Tgrt Haber

Yaptırımlar Batı’yı da vurdu! Ayçiçek yağı krizi Avrupa’ya sıçradı

13 Mart 2022 15:44 - Güncelleme : 13 Mart 2022 15:57
Yaptırımlar Batı’yı da vurdu! Ayçiçek yağı krizi Avrupa’ya sıçradı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlamasının ardından yaptırımlar peş peşe açıklandı. Ayçiçek yağını Ukrayna’dan ithal eden ülkeler, Rusya’nın ticaret gemilerini limanlara kitlenmesinin ardından stok sıkıntısı yaşamaya başladı. Almanya ve İspanya'da bulunan süpermarketler müşterilerine yağ kısıtlaması getirdi. Marketlerdeki yağ rafları boşaldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi işgal girişimine sert yaptırımlarla karşılık verdi. İşgal girişiminde 18. güne girilirken, Ukranyalı vatandaşlar çevre ülkelere göç etmek için yollara düştü. Avrupa ülkelerinin ayçiçek yağı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Ukrayna'daki bu durum, Almanya, İspanya gibi ülkelerde kriz başlattı.

Rusya’nın ticaret güzergahlarına ordusunu yığması, deniz ticaretini engellemek için gemileri limanlara bağlaması bu krizi iyice tetikledi.

AVRUPA ÜLKELERİNDE YAĞ KRİZİ

Ayçiçek yağının yüzde 60'lık bir bölümünü Ukrayna'da ithal eden İspanya ve Almanya, halk talebini karşılayamayacak duruma geldi. İki ülkedeki süpermarketlerde de ayçiçek yağları sınırlı sayıda satılmaya başlandı.

Yaptırımlar Batı’yı da vurdu! Ayçiçek yağı krizi Avrupa’ya sıçradı

ALMANYA, AYÇİÇEK YAĞI TEDARİKİNDE SIKINTI YAŞIYOR

Daha önce Rusya'dan alım yapan Almanya da, Rusya'ya uyguladığı yaptırım kararları neticesinde un ve yağ fiyatlarında yükselmeyle karşılaşmıştı. Almanlar, kriz nedeniyle yükselen fiyatlara karşı alışveriş telaşına düşerek stok yapmaya çalıştı.

almanya'nın en bilindik marketlerinden birinde müşteri başına en fazla 4 litre yağ alınabileceği söylense de yağ stoğu kalmadı. Açıklama yapan süpermarket zinciri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle bu durumun sürmeye devam edeceğini açıkladı.

İSPANYA'DA EN FAZLA BİR ADET 5 LİTRELİK YAĞ ALINABİLİR

İspanya'da da durum Almanya'dakinden farklı seyretmedi. Süpermarket vitrinlerinde, "Ukrayna'daki durum nedeniyle ayçiçek yağı tedarikinde bazı sorunlar var. Bu nedenle alımlar müşteri başına günlük üç adet bir litrelik şişe veya bir adet beş litrelik şişe ile sınırlıdır. Özür dileriz." yazıları yer aldı.

Yaptırımlar Batı’yı da vurdu! Ayçiçek yağı krizi Avrupa’ya sıçradı

SAVAŞ, AKARYAKITI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ

Dünyadaki yağ ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılayan Ukrayna'daki savaş, aynı zamanda akaryakıt fiyatlarında da artışa neden oldu. İspanya ve Almanya'daki tedarikçiler, benzin fiyatları nedeniyle maliyette meydana gelecek artışın ürünlere de yansıyacağını ifade ediyor.

AYÇİÇEK YÜKLÜ GEMİ TÜRKİYE’YE ULAŞTI

Öte yandan Rusya’nın Yisk limanından çıkış yapan 6 bin 99 ton ay çiçek yağı yüklü Lilac isimli yük gemisi, Kerç kanalını geçerek İstanbul Boğazına ulaştı. İstanbul Boğazı’ndan geçişini tamamlayan yük gemisinin, 15 Mart’ta Mersin Limanı’nda olması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...