Tgrt Haber

İslam Memiş Fed'in etkisindeki piyasalar için uyardı: Sepet yapın, altından uzak durun

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT HABER
25 Nisan 2022 14:43 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 17:32
İslam Memiş Fed'in etkisindeki piyasalar için uyardı: Sepet yapın, altından uzak durun

Küresel piyasalar gözünü Fed’e dikti. 4 Mayıs'ta beklenen faiz artırımı piyasalarda sert rüzgarlar estiriyor. Dolar hariç tüm para ve altın piyasalarında ciddi değer kayıpları yaşanıyor. Kripto paralarda ise sert bir düşüş söz konusu. Peki bu düşüler devam edecek mi? Yatırımcılar bu hafta neye yatırım yapsın? Para ve altın tahminleri ile ünlü finans analisti İslam Memiş bugüne ve bayram sonrasına özel yatırım tavsiyelerinde bulundu.

Küresel piyasalarda dolar dışındaki yatırım araçları haftaya sert düşüşlerle başladı. Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in 4 Mayıs'ta alması beklenen 50 baz puanlık faiz artırımının alevi piyasaları şimdiden sarmış durumda. Haftanın ilk işlem gününe dolar değer kazanarak başlarken altın, borsa ve Euro'da ibre tersine döndü. Kripto paralarda ise sert düşüşler devam ediyor. Hafta sonu büyük değer kaybı yaşayan Bitcoin 38 bin dolara kadar düştü. Çin’deki Covid-19 kısıtlamaları ve Rusya-Ukrayna savaşı da piyasalar üzerinden baskı oluşturuyor. Peki  altın daha düşecek mi? Dolar kaç olur? Kripto paralar dibi gördü mü? Finans analisti İslam Memiş, yatırımcılara Ramazan bayramı öncesi tavsiyelerinde bulundu.

MEMİŞ’TEN BUGÜNÜNE ÖZEL YATIRIM TAVSİYESİ

Piyasaların haftaya Fed fiyatlaması ile başlandığını söyleyen Memiş, 4 Mayıs’ta Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğine dikkat çekti. Çin’deki Covid-19 kısıtlamalarının da piyasalarda fiyatlandığını belirten Memiş, “Emtia fiyatlarında sert düşüşler var. Özelikle dolar endeksinin 102 seviyesine kadar kendine bir hedef belirlediğini görüyoruz. Dolar değer kazanıyor, bu da emtia fiyatlarında sert düşüşlere neden oluyor. Dünyada doların değeri artarken Türkiye’de 14.70 TL üzerinde tutunamıyor. Bu Türkiye ekonomisi açısından son derece büyük bir avantaj. Bugün yatırım yapılacak enstrümanlara baktığımızda dolar/sterlin paritesi, dolar/Euro paritesi avantajlıdır. Bugün için en iyi yatırım Euro ve Sterlin, emtiada ise gümüştür” ifadelerini kullandı.

BAYRAM ÖNCESİ SEPET YAPIN

4 Mayıs'a kadar piyasalarda ciddi dalgalanmalar olacağı tespitinde bulunan Memiş, “Hafta boyu zikzaklar göreceğiz” diyerek piyasaların daha Fed’in alacağı faiz kararını fiyatlayacaklarının altını çizdi. Memiş, Türkiye’nin Ramazan bayramından dolayı Fed’in faiz kararının küresel piyasaları fiyatlamasına dahil olmayacağına dikkat çekerek bayram öncesi yatırımcılara şu önerilerde bulundu:

“Bayram tatile çıkmadan önce şu an düşüşte olan kripto para, gümüş, Sterlin ve Euro alarak tatil sonrasına hazırlık yapılabilir. Altın düşse bile ons altın fiyatı aynı düzeyde seyrediyor. Bu yüzden onu farklı kefeye koyuyorum. Bayram sonrasında küresel piyasalarda endişeli bir süreç olabilir. Bu hafta kripto paralardan, Sterlinden, Euro’dan ve TL’den bir sepet yapardım. Her birinden yüzde 25 olacak şekilde. TL’yi gram altında olası sarkmalardan dolayı elimde tutardım.”

KRİPTO PARALAR 51-52 BİN’İ BULACAK

Mayıs'ta borsalarda düşüşler yaşanabileceğini belirten Memiş, küresel piyasalarda sert satışlar beklediğini kaydetti. Memiş, Türkiye’nin Mayıs ayında küresel piyasalara, Haziran ve Temmuzda iç piyasalara odaklanacağını söyledi. Fed’den kaynaklı olarak kripto paralarda düşüşler yaşandığını belirten Memiş, bu düşüşün aslında bir düzeltme hareketi olduğunu belirterek “Bu sağlıklı bir düşüş. Kademeli alım yapılabilir. Düşüşlerin kalıcı olacağını sanmıyorum. Bitcoin 51-52 bin dolara çıkacaktır” dedi.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...