Tgrt Haber

Çiftçi önce korktu, sonra sevindi.. Hasadı yapılan fasulyenin kilosu belli oldu

Editör: Şule Altınel / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
15 Eylül 2023 13:10 - Güncelleme : 15 Eylül 2023 14:45
fasulye,hasat,tarla,tarım işçisi,yevmiye,mildiyö

Afyonkarahisar’da haziran ayında başlayan fasulye hasadında zorlu mesai tarlada devam ediyor. Şiddetli yağışlar çiftçiyi korkutsa da, rekoltesi ve fiyatıyla sevindirdi. Tarım işçileri ise, yevmiye fiyatlarından dertli...

Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri arasında sayılan fasulyenin faydaları saymakla bitmiyor. Yaşlanma etkilerine karşı koyabilen yapısıyla, vücudu dimdik ayakta tutan fasulye, içinde A ve C vitaminlerini barındırıyor. Kolesterol düşmanı sayılan bu besin, ayrıca kalbin de en iyi dostlarından biri. Mevsimin en sağlıklı besinlerinden sayılan fasulye için şimdi hasat zamanı.

FASULYE HASADI DEVAM EDİYOR

Mart sonu nisan başı gibi ekilen fasulye, haziran ayının ilk haftasından itibaren hasat edilmeye başladı. Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde de zorlu fasulye hasadı devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda şiddetli yağışlar çiftçiyi korkutsa da, fiyatıyla bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.

Afyonkarahisar'da fasulye hasadı

Şuhut’ta bu yıl verimin düşük olduğu fasulyenin ilk hasadında 2 bin dekar alandan elde edilen ürün iyi rekolte verdi.

KİLOSU 25-30 LİRADAN SATILIYOR

Tarladan toptancıya, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgaha kadar gelen fasulyenin kilosu 25-30 lira arasında satılıyor.

Afyonkarahisar'da fasulye hasadı

MİLDİYO HASTALIĞI ÇİFTÇİYİ KORKUTTU

Satış fiyatı her ne kadar üreticisinin yüzünü güldürse de geçtiğimiz aylarda yağışlardan dolayı meydana gelen mildiyö (mantar) hastalığı dolayısıyla üretici sıkıntılı süreçler yaşadı. Fasulye fiyatları 30 lirayı bulması bir nebze de olsun üreticiyi rahatlattı.

Afyonkarahisar'da fasulye hasadı

TARIM İŞÇİLERİ YEVMİYELERİNİN ARTIRILMASINI İSTİYOR

Fasulye tarlasında işçi olarak çalışan Fatma Özoğul ise fasulyenin kilogram satış fiyatının iyi olmasına rağmen yevmiyelerin düşük olduğundan dert yakındı.

“400 TL YEVMİYEDEN BAŞKA GELİRİMİZ YOK”

Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya giderek zorlu mesaiye başladıklarını söyleyen Özoğul, şöyle konuştu:

“Sabah 08.00'da başlıyoruz işe çok zor bu işler belimiz çok ağrıyor. Ekmek paramız, dişimiz tırnağımıza takıp çalışıyoruz. Başka bir gelirimiz yok. 400 TL yevmiye ile bir şey alamıyoruz. 2-3 aydır bu mesleği yapıyoruz, biz fasulye toplayarak geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

Afyonkarahisar'da fasulye hasadı

MİLDİYÖ HASTALIĞI NEDİR?

Mildiyö, bitkilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık, yeşil yapraklara yerleşerek kendini gösterir ve daha sonrasında meyve ve sebzelerin tüm kısımlarına yayılır. Hastalık tespit edilip ilaçlanmaya başlanmadığında bu hastalık civarındaki diğer ürünlere de bulaşarak büyük kayıplar vermeye yol açar. Bu zararlı organizma, kendini kış boyu bitkilerin yumru kısımlarında saklayarak koruyabilir ve havaların ısınması ile yeşil yapraklara yerleşir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...