Tgrt Haber

Doğal hazinede hasat mevsimi devam ediyor! Şifa deposu meyvede sezon bereketli…

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
02 Ekim 2023 15:43 - Güncelleme : 02 Ekim 2023 18:11
Doğal hazinede hasat mevsimi devam ediyor! Şifa deposu meyvede sezon bereketli…
,hasat,çiftçi,erzurum

Yüksek besin maddesi ve antioksidan deposu olarak bilinen kızılcıkta hasat mevsimi sürüyor. Erzurum’un bereketli topraklarında şifa deposu kızılcıklar sepetleri dolduruyor.

Uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen antioksidan deposu kızılcık, Erzurum’da sepetleri doldurmaya başladı. İçerisinde barındırdığı yüksek besin maddesi ve antioksidan sebebiyle soğuk kış günlerine adını altın harflerle kazıyan kızılcıkta bereketli bir sezon yaşanıyor.

Yörede kızılcık hasadının sonlarına gelinirken, köylerde hasat bitimi diye tatlı bir yaşanıyor. Toplanan kızılcığın bir kısmı iç pazarda satılırken önemli bir bölümü vatandaşların kendi ihtiyaçları için değerlendiriliyor.

Erzurum'un Uzundere ilçesine bağlı Erikli Mahallesi'nde, şifa dolu kızılcık ağaçlarının bereketli hasadı devam ediyor. Kızılcık doğal olarak yetişiyor ve hasat zamanı mahalle sakinlerini de bir araya getiriyor.

Doğal hazinede hasat mevsimi devam ediyor! Şifa deposu meyvede sezon bereketli…

SOĞUK KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ

İhlas Haber Ajansı muhabirlerinin aktarımına göre Erikli Mahallesi, geleneksel kızılcık üretiminin bir merkezi haline gelmiş durumda. Kızılcıklar özenle toplanıyor ve bu doğal hazine birçok sağlıklı ürünün yapımında kullanılıyor. Şerbet, ekşi pestil, reçel, marmelat, komposto ve kızılcık kurusu olarak karşımıza çıkan meyve mahalle sakinleri tarafından el emeği ile üretiliyor. Erikli Mahallesi'nin bu lezzetli ve besleyici ürünleri, sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da büyük bir öneme sahip. Kızılcık, antioksidanlar bakımından zengin olmasıyla biliniyor ve birçok hastalığın şifası olarak kabul ediliyor. Yörede özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen kızılcık ürünleri, vazgeçilmez bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Doğal hazinede hasat mevsimi devam ediyor! Şifa deposu meyvede sezon bereketli…

DOĞAL HAZİNENİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Erikli Mahallesi sakinleri, kızılcık hasadı ve ürünlerin yapımı sırasında bir araya gelerek hem geleneksel yöntemleri sürdürüyor hem de mahalle ekonomisine katkı sağlıyor. Kızılcık meyvesinin asidik bir yapısı bulunuyor. Bunun yanında idrar yolunda istenmeyen bakterilere müdahale edebiliyor ve idrar söktürücü görevi görüyor. Kızılcık çoğunlukla meyve suyu ya da kurutulmuş meyve olarak tüketiliyor. Karbonhidrat ve lif açısından zengin bir meyve olan kızılcık; E, K, C vitamini ve manganez gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Mesane, mide ve karaciğerin yanında diyabet yaralarını da içeren sorunları tedavi etmek için de kullanılıyor. Kızılcık içerisinde yer alan C vitamini bağışıklığın desteklemesinde etkili oluyor ve vücudun kolajen üretim sürecinde görülüyor. Cilt, eklem sağlığı ve genel vücut sağlığının iyileşmesinde önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...