Tgrt Haber

Emekli ikramiyelerine zam neye takıldı, Erdoğan nasıl ikna edildi? Perde arkası belli oldu

22 Nisan 2022 07:50 - Güncelleme : 22 Nisan 2022 08:45
Kulislerde asgari ücret ile emekli maaşı ve ikramiyelerindeki artışın rafa kalkmadığı, önümüzdeki yıl gündeme geleceği konuşuluyor.

Emekli ikramiyelerine zamdan vazgeçilmesinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nasıl ikna edildiğinin perde arkası belli oldu. Maliye Bakanlığının maliyeti artıracağı ve bütçe dengelerini bozacağı gerekçesiyle yaptığı itiraz artıştan vazgeçilmesinde etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yolla ikna edildi.

Kulislerde asgari ücret ile emekli maaşı ve ikramiyelerindeki artışın rafa kalkmadığı, önümüzdeki yıl gündeme geleceği konuşuluyor.

Bayramlarda emeklilere verilen bin 100 liralık ikramiyeye zam yapılmayacağının açıklanması en çok AK Parti’de gündem oluşturdu. Parti yönetiminin ve AK Partili milletvekillerinin telefonları neredeyse kilitlenme aşamasına gelirken emekli ikramiyesine zamdan neden vazgeçildiğinin perde arkası belli oldu.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre zamdan Maliye Bakanlığının bütçe itirazları üzerine vazgeçildiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bütçe dengeleri ve maliyetin artacağı gerekçe gösterilerek ikna edildiği belirtildi.

ERDOĞAN ZAM İÇİN ‘ÇALIŞIN’ TALİMATI VERMİŞTİ

AK Partili milletvekilleri, istişare toplantılarında hem parti yönetimi ve ekonomi yönetimine hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sahadan bu yönde gelen talepleri iletmişti. Beklentilerin artması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimine ‘Çalışın getirin bakalım’ diyerek verdiği talimat doğrultusunda Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının bir hazırlık yaptığı belirtilmişti. AK Parti ekonomi kurmayları da bu süreçte Bakanlıklardan gelecek taslak çalışmayı beklemeye başladı.

ENFLASYONA GÖRE ARTIŞ PLANLANIYORDU

Son bir ayda emekli ikramiyelerinin artışıyla ilgili düzenlemenin Meclis’e getirilen torba tekliflerden birinde olabileceği söylense de son gelen torba teklifte bu konuda herhangi bir düzenlemeye yer verilmedi. Ancak, AK Parti yönetimi ve milletvekilleri artış kararı alınması durumunda konunun tek maddelik bir düzenleme ile halledileceğini dile getiriyordu. Üstelik artışın yeniden değerleme oranı veya enflasyon oranı gibi bir genel kurala bağlanarak her yıl bu tartışmaların yapılmasının önüne geçilmesi planlanıyordu.

ÖNCE BAKAN, SONRA CUMHURBAŞKANI ŞAŞIRTTI

Önce Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütün bu tartışma ve hazırlıklara rağmen ‘emekli ikramiyelerinde bir artışın düşünülmediğini’ açıklaması hem AK Parti’de hem de emekliler cephesinde şaşkınlığa sebep oldu.

“VATANDAŞA KARŞI SIKINTIYA DÜŞECEĞİZ”

Ayrıca AK Partili milletvekillerinin ve Parti yönetiminin telefonları neredeyse kilitlenme seviyesine geldi. Hem emekli cephesinden hem de teşkilatların telefon yağmuruna tuttuğu AK Partili milletvekilleri “Zor durumda kaldık. Beklenti oluşmuştu. Herkes bayram öncesi Meclis’te bir düzenleme bekliyordu ama olmadı. Sahadaki çalışmalarımız sırasında bu konuda çok talepler vardı. Şimdi vatandaşa karşı biz de sıkıntıya düşeceğiz. Hiç değilse 100-150 lira bir artış yapılabilirdi” değerlendirmesini yaptı. AK Parti milletvekilleri vatandaştan gelen tepkileri parti yönetimine de aktardı.

CUMHURBAŞKANI İKNA EDİLDİ

Emekli ikramiyelerine zamdan vazgeçilmesinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nasıl ikna edildiğinin perde arkası belli oldu. Maliye Bakanlığının maliyeti artıracağı ve bütçe dengelerini bozacağı gerekçesiyle yaptığı itirazın artıştan vazgeçilmesinde etkili olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu yolla ikna edildiği öğrenildi. ‘Bu yıl bir artış yapılması mümkün değil’ denilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gerekçeleri anlatıldı ve ikna edildiği belirtiliyor. İki bayram için emeklilere verilen 1.100 liralık ikramiyenin 25 milyar lira olduğu,  bu maliyetin 100 liralık bir artışta bile 3-3,5 milyar artacağı aktarıldı.

Öte yandan kulislerde, asgari ücret ile emekli maaşı ve ikramiyelerindeki artışın rafa kalkmadığı, önümüzdeki yıl gündeme geleceği konuşuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gul 1 Mayıs 2022 01:43

SN CUMHURBASKANIMIZI COK SEVİYORUZ ALLAH BASİMIZDAN EKSİK ETMESİN HAYIRLI RAMAZANLAR HURMETLER SAYGILAR SELAMLAR

Hacı Mustafa24 Nisan 2022 03:06

Kusura bakmayın o zaman oy yok seçim zamanı hiç zahmet edip kapıma gelmeyin

Mustafa 23 Nisan 2022 09:10

Ekrem abi gündem yap bu konuyu. Vur yüzlerine. Şimdi halkı kim ikna edecek

Halit 22 Nisan 2022 23:36

Emekliyı asgarı ucretın altında ezdırmeyın Allah sorar bunun hesabını

Yavuz 22 Nisan 2022 10:41

Şimdi Vatandaşı ikna etme işini kim üstlenecek.

Muammer 22 Nisan 2022 09:51

EMEKLİYE ZAM VERİLMEDİGİNE GÖRE ASKARİ ÜÇRETLİLERE VERSİNLER

Sonraki Haber Yükleniyor...