Tgrt Haber

Ekmeğe zam gelecek mi? Ekmek ne kadar olacak, ne kadar zam gelecek? İşte, ekmek fiyatı ve zammı!

06 Kasım 2021 10:15
Ekmeğe zam gelecek mi? Ekmek ne kadar olacak, ne kadar zam gelecek? İşte, ekmek fiyatı ve zammı!
ekmek,zam,türkiye fırıncılar federasyonu

Ekmek zammıyla ilgili açıklama, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'dan geldi. Herkesin merak ettiği ekmek zammına dair genel durumu özetleyen Balcı, "ekmeğe ne kadar zam gelecek?" sorularını da yanıtladı. "Zam maliyetlerin altında" diyerek esnafın mağdur olmaması için zam yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, illerin özelinde uygulamaya geçmesi beklenen ekmek zammına dair açıklamalarda bulundu. Balcı, gerek dünyada gerek Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle fırıncı esnafın olumsuz etkilendiğini ifade etti. Peki, ekmeğe zam ne zaman gelecek, İstanbul'da ekmek fiyatı ne kadar olacak? Ekmek zammına dair merak edilen detaylar haberimizde...

TÜRKİYE FIRINCILAR FEDERASYONU BAŞKANI'NDAN ZAM AÇIKLAMASI!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ekmeğe gelmesi beklenen zamla ilgili:

"Fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak ülke genelinde 10 lira olan ekmeğin kilogram fiyatının 12 liranın üzerinde olmaması için odalarımıza genelge gönderdik. İstanbul'da 230 gram ekmek için arkadaşlarımızın 2.5 lira talepleri var. Bu da, yüzde 19 artışı meydana getiriyor. Yani zam 10 lira 86 kuruşa denk geliyor, 12 liranın altında kalıyor. Ankara'da 200 gram ekmek 2 lira 25 kuruş olduğunda bu da 11 lira 25 kuruşa denk geliyor" ifadelerini kullandı.

"UNDA YÜZDE 270'LİK FİYAT ARTIŞI OLDU"

Balcı, undaki fiyat artışına dikkat çekerek:

"Türkiye genelinde 2017 yılında 250 gram ekmeğin 1.25 lira olduğunu düşünecek olursak kilosu 5 lira oluyor. 2017 yılından bugüne kadar ekmekteki fiyat artışının yüzde 100 olarak gerçekleştiğini görmekteyiz, yani makul bir fiyat artışı. Biz fiyat artışını gerçekleştirirken halkımızın alım gücünü her zaman göz önünde bulundurduğumuz gerçektir. Bu zaman zarfında gerek işletme girdilerimiz gerekse un fiyatlarındaki artışa bakacak olursak 2017 yılında unun 1 çuvalının 66 lira olduğunu görüyoruz. 2021 yılında un fiyatı 220-240 lira arasında. Bu da unda yaklaşık yüzde 270 bir fiyat artışının meydana geldiğini gösteriyor. Yani 5 yılda Türkiye genelinde ekmeğin kilo fiyatı yüzde 100 artarken un fiyatının yüzde 270 arttığını görmekteyiz. Mayaya baktığımızda 2017 yılında 1 koli maya 40 lirayken 2021 yılında bugün 110 lira. Yani mayadaki fiyat artışı da yüzde 300" dedi.


"FIRINCI ESNAFIMIZIN NEFES ALABİLMESİ, AYAKTA DURABİLMESİ İÇİN"

Balcı, 2017-2021 yıllarında yapılan zamma bakıldığında ekmekteki artışın bugüne kadar halkı mağdur etmeyecek bir artış olduğunu kaydederek, "4 ay içinde un fiyatlarının 135 liradan 220 liraya çıktığını baz aldığımızda undaki artışın yüzde 65 olduğu gerçeği ortaya çıkmakta. Fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak ülke genelinde 10 lira olan ekmeğin kilogram fiyatının 12 liranın üzerinde olmaması için odalarımıza genelge gönderdik." dedi.

"DAR GELİRLİ VATANDAŞA MAKSADIMIZ DESTEKSE..."

Balcı, İstanbul Halk Ekmek'in uygun fiyatlı ekmek satmasına ve zam açıklamalarına ilişkin:

"'Fiyat artışına gitmeyeceğiz' diyorlar. Bu, ekmek üzerinden siyaset yapmak değil de nedir? Dar gelirli vatandaşa maksadımız destek sağlamaksa suya yapabildiğiniz kadar zam yapacaksınız, ulaşıma yüzde 55 zam yapacaksınız, 'ekmeğe zam yapmayacağız, girdiler arttı' ifadesi çelişiyor. Bu, ekmek üzerinden siyaset yapmaktır. Bana göre yerel yönetimlerin bu yanlış tutumlarından vazgeçmeleri gerekir." diyerek konuyla ilgili yaşanan problemi dile getirdi.

"O EKMEĞİN KALİTESİ İLE FIRINCIMIZIN ÜRETTİĞİ EKMEĞİN KALİTESİNİN AYNI OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL"

İstanbul Halk Ekmek ile ilgili açıklamalar yapan Balcı, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Dar gelirli vatandaşı düşünüyorlarsa esnafı da mağdur etmeden yol izlemeliler. 'Ben ekmeğe zam yapmayacağım' derken, o ekmeğin kalitesi ile fırıncımızın ürettiği ekmeğin kalitesinin aynı olmasını söylemek mümkün değil."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...