Tgrt Haber

Brent petrol düşse de yüksekte: Akaryakıt piyasası olumlu haber bekliyor

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
10 Haziran 2022 08:15 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:18
Brent petrol düşse de yüksekte: Akaryakıt piyasası olumlu haber bekliyor
brent petrol

Brent petrol fiyatı sınırlı şekilde geriledi. Son zamanlarda hızlı yükselişe geçerek son 3 ayın en yüksek fiyatlarının gören Brent petrol, son 24 saat içinde düşüş gördü. Çin’de koronavirüs önlemlerinin yeniden sıkılaştırılmasıyla düşen Brent petrol 122 dolar seviyesinde. Yurt içinde gözler akaryakıt piyasasında Brent petrolle birlikte etken olan dolar TL kurunda olacak aşağı yönlü harekete odaklandı. İşte en son gelişmeler ve akaryakıt fiyatları…

Brent petrol Şanghay'daki yeni koronavirüs karantina önlemleri sebebiyle düştü. Restoran zincirlerinin açılma ve iş yerlerinin çalışanlarını ofise çağırdığı Çin’in ticari kentinde yeniden kapanmalar sıkılaştı.

Çin'in en büyük ekonomik merkezi Şanghay ve Pekin bazı bölümlerde yeni karantina kısıtlaması getirdi. Milyonlarca vatandaş için toplu test ilan edilipp yeni bir koronavirüs sürecine geri dönülürken önlemlerin talep azlığı oluşturacağı fikri fiyatlara yansıdı.

ÇİN SEBEPLİ DÜŞÜŞ SINIRLI KALDI

Brent petrol, dün gün içinde çıktığı 125 dolar seviyelerinden gerileyerek 122 dolara indi. Fiyat üzerinde etkili olan bir diğer gelişme olarak dünyanın en büyük tüketicisi Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) seyahat sezonuna girmesi oldu. Bu nedenle petrol piyasası üç ayın en yüksek seviyelerine yakın kalmaya devam ediyor.

Cuma günü itibarıyla haftalık kapanışların gerçekleşmesi öncesinde fiyatların son iki ayda artmasıyla Brent petrol, art arda dördüncü haftalık kazanç yolunda ilerliyor. Geçen hafta 117 dolar  seviyelerindeki Brent petrol eğer daha fazla düşmezse yaklaşık 5 dolar artışını bu hafta için sabitleyecek.

Çarşamba günü fiyatlar, 8 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışlarını kaydetmişti. 125 seviyeleriyle 2008'den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşıldıktan sonra düşüş hareketi kısmi olumluluk sağladı.

BATI PETROL REZERVİ ARAYIŞINDA

Rus petrolüne getirilen ambargoların ardından ABD ve diğer Batılı ülkeler, stratejik rezerv arayışına girişti. Ancak bunların küresel ham üretimin çok yavaş artmasıyla sınırlı etkisi oldu.

Reuters’ta yer alan habere göre, Japonya’nın finansal devi Fujitomi Securities Co Ltd. baş analisti Kazuhiko Saito, “Fiyatlarda düşüş ABD'nin yakıt talebi ve OPEC+’ın ham petrol üretimindeki yavaş artışla birlikte sıkı küresel arzın ağır devam edeceği beklentileriyle sınırlandı" dedi.

TÜRKİYE’DE FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını oluşturan Brent petroldeki dalgalanmalar ve dolar TL kurundaki hareketler önemle gözleniyor. Dün haberlere yansıyan benzin ve LPG zammı sektöre yakın kaynaklara göre kesinleşti. Buna göre, benzinde 2,18 TL ve LPG de de 53 kuruş artış bekleniyor.

İşte 10 Haziran akaryakıt fiyatları ve zamlı fiyatlar

Motorin

İstanbul’da 27,85 TL,

Ankara'da 27,96 TL, 

İzmir’de 27,96 TL, 

Benzin

İstanbul’da 26,23 TL (bu geceden itibaren 28,41 TL)

Ankara'da 26,33 TL, (bu geceden itibaren 28,74 TL)

İzmir’de 26,35 TL, (bu geceden itibaren 28,51 TL)

LPG

İstanbul 11,82 TL (bu geceden itibaren 12,35 TL)

Ankara'da 11,85 TL, (bu geceden itibaren 12,38 TL)

İzmir'de 11,55 TL (bu geceden itibaren 12,08 TL)

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...