Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Masada sadece tek formül var

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
23 Ağustos 2022 09:18 - Güncelleme : 23 Ağustos 2022 10:30
Son dakika! Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Masada sadece tek formül var
Vedat Bilgin,EYT

Son dakika haberi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT düzenlemesi hakkında konuştu. Hollanda ve Almanya modellerinin gündemde olmadığını belirten Bakan Bilgin, "Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişiyi kapsayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili sorunun çözümü için hükümet kolları sıvadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuya ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Daha önce bakanlık bünyesinde kurulan ekibin çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlayacağını açıklayan Bakan Bilgin, EYT düzenlemesini ocak ayında Meclis'e sunmayı planladıklarını söylemişti.

'ALMANYA VE HOLLANDA MODELİ GÜNDEMDE DEĞİL'

EYT ile ilgili en uygun formülün devreye sokulacağını söyleyen Bakan Bilgin, gündemdeki bazı modelleri yalanladı. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Bilgin, tek bir formül üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Kamuoyunda adı geçen Almanya ve Hollanda gibi emeklilik modellerinden bahsedildiğini ama bunların doğru olmadığını dile getiren Vedat Bilgin, "Masada tek formül var. Çok aşamalı bir çalışma. Yaşa endeksli bir formül olup olmayacağına bakacağız" diye konuştu.

ALMANYA MODELİ NEDİR?

Almanya'da emeklilik yaşı erkek ve kadınlar için 67. 60 yaşını dolduranlar 35 yıllık çalışma süresini tamamlamışsa dereceye göre iş göremezlik raporu alarak erken emekli olabiliyorlar.

63 yaşını doldurduklarında ise 35 yıllık çalışma süresini tamamlamış olma şartıyla iş göremezlik raporuna gerek olmaksızın 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyor.

60 yaşını doldurup en az 15 yıl çalışma süresi olanlar ise; son 10 yılda en az 8 yıl prim yatırmış olma, son 1,5 yılda ise 52 hafta işsiz kalmış olma şartıyla erken emekli olabiliyor. Erken emekli olanların maaşından her yıl için yüzde 2-3 oranında kesinti yapılıyor.

67 yaşı doldurulduğunda ise gerçekte olması gereken emekli aylığı ile mevcut aylığı arasında fark varsa o fark tamamlanıyor. Örneğin 67 yaşında 3 bin Euro emekli maaşı alması gerekirken 2.200 Euro'da kaldıysa 800 Euro fark tamamlanarak emekli maaşı almaya devam ediyor.

Almanya'da prim günü şartı ise 5 yıl. 5 yılı tamamlayanlar direkt yaşı bekliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
murathan23 Ağustos 2022 11:06

hakkımız olan konuyu bu kadar uzattığınız için size asla oy yok

Gececi23 Ağustos 2022 09:35

Milletin hakkı verilmelidir emeklilik yaşı değişmeli erkekler 50 kadınlar 45 olmalıdır 60 yaşında emekli olunca kol bacak tutmuyor ne gezeliyor nede bir faydası var onun için 50 yaş ideal erkeklerde

Sonraki Haber Yükleniyor...