Tgrt Haber

Aralık ayı bitmeden son şans! Emeklilik için borçlanma yapacaklar elinizi çabuk tutun: Asgari ücret zammı maliyeti artıracak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 17:10 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 17:28
Aralık ayı bitmeden son şans! Emeklilik için borçlanma yapacaklar elinizi çabuk tutun: Asgari ücret zammı maliyeti artıracak
borçlanma,yurt dışı borçlanması,askerlik borçlanması,doğum borçlanması,emeklilik,emekli

Asgari ücrete zam görüşmeleri 11 Aralık’ta başlıyor. Yeni asgari ücret ile birlikte ödemelerin maliyetleri de artacak. Asgari ücrete gelecek zam emeklilik yaşı gelmiş ancak prim eksiği bulunanların prim tamamlamalarına olanak veren askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmalarının tutarlarını da yükseltecek. Yurtdışında çalışıp yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emeklilik hakkı elde etmek isteyenlerin emekli aylığı bağlanabilmesi için başvurduğu bu yöntemde maliyet katlanacak. Peki, Yurtdışı borçlanması nasıl yapılmalı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, yurtdışı borçlanması ile ilgili merak edilenleri ve anlaşması olan ülkeler ile ilgili detayları anlattı.

Yaşı ve işe giriş tarihini karşılayan ancak prim eksiği olanların emekliliğini öne çekmek için uygulanan borçlanmalar için kritik sürece girildi. Sosyal güvenlik sisteminde yer alan askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları yeni asgari ücretle birlikte artacak. Yılbaşından sonra borçlanma tutarları emekli olmak isteyen çalışanların maliyetlerini katlayacak. Uzmanlar borçlanma yapmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları ve yıl bitmeden başvurularını yapıp borçlanma miktarlarını ödemelerinin avantajlı olacağını dile getiriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen de en çok karışan ve problem çıkan borçlanmaların yurtdışı borçlanmaları olduğunu dikkat çekerek borçlanmada dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

EN SORUNLU OLANLAR YURTDIŞI BORÇLANMASI 

Yanlış yapılmış bir borçlanmanın düşük maaş, geç emeklilik, fazla para ödeme gibi sorunlara neden olabileceğini belirten Melis Elmen yurtdışı borçlanmasından yararlanacaklar için tüyolar paylaştı.

Yurtdışı borçlanmaların, Türkiye’nin sosyal güvenlik anlaşması olan ve olmayan ülkelere göre ikiye ayrıldığını ifade eden Elmen, “Kadınlar, yurtdışındaki ikamet ve çalışma sürelerini; erkekler ise sadece çalışma sürelerini borçlanabiliyor. Sosyal güvenlik anlaşması olan ülkelerdeki çalışmalarınız Türkiye başlangıcı sayılır. Örneğin Almanya’da 1990-2000 yılları arasında çalıştınız, Türkiye’ye döndünüz ve 2001’de de işe girdiniz diyelim. Siz bu borçlanmayı yaptığınız zaman Almanya’daki çalışma başlangıcınız Türkiye için de başlangıç sayılacak. Kadınlarda da ikamet ile borçlanılırken borçlandığınız süre kadar başlangıcınız geriye çekileceğinden yine 1999 öncesine gelecek ve EYT kapsamına gireceksiniz.  Yurtdışı borçlanmaların çalışma ve ikamet ayrımları bu yüzden vardır.” diye konuştu.

Melis Elmen, sadece yurtdışındaki ikamet ve çalışma süreleri olanların değil aynı zamanda yurtdışında doğum yapan kadınların da, doğum borçlanması yapabileceğini söyledi.

SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMAMIZ OLMAYAN ÜLKELERDE İÇİN FARKLI

Elmen, sosyal güvenlik anlaşması olmayan bir ülkede çalışanların durumunda başlangıcın geri çekileceğini dikkat çekerek “Sosyal güvenlik anlaşması olmayan bir ülkede çalıştıysanız, örneğin Suudi Arabistan... Borçlanma yaptığınız gün sayısı kadar başlangıcınız geri çekilecektir.” uyarısında bulundu

İŞTE EN ÇOK YAPILAN BORÇLANMA HATALARI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen borçlanmada yapılan hatalar hakkında şunları söyledi:

“Borçlanma karşılığında 4B hizmeti satın alırsınız. 2019 yılında değişmiş bir mevzuattır. Sadece yurtdışı borçlanma için geçerlidir. 4B hizmeti olarak alınacağı için çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü; fazla ödeme yaparsanız 4B şartlarına düşüp fazla prim günü ödemek zorunda kalabilirsiniz. Çakışmalı hizmetlerde Türkiye’deki hizmet günlerinizden bazıları iptal olabilir bu nedenle de prim günleriniz eksik kalır.

Yaptığınız borçlanmayı yanlış tarihe yaparsanız kazançların oranlanması tarihlere göre değiştiğinden daha az maaş alabilirsiniz.

Bütün bu ince noktalar için borçlanma yapmadan önce mutlaka profesyonel destek almanızı öneririm.”

ARALIK SONUNDAN ÖNCE BAŞVURUN

Asgari ücret zammından etkilenecek olan borçlanmalar yeni yıl sonrasında daha da maliyetli olacak. Elmen borçlanma yapacakların ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirterek “Bütün borçlanmalar gibi yurtdışı borçlanmalar da zamlanacağı için aralık ayı sonundan önce başvurmalısınız.” uyarısında bulundu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...