Tgrt Haber

İslam Memiş: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması asgari ücrete enflasyon farkına çıkıyor

22 Mart 2022 12:52 - Güncelleme : 22 Mart 2022 13:50
islam memiş

Avrupa ve Amerika Merkez Bankaları Başkanlarının Mayıs için faiz artırımına işaret etmesi piyasalarda baskıya yol açtı. Dolarda değer artışı yaşanırken altın fiyatları düşüyor. Borsa ve Euro’da kar satışları dikkat çekiyor. Kripto paralar ise hareketli. Ekonomist İslam Memiş, belirsizliğin hakim olduğu piyasalara ilişkin tavsiyelerde bulunurken asgari ücrete ek zam tartışmasıyla ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu.

Para ve altın piyasaları hareketli. ABD Merkez Bankası Fed'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın Mayıs ayı için faiz artırma sinyali ile dolar yükselişe geçti. Dolar Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan Borsa İstanbul'd ise kar satışları yaşanıyor. Kripto paralar da özellikle Bitcoin tarafından inişli çıkışlı hareketler dikkat çekiyor. Rusya-Ukrayna savaşının piyasalara baskısı ise sürüyor. "Dolar artacak mı? Altın düşcek mi?" sorusu ise yeniden yatırımcıların gündeminde. Ekonomist İslam Memiş, para ve altın piyasalarındaki beklentiyi TGRT Haber'de yorumladı. 

PİYASALARDA BASKI VAR

Piyasalarda yukarı yönlü atakların baskılandığını belirten Memiş, dolar kuru baskılandıkça ister istemez diğer para birimlerinin de baskılandığını söyledi. Dün ABD Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası Başkanlarının Mayıs ayı için faiz artırımı ihtimali yönünde açıklamalar yapmasına dikkat çeken Memiş, bunun sonucunda dolar endeksinde bir miktar toparlanma yaşandığını belirterek “Kripto paralardaki düşüşün nedeni ise altındaki geri çekilmedir” dedi. 

MAYIS'TA  FAİZ ARTIRIMLARI GÜNDEMDE

Temel ihtiyaç ürünlerdeki zamlara dikkat çeken Memiş, Türkiye'de önümüzdeki aylarda artan enflasyon ile ilgili zam farkının ödenmesi gibi bazı tedbirler alınabileceğini söyledi. Bunun asgari ücretliye yeni zam ya da destek anlamına geldiğini vurgulayan Memiş, enflasyon farkının asgari ücretlilere ödeneceğini tahmin ettiğini söyledi. Memiş, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesinden dolayı tarım emtialarındaki artışın da devam edeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bütün dünya enflasyona odaklı politika izliyor. Gelecek ay enflasyon rakamları yüksek olacak. Mayıs ayı toplantısında Fed’in 50 baz puan faiz artıracağını tahmin ediyorum. Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımı sürecini başlatacak. Buna paralel olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası nasıl bir politika izleyecek, bu son derece önemli.”

ALTINBANK İHRACATÇILARA YARAR

Memiş, kurulması planlanan Altınbank’ın kuyumculara etkisini şöyle değerlendirdi:

“Dün Kuyumcular Odası Başkanı bu açıklamayı yaptı. 4 bin kuyumcu desteklenecek. Banka kuyumcular finansman desteğini önde tutuyorlar. Finansman desteğini de ihracatçılar, işçilik ürününü yurt dışına pazarlayan atölyeler var, bunlara kredi desteği ön planda tutulacak. Yastık altındakilerin sektöre kazandırılması için kurulan bir banka değil, böyle bir banka zaten kurulmaz. Bu sektörel bir banka. Bankada altın bazlı işlemler yapılacak. Güçlü ihracatçılar için avantajları olabilir, altın piyasası için bir kurumsallaşmadır.”

#vd-54004

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...