Tgrt Haber

Elektrik faturalarına yeni formüller: İşte kritik zirvenin detayları

12 Şubat 2022 08:14
Yüksek elektrik faturalarına çözüm için yapılan kritik toplantıda görüşülen konular belli oldu.

Ankara’da son dönemde tepki çeken elektrik faturaları ile ilgili kritik bir zirve gerçekleşti. Toplantıda elektrik faturalarıyla ilgili esnaf ve STK’ların talepleri değerlendirildi. Elektrik faturaları için yeni formüller de masaya yatırıldı.

Yüksek elektrik faturalarına çözüm için yapılan kritik toplantıda görüşülen konular belli oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 21 elektrik dağıtım bölgesinin yöneticileriyle iki kritik toplantı yaptı. İlk toplantıda altyapı yatırımları, mevcut durum ve afet yönetimi teknik düzeyde ele alındı. Toplantıda 21 bölgesinde faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketlerini uyaran Bakan Fatih Dönmez'in, "Afet gibi olağanüstü dönemler için tatbikat yapın. Kriz yönetimini oluşturun" dediği öğrenildi.

2 SAATLİK TOPLANTI

Yaklaşık olarak 2 saat süren toplantı basına kapalı gerçekleşti. Enerji Bakanı Dönmez, toplantının ardından açıklama yaptı. Elektrik dağıtım şirketleri ile bir araya gelerek çalışmaları değerlendirdiklerini ve uyarılarda bulunduklarını belirten Bakan Dönmez, "Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları değerlendirdik. Dağıtım şirketleri tarafından 40 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu yıl bu rakam 67 milyar liraya yükselecek. Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı genişletiyoruz. 100 milyar dolarlık yatırım son 20 yılda yapıldı. 100 bin megavata elektriğimizi son 20 yılda ulaştırdık" ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKTE İNDİRİM İÇİN TALEPLER MASADA

2021'den itibaren doğalgazın fiyatının 10, kömürün fiyatının ise 5 kat arttığını hatırlatan ve enerji fiyatlarının küresel sorun haline geldiğini belirten Bakan Dönmez, hükümetin 2021 yılında doğalgaz ve elektrik faturalarında 100 milyar liralık destekte bulunduğunu söyledi. Dolaylı ve doğrudan desteklerin tutarının ise 165 miyar lira olduğunu belirten Dönmez, “Elektrikte yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75 seviyesinde. Bu süreçte enerji sektöründen özellikle sürece daha fazla katkı sağlamalarını beklediğimizi ifade ettik" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA "FATURA" TEPKİSİ

Yüksek faturalarla ilgili Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve küçük ölçekli işletmelerden gelen önerileri değerlendirdiklerini belirten Dönmez, vatandaşı provoke etmeye çalışan muhalefet partilerine tepki gösterdi. Bakan Dönmez, "Enerji sektörü her gün kendini yenilerken altyapı yatırımları ve serbest piyasa atılımlarıyla örnek gösterilirken muhalefetin Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan indiğini görüyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİK FATURALARINA YENİ FORMÜLLER

Sadece dağıtım şirketlerinin yer aldığı toplantıda elektrik faturalarının üzerindeki yükün vatandaş lehine hafifletilmesi konusunda neler yapılabileceğine dair konuların da ele alındı. Bu kapsamda toplantıda konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127'lik zammın bir kısmının geri alınması, konutlar için tarife sınırının yükseltilmesi ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıkların görüşüldüğü ifade edildi.

TBB ELEKTRİK ZAMMINI YARGIYA TAŞIDI

Türkiye Barolar Birliği, elektrik zammını yargıya taşıdı. Zamların iptali için Danıştay’da dava açan Barolar Birliğinden yapılan açıklamada, elektriğin ticari bir mal değil. Kamusal bir hizmet olduğu vurgulandı. Bu nedenle elektrik zamlarının durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açıldığı belirtildi. 76 barodan da “ucuz enerji kullanımı herkesin hakkıdır” başlıklı ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamaya, İstanbul ve Ankara’nın iki Nolu barolarıyla, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Rize ve Osmaniye baroları katılmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...