Tgrt Haber

Boşanmak isteyenler şart koştu, dolar enflasyon kalkanı oldu! Dövize endeksli nafaka taleplerinde patlama yaşanıyor

12 Eylül 2023 15:53 - Güncelleme : 12 Eylül 2023 15:58
Boşanmak isteyenler şart koştu, dolar enflasyon kalkanı oldu! Dövize endeksli nafaka taleplerinde patlama yaşanıyor
boşanma,,dolar,döviz,enflasyon,süresiz nafaka

Enflasyon boşanmaları da etkiledi. Son dönemde boşanma davalarındaki artış dikkat çekerken avukatın yolunu tutan şartlarını enflasyona göre belirlemeye başladı. Kiralardan, fiyatlara, maaşlardan, eğitime hemen hemen her alandaki oynak ve yüksek fiyatlar boşanma aşamasındaki çiftleri de etkiledi. Nafakaların yabancı para özellikle de dolar üzerinden belirlenmesi için başvuru yapanlarda patlama yaşanıyor.

Bir süredir kamuoyunun gündeminde olan ‘süresiz nafaka’ tartışmaları sürerken şimdi de enflasyonist ortam ödemelere yansıyor. Özellikle boşanma aşamasında olan çiftler avukatın yolunu tutuyor, nafakada kaybı önlemek amaçlı ‘dolar endeksli’ nafaka başvurusunda bulunuyor.

‘DÖVİZE ENDEKSLİ NAFAKA’LARDA PATLAMA YAŞANIYOR

Dünya’dan Jülide Yiğittürk Gürdamar’a konuşan Buket Altufan Ulu, son dönemlerde nafakaların yabancı para üzerinden belirlenmesi talepleriyle karşılaşmaya başladıklarını söyledi. Ulu, bu durumun daha çok anlaşmalı davalar için geçerli olduğunu belirterek “Nafakaların döviz olarak belirlendiği örnekleri görmeye başladık.” diye konuştu.

SALGIN DÖNEMİ VE EKONOMİK KRİZ BOŞANMALARI ETKİLEDİ

Ekonomik krizin boşanmaları etkilediğini söyleyen Ulu, “İki türlü etkiliyor aslında. Ekonomik kriz depresyonu beraberinde getiriyor.  Sıkıntılarınız varsa bir de bu eklendiğinde bir noktada belki adım atacak bile gücünüz kalmıyor ve evliliği sürdürmemeyi tercih ediyorsunuz. Diğer türlü de yaşanan ekonomik krizin yarattığı sorunlar evlilik kurumunu sarstığı için dolaylı olarak bir boşanma sürecine yol açıyor” diye konuştu.

Türkiye’de evlilik oranlarının artmasına karşılık boşanma yüzdelerinin her yıl arttığını ifade eden Ulu, son yıllarda boşanmadan daha yüksek bir artış yaşandığını belirterek özellikle de pandemi ve üzerine yaşanan ekonomik kriz ile 2021- 2022 yıllarında yükseldiğini ifade etti.

YILLAR SÜREN MAL PAYLAŞIMI SAVAŞLARI

Boşanmada anlaşma koşullarını sağlamanın çok uzun sürebildiğini kaydeden Avukat Ulu, “Bazen masada el sıkışıp kalkılabiliyor bazen de yıllar süren bir savaşa dönebiliyor” yorumunu yaptı. Boşanma süreci başlamadan çok öncesinde profesyonel hukuki destek almak, hak ve yükümlülüklerin neler olduğunu bilmek gerektiğini vurgulayan Ulu, şöyle devam etti:

“Evlilik bir akit sonuçta. Eğer eşlerden biri diğer eşin bu akdi ihlal ettiğini düşünüyorsa iddiasının ispatı, sonuçları, boşanma süreci, bu süreçte yaşanabilecekler konusunda öncesinde hukuki destek almalı. Şiddet, zina, terk, sadakatsizlik gibi sebepler boşanma sebebi olabilir. Ekonomik şiddet de bunlardan biri. Eşin evlilik akdini ne kadar ağır bir şekilde ihlal ettiğine göre sonuçlar farklılaşabilir. Bu durum mal paylaşımının nasıl yapılacağına etki edebilir. Mal paylaşımı konusunda ise genel olarak hayat standartlarını koruma duygusu hakim.”

İBRAZ EDİLECEK BELGELER ÖNEMLİ

Boşanma davalarında mahkemeye ibraz edilecek belgelerin titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Ulu, “Çünkü kişisel verilere özen gösterilmesi önemli. İddianın ispatına ilişkin bilgi ve belgelerin doğru ve zamanında sunulması her zaman için çok önemli. Teknoloji ilerledikçe ulaşabileceğiniz veriler çoğalıyor ama  bu verilere  doğru yolla ulaşmak daha önemli bir hal alıyor” dedi.

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ GERİYE DÖNÜK OLMAZ

Çok yaygın olmasa da evlilik sözleşmesi yapanlar olduğunu ifade eden Ulu, “Ancak bu sözleşme talepleri duygusal algılanabiliyor. Taraflardan biri evlilik sözleşmesi yapalım dediğinde diğer taraf bunu sevgisine bir ihanet olarak yorumlayabiliyor. Evlendikten sonra da evlilik sözleşmesi yapılabilir ancak geriye doğru etki edecek şekilde yapmak mümkün olmayabilecektir” uyarısı yaptı.

KADININ ÇALIŞMASI BOŞANMA SEBEBİ

Toplumda kadının çok fazla rol üstlendiğini söyleyen Avukat Ulu, şunları söyledi: “Çoğu kadının hikayesine baktığımızda toplumsal rollerdeki değişimle gelen olumlu gelişmeler olduğu gibi  zorlayan tarafları da var. Kadının aktif olarak çalışma hayatının içinde olmasının boşanma kararı alınması bakımından ve boşanma davalarında süreci yönetmeyi kolaylaştırdığını gözlemleyebiliyorum. Ancak bazen de boşanma noktasına getiren konulardan biri de kadının çalışma hayatındaki rolü olabiliyor.” Ulu, boşanmalarda kadınların çocukların velayetini alma oranının ise yüzde 75 civarında olduğunu belirtti.

Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...