Tgrt Haber

29 Aralık dolar fiyatı: Yükseliş devam edecek mi? İşte İslam Memiş yorumladı

29 Aralık 2021 09:13
29 Aralık dolar fiyatı: Yükseliş devam edecek mi? İşte İslam Memiş yorumladı
islam memiş,merkez bankası,cumhurbaşkanı erdoğan,nureddin nebati,dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı programı ile ilgili açıklamaları dolar/TL kurunda sert düşüşe neden oldu. Yeni program ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklamalar devama derken vatandaşlar ''Dolar kaç TL? Tekrar yükselecek mi?'' sorularına odaklandı. Dolardaki köpüğün kalktığını ifade eden ekonomistler 2022 yılı için dolar tahmini yaptı.

Dövize endeksli TL mevduat sistemi açıklanmasıyla dolar 18 TL seviyelerinden 10 TL bandına indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’''Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak'' sözlerine yer verirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni ekonomi programını örnek vererek açıkladı. Bakan Nebati ''Diyelim ki döviz hesabınız var, 10 bin dolar. 10 bin dolarınız varsa getir 10 bin dolarını, bugünkü kurdan çevir diyoruz. Bozuyorsunuz dövizinizi, 3 ay sonra 'Ben dövizimi istiyorum' derseniz paranızın karşılığını dolar bazında o günkü fiyatlarla. Nemanız 10 bin dolardan fazlaysa güle güle harcayın, biz size yatırdığınız 10 bin doların garantisini veriyoruz'' açıklamasını yaptı. İşte ''29 Aralık dolar kaç TL? Euro ne kadar?'' sorularının cevabı ve piyasalar hakkında bilmeniz gerekenler. 

29 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Kabine Toplantısı ardından duyurduğu dövize endeksli TL mevduat sistemi dolar/TL kurunu sert düşüşe geçirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi programı hakkında'' Dolar kurunun dengeye oturması sadece bankada parası olan vatandaşımızı değil üretimden enflasyona ekonominin her alanını ilgilendiren olumlu bir gelişmedir'' açıklamasını yaparken kurda yaşanan köpüklerin gideceğine işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati katıldığı bir televizyon programında ise ''Cumhurbaşkanımız adeta bir manifesto yayınladı. Kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya doğru gidiyoruz. Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir'' değerlendirmesini yaptı. Analistler dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliğin birkaç hafta sonra durulacağını söylerken yeni yılın ilk işlem günü olan 3 Ocak tatihine dikkat çekti. 29 Aralık Çarşamba dolar 12 TL sınırını aşarak 12,07 liradan işlem görüyor. Dolar geçtiğimiz haftanın son işlem günü 24 Aralık Cuma 10,96 seviyelerinden işlem görürken hafta içinde iberisini yukarı yöne çevirdi. Yükselişle ilgili olarak İslam Memiş dolar tahmini ile ilgili açıklama yaparken ''Dolar/TL kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle 10,70 - 12,70 TL aralığını takip edeceğiz'' sözlerine yer verdi. 

EURO NE KADAR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz ve dolar kuru hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar ve unutmayın, faiz sebep, enflasyon neticedir. Biz, bu çarkı da inşallah bozacak, milletimi asli noktadaki hedeflerine ulaştıracağız'' sözlerine yer verdi. 

Kur Korumalu Vadeli TL Mevduatı programı ile diğer yabancı ülke para birimleri de değer kaybetti. Yeni ekonomi programı açıklanmadan önce 20 TL sınrıını aşan euro geçtiğimiz haftayı 12 TL seviyelerinde kapattı. Yatırımcılar ''29 Aralık euro kaç TL?'' sorusunun cevabı aradığı sıralarda euro 13,63 TL’den işlem görüyor.

29 Aralık dolar fiyatı: Yükseliş devam edecek mi? İşte İslam Memiş yorumladı

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2022’deki beklentileri değerlendirirken dolardaki dalgalanma hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Dolar/TL kurunda yaşanan dalgalanmanın birkaç hafta süreceği belirten İslam Memiş alım satım makas aralığının çok geniş olduğunu ifade etti. İslam Memiş ''Dolar bugüne de yükselerek başladı. Dolarda direnç seviyesi 12,50 TL’dir. Gram altında direnç seviyesi 750 TL’dir'' dedi. Doların tekrar test edildikten sonra düşebileceğini vurgulayan Memiş, ''Doların psikolojik direnç seviyesi 10 TL’dir. Bu yukarı doğru kırıldığı için yükseliyor. Dövizle ticaret yapan yatırımcıya kademeli alım yapmalarını öneririm. 10-11 TL bandında yüzde 50 ihtiyaçlarını görebilirler. Daha aşağı düşmesi durumunda da ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilirler’’ değerlendirmesinde bulundu.  

İslam Memiş Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı hakkında “Hükûmetin uygulamaya aldığı yeni yöntem, dünyada pek eşi benzeri görülmeyen bir yöntem. Döviz krizine bu kadar hızlı ve mantıklı bir müdahale herkesi şaşkınlığa itti. Bundan sonra döviz kendisini salacaktır. Vatandaşlarda hâlâ bir ‘bekle-gör’ mantığı var, ancak bu, dövizin bu seviyelerde kalması ile değişecektir’’ açıklamalarında bulunurken 10 TL altının sürpriz olmadığını ifade etti. 

Yılbaşından sonra da yabancı girişlerin olacağını hatırlatırken bu durumun dövizin 9’lu seviyelerine inmesi için ortam hazırlayacağına dikkat çekti.

MERKEZ BANKASI’NDAN DOLARDAN TL'YE GEÇENE DESTEK 

Merkez Bankası, Hazine'nin TL’ye dönüşüm uygulamasında kolaylık sağlamak amacıyla "bir defalık döviz tevdiat hesabı dönüşümü" desteği açtı. Merkez Bankası bir defaya mahsus, dolar, euro ve sterlin cinsi döviz tevdiat hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik bir uygulama başlattı. 
20 Aralık 2021 tarihinden önce ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan vatandaşlar ve yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürürken destekten yararlanabilecek. Dolar/TL desteğinin ardından Resmi Gazete’de Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile altın yatırımcısına da Merkez Bankası'ndan destek geldi. 

Karara göre tebliğin amacı, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak gösterildi. Buna göre, 28/12/2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilecek. Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılacak. Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılacak.

Vade sonunda Türk lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...