Tgrt Haber

Dolarda 'faiz indirimi' gerilimi: Kur yeniden 8,59'u gördü

06 Ağustos 2021 11:56
Dolarda 'faiz indirimi' gerilimi: Kur yeniden 8,59'u gördü
dolar,döviz,türk lirası

Fed'den gelen şahin açıklamalar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz oranlarında düşüş sinyali vermesinin ardından dolarda oklar yukarı döndü. Kur haftanın son gününde 8,59'u test etti. Böylelikle TL, hafta başından bu yana yüzde 1,28 değer kaybetti.

Haftaya 8,35 seviyelerinden başlayan Dolar/TL dün 8,57 seviyesini aşmıştı. Ardındna 8,53’te dengelenen kur haftanın son gününde açılışa göre yüzde 0,83 değer kazanarak 8,59’u test etti.

Temmuz ayı enflasyon verisinin ardından 8,29’a gerileyen dolar fiyatları gelişen ülke para birimleri arasında Türk Lirası’nın yüzde 3’ten fazla değer kazanmasına neden olmuştu. Ancak bu seviyelerden gelen alımlar ve açıklamalar nedeniyle kazanımlarının bir kısmını geri vermek zorunda kaldı. Böylelikle Türk lirası dolar karşısında hafta başından bu yana yüzde 1,28 değer kaybederken gelişen ülke para birimleri arasında bu hafta en çok değer kaybeden dördüncü para birimi oldu.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI DOLARI ATEŞLEDİ

Dolar fiyatlarının yükselmesinde Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın 2023’te faiz artışına işaret etmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz oranlarında düşüş sinyali vermesinin etkisi oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz oranlarında düşüş için ağustos ayını hedef gösterirken, “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" demişti.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ise, önceki gün yaptığı açıklamada, Fed’in ekonomik hedeflerine gelecek yılın sonuna kadar ulaşmasını ve 2023’te faiz oranlarını artırmaya başlamasını beklediğini ifade etti.

Fed’in varlık alımlarını azaltma sürecine doğru ilerlediğini de aktaran Clarida, bu konuda sürprize yer bırakmadan iletişimin sağlanacağını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...