Tgrt Haber

Brent petrol yükseldi, motorin ve benzin için zam sinyali

18 Mart 2022 13:16 - Güncelleme : 21 Mart 2022 09:08
Rusya'nın sert açıklamaları sonrası yükselen brent petrol fiyatı akaryakıt fiyatlarında zam endişesi oluşturdu.

Brent petrol fiyatı jeopolitik gerginlik nedeniyle dalgalı seyrediyor. Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Rus ekonomisini hedef alan yaptırım kararları brent petrol fiyatından ani yükselişlere neden olurken taraflar arasında yapılan müzakereler ve petrol üretimi yapan ülkelerden gelen olumlu açıklamalar düşüşlere neden oldu. Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan brent petrol fiyatı 139 dolar seviyesinden 100 dolar altına kadar sarktı. Son olarak Rusya tarafından gelen sert açıklamalar tekrar yükselişe neden olurken vatandaşlar ‘’Benzin ve mazota zam gelecek mi?’’ sorusuna odaklandı.

Rusya'nın sert açıklamaları sonrası yükselen brent petrol fiyatı akaryakıt fiyatlarında zam endişesi oluşturdu.

Rusya - Ukrayna Savaşı brent petrol fiyatı üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Petrol enflasyondan altına akaryakıt fiyatlarından dolar kuruna pek çok gösterge üzerinde etkili oluyor. Önceki hafta 140 dolar seviyesini test eden brent petrol Irak ve Birleşik Arap Emirliklerinde petrol üretimin artışına ilişkin açıklama yapmasının ardından 100 dolar altını gördü. Haftaya 109 seviyesinde başlayan dolar barış müzakerelerinin tansiyonu düşürmesi ile 96 dolara kadar geri çekildi. Rusya’nın müzakerelere karşı olumsuz ve sert açıklamaları brent petrolde yüzde 2 artışa neden olurken benzin ve mazot fiyatlarına 19 Mart itibariyle yeniden zam geleceği iddiaları gündeme geldi.

BRENT PETROL FİYATI NE KADAR?

Rusya Ukrayna Savaşı piyasalarda depreme neden olurken petrol, altın ve dolar fiyatında ani düşüşler ve yükselişler meydana geldi. Rus ekonomisine yönelik ABD ve AB ülkelerinin yaptırım kararları petrolü arzına yönelik endişelerine yol açtı. Rusya günde ortalama 11.2 milyon varil petrol üretimiyle dünyanın en büyük 3. petrol üretici olmasından dolayı jeopolitik gerginlik brent petrol fiyatına da yansıdı. Dünya petrol piyasasına yön veren Brent petrol daha kolay işlenmesinden dolayı benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır.

ABD Başkanı Jeo Biden’ın önceki hafta Rus petrolünün ithalatını yasakladığını açıklaması ardından brent petrolün varil fiyatı 140 dolarla tarihi çıkış yakaladı. Müzakerelerin devam etmesi, yoğun diploması trafiği tansiyonu düşürürken son dakika Kremlin mesajı brent petrol fiyatını tekrar 100 dolar üstüne taşıdı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov müzakerelere ilişkin "Ukrayna ile görüşmelerde ilerleme olduğu haberi tam doğru değil'' ifadelerini kullandı. Peki brent petrol fiyatı ne kadar?

18 Mart Cuma 107,34 dolardan işlem görüyor.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELECEK Mİ?

Akaryakıt fiyatlarına yön veren brent petroldeki dalgalanmalar, uluslararası piyasada benzin ve mazot fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Brent petrol Rus yetkililerin sert açıklamalarının ardından yükselişe geçerken ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' soruları gündeme geldi. Brent petrol fiyatından yaşanan yükselişin ardından enerji sektörü kaynakları bu gece yarısından (19 Mart) itibaren geçerli olmak üzere litre fiyatı motorinde 1 lira 96 kuruş zam bekliyor. Benzin fiyatından ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak EPDK ve EPGİS'ten henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATI

Brent petrol fiyatından yaşanan dalgalanma yurt içinde benzin ve motorin fiyatlarına da yansıyor. Düşüşle beraber gelen indirim haberleri yerini Rusya’dan gelen sert açıklamalar sonrası yükselen brent petrol sonrası zam iddialarına bıraktı. İşte güncel zam öncesi güncel akaryakıt fiyatları:

GÜNCEL BENZİN LİTRE FİYATLARI (18 MART CUMA)

  • İstanbul'da benzinin litresi: 18,02 TL
  • İzmir'de benzinin litresi: 18,12 TL
  • Ankara'da benzinin litresi: 18,10 TL

Brent petrol yükseldi, motorin ve benzin için zam sinyali

GÜNCEL MOTORİN LİTRE FİYATLARI (18 MART CUMA)

  • İstanbul'da motorin litresi: 18,69 TL
  • İzmir'de motorin litresi: 18,81 TL
  • Ankara'da motorin litresi: 18,81 TL

GÜNCEL LPG LİTRE FİYATLARI (18 MART CUMA)

  • İstanbul'da LPG litresi: 11,03 TL
  • İzmir'de LPG litresi: 11,03 TL
  • Ankara'da LPG litresi: 11,20 TL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...