Tgrt Haber
Tgrt Haber

10 Mart çeyrek ve gram altın ne kadar? Petroldeki düşüş altını geri çekti

10 Mart 2022 07:39 - Güncelleme : 10 Mart 2022 08:01
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle beraber altın fiyatlarında geri çekilme yaşandı.

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle yükselişe geçen altın fiyatları petrol fiyatlarına yaşanan düşüşle beraber geri çekildi. Buna rağmen gram altın 900TL üzerindeki yerini korumaya devam ederken dolar/TL kuru ise 14 TL seviyesinin üstüne tutunmayı başardı. Jeopolitik gerginlik ve Rusya’ya karşı alınan ekonomik yaptırımlar sonrası manipülasyon fiyatlasına geçen piyasalarda istikrarsızlık devam ediyor. Yatırımcılar ''Altın düşer mi? Gram altın ne kadar? Dolar alınır mı satılır mı?'' sorularının cevabını ararken Piyasa uzmanı İslam Memiş dünyada ve yurt içinde yaşanan gelişmeleri değerlelendirdi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle beraber altın fiyatlarında geri çekilme yaşandı.

Rusya Ukrayna Savaşı 15.gününde devam ediyor. Bölge bölge sıcak çatışma devam ederken taraflardan gelen ert açıklamalar piyasalarda tansiyon yükselişine neden oldu. Önceki dün ABD Başkanı Joe Biden Rusya’ya karşı alınan ağır ekonomik yaptırımlara yenisi ekledi ve ABD’nin Rus gazı ve petrol ithalatını durdurdu. Açıklamanın ardından brent petrol yüzde 8 yükselişle 133 dolar seviyesini görürken dün akşam düşüş yaşandı. Petrol arzının artacağına ilişkin haberlerin ardından brent petrol, yüzde 15 oranında düşerek 131 dolardan 107 dolar seviyelerine geriledi. Siyah altın da düşüş küresel altın fiyatlarında da düşüşe neden oldu. Ons altın 2000 bin dolar altını görürken vatandaşlar ''Gram altın ne kadar?'' sorularına odaklandı.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle savaş fiyatlaması sürüyor. Piyasalarda istikrarsızlık devam ederken yatırımcılar zarar etmemek ve elindeki nakiti kaybetmemek için güvenli liman altına yöneldi. Jeopolitik gerginlik ve tüm dünyada etkili olan yüksek enflasyon hem petrol hem de altın fiyatlarını son yılların zirvesine taşırken arka arkaya gelen ekonomik yaptırımlar vatandaşları endişeye sürükledi. Peki gram altın ne kadar?

10 Mart Perşembe gram altın 932 TL’den el değiştiriyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş piyasalarda ciddi bir belirsizliğin hakim olduğunu vurgularken yeni rekorların gelebileceği konusunda uyardı. Memiş, yıl içinde gram altın fiyatlarını 1.450 TL, ons altın fiyatlarının ise 2.150 dolar seviyesinde olacağı tahmininin halen geçerli olduğunu belirtti.

10 Mart çeyrek ve gram altın ne kadar? Petroldeki düşüş altını geri çekti

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Küresel altın fiyatlarında yaşanan geri çekilme ile çeyrek altın fiyatında da düşüş gözlendi. Elindeki nakitini değerli amdene çevirmek isteyen yatırımcılar ''Çeyrek altın ne kadar?'' sorusuna odaklandı.

10 Mart Çarşamba çeyrek altın 1.553 TL alış fiyatı, 1.583 satış fiyatından işlem görüyor.

ALTIN FİYATI DÜŞER Mİ?

Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ekonomiye negatif yönde etkileyeceğinden yatırımcılar zarar etmemek için değerli madenlere yönelir. Savaş fiyatlamasının olduğu dönemde uzmanlar riskten kaçarken altın değer kazanır. Dün akşam Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yousef el Otaiba, petrol üretim artışlarını desteklediklerini ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünü (OPEC) daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini bildirmesi ve ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın "Küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmak, dünya çapında bol miktarda enerji arzının devam etmesini sağlamak önemli" açıklaması petrol fiyatlarında geri çekilmeye neden oldu.

Ham madde de yaşanan sert düşüş altın fiyatında geri çekilme getirdi. Ons altın 1.977 dolar seviyesine çekilirken gram altın 970 seviyelerinden 930 bandına düştü. İslam Memiş altın tahmini hakkında sorulan sorulara ise “Puslu havanın dağılmasını beklemek gerekiyor. Arkasından Amerikan Merkez Bankası faiz kararına ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararlarına bakmak gerekiyor. Gram altın fiyatının 900 TL altına sarkması güçlü bir ihtimal’’ cevabını verdi.

DOLAR KAÇ TL?

Rus ordusunun Ukrayna işgali sürerken döviz ve emtia fiyatlarında hareketlilik yaşanıyor. Biden’ın "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" açıklaması ardından petrol fiyatları ile dolar/TL kuru da sert yükselişe geçti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 14,50 üzerinden dolar almanın doğru olmadığına dikkat çekti.

Memiş ''3-4 ay öncesinden yüksek fiyatlardan almış dolarınız varsa şu an Euro/dolar paritesi ve dolar/Sterlin paritesi dip seviyelerde. Bu pariteleri değerlendirerek maliyetlerinizi düşürebilirsiniz'' dedi. Peki bugün doalr kaç TL?

10 Mart Perşembe dolar 14,68 TL'den işlem görüyor.

GOLDMAN SACHS ALTIN TAHMİNİ 

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs analistleri devam eden Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle yıl sonu altın tahminini yükseltti. Önümüzdeki üç ay içinde ons altının 2.300 dolara ulaşmasını beklediğini belirten uzmanlar yıl sonu altın tahmini için 2.500 dolar seviyesini işaret etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...