Tgrt Haber

AB ambargo krizini çözdü, brent petrol uçtu: Bu en kötüsü, rekor artış gelecek! Benzin ve motorine zam var mı?

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
31 May 2022 08:55 - Güncelleme : 31 May 2022 09:17
Brent petrol AB ülkelerinin Rus petrolüne yaptırım kararı ile fırladı.
brent petrol,benzin,motorin,ambargo,akaryakıt,zam

Brent petrol AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo kararından anlaşmasıyla 125 dolar seviyesine koşuyor. Avrupa Birliği liderleri Pazartesi günü prensipte Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ını bu yılın sonuna kadar kesme konusunda anlaştılar. Yasak işgalin ilk gününden bu yana uygulanan en sert yaptırım oldu. Akaryakıt fiyatları üzerinden doğrudan etkili olan brent petrol yükselişi ''Benzin ve motorine zam var mı?'' sorusunu gündeme getirdi. İşte 31 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol AB ülkelerinin Rus petrolüne yaptırım kararı ile fırladı.

AB ülkeleri Rus petrolüne yönelik ambargo kararı sonucunda Macaristan engelini aşarak anlaşmaya vardı. Emtia analistleri kararın üç ay önce başlayan Ukrayna'nın işgalinden bu yana Moskova'ya yönelik şimdiye kadarki en sert yaptırım olduğunu ifade etti. Diplomatlar, anlaşmanın Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılması da dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik altıncı AB yaptırım paketinin diğer unsurlarının yürürlüğe girmesinin önünü açacağını söyledi. Benzin ve motorin fiyatlarına peş peşe gelen zamların ardından brent petrol fiyatının yukarı yönlü hamleleri ''Akaryakıt zammı gelecek mi?'' sorusunu gündeme getirdi. 

BRENT PETROL NE KADAR? 

AB ülkeleri Rus petrolünü hedef alan ambargo konusunda anlaşmaya vardı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, iki günlük zirvenin ilk gününde sosyal medya hesabından Rus petrol ambargosu konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. 
Michel “Bu, Rusya'dan yapılan petrol ithalatının 3’te 2’sinden fazlasını hemen kapsıyor ve savaş makinesi için büyük bir finansman kaynağını kesiyor. Savaşı sona erdirmesi için Rusya'ya maksimum baskı" mesajını paylaştı. 

Ambargo Rusya'dan yapılan tüm petrol ithalatının yüzde 90'ını kapsayacak. AB ülkelerine petrol ithalatı yasağı, sevkiyatlarla teslim edilen Rus ham petrolü için geçerli olacak. 4 Mayıs'ta açıklanan altıncı yaptırım paketi, petrol arzına ilişkin endişeler nedeniyle defalarca ertelenmişti. Peki brent petrol ne kadar? 

31 Mayıs Salı brent petrol 123 dolar seviyesinden işlem görüyor.

AB ambargo krizini çözdü, brent petrol uçtu: Bu en kötüsü, rekor artış gelecek! Benzin ve motorine zam var mı? 

BENZİN VE MOTORİNE ZAM VAR MI? 

Brent petrol AB ülkelerinin ambargo yasağı uygulamasının ardından ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' sorusu gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta üst üste gelen zam haberleri sonrası benzin fiyatları 25 TL sınırını aşarken araç sahiplerinin endişeli bekleyişi ise sürüyor. Akaryakıt zammına ilişkin sektörden ve kurumlardan resmi bir açıklama gelmedi. İşte 31 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları: 

İSTANBUL

  • Benzin: 25,02 TL
  • Motorin: 24,44 TL
  • LPG: 11,40 TL

ANKARA

  • Benzin: 25,11 TL
  • Motorin: 24,48 TL
  • LPG: 11,60 TL

İZMİR

  • Benzin: 25,13 TL
  • Motorin: 24,49 TL
  • LPG: 11,40 TL

ÇİN AÇILIYOR, BRENT PETROL SIÇRADI 

Brent petrol yükselişine bir destek de Çin’den geldi. Yetkililer Pekin'deki koronavirüs salgınının kontrol altında olduğunu söylerken, Çin'in kilit ticaret merkezi Şangay, tüm üreticilerin Haziran ayından itibaren faaliyetlerine devam etmesine izin verdi. 

Enerji fiyatlarındaki artış, enflasyon hızında keskin bir artışa katkıda bulunarak merkez bankacılarını daha sıkı para politikasına yönelmeye teşvik etti. Uzmanlar bu hafta Avrupa ekonomilerinde rekor fiyat artışı beklediğini ifade etti. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...