Tgrt Haber

Bankacılık krizleri geri mi dönüyor? Piyasaları tedirgin eden gelişme

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
08 Şubat 2024 09:24 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 09:30
Bankacılık krizleri geri mi dönüyor? Piyasaları tedirgin eden gelişme
abd,bankacılık krizi,emlak

Geçtiğimiz yıl ABD’de başlayan bankacılık krizleri yeniden gündeme geldi. Emlak sektöründeki sorunlar nedeniyle bir banka risk altında olduğunu bildirdi.

ABD’de ticari gayrimenkul sektöründe yaşanan krizler piyasalarda tedirginliğe neden oldu. ABD'deki orta ölçekli bankalar arasında yer alan NYBC kayıplar yaşadığını bildirirken 2023 Silicon Valley’e krizine benzer bir sorunun yeniden yaşanmasından endişe ediliyor. 

ÇÖP SEVİYESİNE İNDİ

Bankanın kredi notu Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından çöp seviyesine indirildi. Bankanın hisseleri şubat başından itibaren yüzde 60 değer kaybetti. Moody's ile beraber Fitch de bankanın kredi notunu bir kademe düşürerek BBB'den BBB-'ye indirdi.

MİLYON DOLARLIK ZARAR

NYCB’nin geçen hafta açıklanan 2023'ün dördüncü çeyreğine ait bilançosuna göre, 252 milyon dolar zarar görüldü. Diğer taraftan bankaya yatırımcılar tarafından dava açıldı. 
Hissedarlar, bankanın kredi portföyünün kötüleşen durumunu gizlemekle suçlandı. Davacılar, bankanın gizleme nedeniyle beklenmedik bir zarar açıkladığını iddia etti.

Bankacılık krizleri geri mi dönüyor? ABD'de piyasaları tedirgin eden gelişme - 1. Resim

YELLEN ENDİŞELİ

Ülkede yüksek faiz oranları ve pandemi sonrası değişen çalışma modelleriyle ofislerin boşalması nedeniyle ticari gayrimenkul sektörü sıkıntılı günler geçiriyor. 
ABD Hazine Bakanı Yellen ticari gayrimenkullere ilişkin endişelerin devam ettiğini açıklayarak durumun yönetilebilir olduğuna inandığını ifade etti. 

2023 BANKACILIK KRİZİNDE NELER OLDU?

ABD'de 2023’te Silicon Valley Bank (SVB) ile başlayan iflas dalgası, Silvergate, Signature Bank ve First Republic Bank ile devam etti. First Republic Bank, o dönemde ABD'nin en büyük 14'üncü bankası konumunda bulunuyordu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...