek ki neler olacaktı. Rusya, ukrayna savasida olmasa, demek 1 euro 60 felelan olurdu.

Sonraki Haber Yükleniyor...