Tgrt Haber

Dolar rekor kırarak 29 liraya dayandı! Euro tarihi zirveyi gördü

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg, Anadolu Ajansı
28 Kasım 2023 09:42 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 09:55
Dolar rekor kırarak 29 liraya dayandı! Euro tarihi zirveyi gördü
dolar,euro,döviz kurları,döviz,fed

Döviz kurlarında hareketlilik devam ediyor. 3 aydır sınırlı yükselişine aralıksız devam eden dolar sabah saatlerinde rekor seviyeyi görerek 29 liraya dayandı. Euro tarafında da tarihi seviyeler test edildi. Analistler doların getiri avantajına yönelik pozisyonlara yönelirken, euroda Merkez Bankası eylemlerini takip edecek.

Döviz kurları güne tarihi rekorlarla başladı. Dolar ve euroda yükseliş trendi devam ediyor. 3 aylık sürede dolar sınırlı yükselişle birlikte rekor seviyeleri görürken bugün tarihi fiyatlamayla 29 liraya dayandı.

DOLAR GÜNE YENİ ZİRVE İLE BAŞLADI

Dolar/TL günlük sınırlı yükseliş eğilimine haftanın ikinci işlem gününde de devam ederek güne yeni tarihi zirve olan 28,93 seviyesinden başladı.

EURO TARİHİ REKORUNU KIRDI

Euro/TL ise aynı saat itibarıyla yüzde 0,04 yükselişle 31,7042 seviyelerinde seyrediyor.

Dün doların satış fiyatı 28,9100 lira, avronun satış fiyatı ise 31,6010 lira olmuştu.

YILBAŞINDAN BU YANA DOLAR YÜZDE 35.3, DEĞER KAYBETTİ

TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35.3 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 28.4 oldu.

DÖVİZ KURLARI İSTİKRARLI SEYRETTİ

Döviz piyasaları geçen haftadan bu yana istikrarlı yükselişine devam etti. Bu hafta hem Euro Bölgesi hem de ABD'den gelecek enflasyon verileri döviz hareketlerinin yönünü belirleyecek. Yatırımcılar Merkez Bankası eylemleri ve bunun dövize yansımalarını takip edecek.

FED BEKLENTİLERİ DOLARI ZAYIFLATIYOR

Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentisi doları zayıflatıyor. ING döviz analisti Chris Turner yayınladığı yatırımcı notunda, "Dolar endeksi Ekim ayında gördüğü en yüksek seviyelerden yaklaşık %3,5 düştü. Bu düşüş büyük ölçüde Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiği ve portföy sermayesinin artık tahvillerde, hisse senetlerinde ve gelişmekte olan piyasalarda çalışmaya geri dönebileceği görüşüne bağlı görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

DOLARIN GETİRİ AVANTAJI YUMUŞAMADI

Hedge fonları, para biriminin ekonomik verilerdeki yumuşama nedeniyle düşmesine ve Fed’in agresif faiz artırım döngüsünün sona yaklaştığı beklentilerinin artmasına rağmen bu ay doların yükseleceğine yönelik pozisyonlara yöneldi.

HSBC Döviz Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning, “ABD doları performansını sıklıkla faiz oranı farklılıkları ve risk iştahı ile etkileşimi bağlamında düşünürüz. Bu cephede dolar iki etki arasında sıkışmış durumda. Küresel hisse senedi piyasalarındaki yükselişin de etkisiyle çok daha güçlü olan risk iştahı, doların zayıflamasına neden oldu. Ancak doların genel getiri avantajı yumuşamadı ve bu da sonuçta doların daha da zayıflamasında hız sınırı görevi görebilir” dedi.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...