Tgrt Haber

Ekim ayı kira artış oranı belli oldu! İşte 2023 işyeri ekim kira zammı hesaplama

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2023 10:36 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 10:42
Ekim ayı kira artış oranı belli oldu! İşte 2023 işyeri ekim kira zammı hesaplama
,,,,,,,enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilerin açıklanmasının ardından işyerleri için kira artış oranı da belli oldu. Ekim ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için işte ekim ayı işyeri kira artış oranı ve kira zammı hesaplama

TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca kiracı için kira zam oranı da belli oldu.

EYLÜL AYI ENFLASYONU BELLİ OLDU

TÜİK verilerine göre, eylül ayında TÜFE yüzde 4,75'le beklentilerin altında arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 61,53'e yükseldi. Yurt İçi ÜFE eylülde yüzde 3,40 artarken, yıllık bazda yüzde 47,44 oldu.

İŞYERLERİ İÇİN KİRA ZAMMI BELLİ OLDU

Kira sözleşme yenileme tarihi eylül olan iş yeri kiracıları için oran netleşti. Konutlar için uygulanan kira zam sınırlaması işyerleri için geçerli değil. İşyerleri için ise kira zammı normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyor.

öylece kira kontrat süresi ekim ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 55.30 olarak uygulayacak.

Ekim ayında sözleşme yenileyecekler için artış şu şekilde hesaplanacak:

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

TÜİK verilerine göre, eylül ayında TÜFE yüzde 4,75'le beklentilerin altında arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 61,53'e yükseldi. Yurt İçi ÜFE eylülde yüzde 3,40 artarken, yıllık bazda yüzde 47,44 oldu. Eylül ayında kira artış oranı da şu şekilde hesaplanacak:

İŞYERİ KİRA HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 12 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ekim 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: %55,30

Kira Artış Tutarı: 6 bin 636 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 18 bin 636 TL

KONUTTA KİRA ZAM SINIRI SÜRÜYOR

Kira zamlar normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyor. Kira artış oranın hesaplamalarında enflasyon oranı, bir sonraki ayın kira artış miktarı belirlemede etkendi. Ancak geçen yıl ocak ayından bu yana durdurulamayan bir noktaya gelen ev kiraları için düzenleme yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YÜZDE 25 ARTIŞ ORANI AÇIKLAMASI

Kira artışı ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verdi. Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...