Tgrt Haber

Emeklilikte eksik primi olanlar için son fırsat! Borçlanma hesabı tamamen değişiyor, 2024’te 50 bin lira artacak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
23 Kasım 2023 16:12 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 16:23
Emeklilikte eksik primi olanlar için son fırsat! Borçlanma hesabı tamamen değişiyor, 2024’te 50 bin lira artacak
emeklilik,askerlik borçlanması,doğum borçlanması,erken emeklilik,yurt dışı borçlanması,borçlanma

Emeklilik için gün sayanlar için son aylara girildi. Emeklilikte yaşı dolduran ancak eksik primi olanlar için 2024 ocak ayı itibariyle hesaplar değişiyor. SGK sisteminde asgari ücrete endeksli borçlanmalar yeni yılda artacak. Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması yapacaklar için kritik günlere girildi. Borçlanma miktarı artmadan önce başvuru yapanların cebinde 50 bin lira kalacak. Borçlanma başvurusu yapacakların elini çabuk tutması gerekiyor. İşte erken emeklilik için şartlar ve borçlanma hesabı…

Emeklilik yaşı gelmiş ancak prim gün sayısı eksik olanlar için son günlere girildi. Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zamla birlikte borçlanma tutarları da artacak. Yaşı sağlayan ancak primi eksik olanlar için emekliliği öne çeken borçlanmada uzmanlardan kritik aralık ayı uyarısı geldi. 2024 ocak ayı öncesinde doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması yapana en az 50 bin TL cebinde kalacak.

EMEKLİLİK İÇİN PRİM ŞARTINI SAĞLAMAK GEREKİYOR

Sosyal güvenlik kanununa göre, emekli olabilmek için belli şartları taşımak gerekiyor. Yaş, prim ve işe giriş tarihi emeklilik için önemli 3 parametre olarak çalışanın karşısına çıkıyor. Yaşı dolduran ancak primi eksik olanlar da borçlanma ile emekliliğini öne çekebiliyor. Emeklilik için prim doldurmak, erkekler için 25 kadınlar için 20 yıllık sigortalı süresini tamamlamak ve EYT yasası dışında kalanlar için ise belli bir yaşa gelmek gerekiyor.

BORÇLANMA HESABI NASIL YAPILIYOR?

Sosyal güvenlik sisteminde borçlanma tutarı asgari ücret artışına göre yapılıyor. 1 Temmuz’da asgari ücrete gelen zamla birlikte bir günlük borçlanma tutarı en düşük 143 TL olarak belirlenmişti.

Buna göre, doğum borçlanması yapacak sigortalı kadın çalışan hesaba göre şu an 103 bin 024,8 TL ödeyecek. 1 Ocak 2024’ten itibaren borçlanma tutarı asgari ücretteki artışa bağlı olarak artacak. Asgari ücret yüzde 50 artarsa bir günlük borçlanma için ödenmesi gereken tutar 214.6 TL’ye çıkacak. Bir doğum için borçlanılacak rakam 154 bin 535 TL’yi bulacak. Ocak ayından sonra ödenecek Rakamda 51.511 TL’lik bir artış yaşanacak.

18 aylık askerliği borçlanacak bir erkek şimdi borçlanma yaptığında 77 bin 220 TL ödeyecek. Askerlik borçlanmasını yıl sonuna kadar yapmayan erkek çalışan 1 Ocak’tan itibaren eğer asgari ücret yüzde 50 artarsa 115 bin 901 TL ödemek zorunda kalacak. Bu da yeni yılda hem kadın hem de erkek sigortalılar için borçlanmada daha yüksek tutarların ödenmesi demek oluyor.

KADINLAR 3 ÇOCUK İÇİN BORÇLANILABİLİYOR

Kadın çalışanlar için eksik prim ödemesi sigorta sonrasını kapsıyor. Sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kadın çalışanlar bu tarihten sonra dünyaya gelen üç çocuğunu borçlanabiliyor. Hesaba göre doğum borçlanmasından en fazla 6 yıl üzerinden 2160 gün satın alınabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASINDA İKİLİ AVANTAJ

Erkek çalışanlar askerlik sürelerini borçlanabiliyor. Borçlanma ile prim satın alan emekliliği gelmiş erkek çalışanlar için avantajlı başka bir durum da ortaya çıkıyor. Erkek çalışanlar sigortası askerlik sonrası başladıysa bile öncesini de borçlanabiliyor. Buna göre

EYT’lilere de büyük avantaj sağlayan doğum ve askerlik borçlanmaları yurtdışındaki çalışanlara da büyük avantaj sağlıyor. Hatta ocak ayından önce yurt dışı borçlanması yapanlar ise büyük avantajdan yararlanacak. Neredeyse 100 bin lira gibi bir kazanç sağlayacak.  

ARALIK AYI KRİTİK, BORÇLANMADA 1 GÜN HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Askerlik borçlanması başvurusunu 31 Aralık 2023 tarihinden önce yapanlar ise maliyet artışından etkilenmeyecekler. Eğer borçlanma başvurusu Ocak ayına sarkarsa bu kez belirlenen yeni asgari ücrete göre rakam ortaya çıkacak.

Yüzde 40-50 arısında bir artış düşünüldüğünde 2 yıllık bir çocuk borçlanmasında 50 bin liranın üzerinde bir fazladan para ödeme durumu ortaya çıkacak.  Sabah’tan Faruk Erdem, bu rakamları tek tek hesapladı. Buna göre,

Bugün aylık borçlanma miktarı 4.292 TL olarak uygulanıyor. Eğer asgari ücret yüzde 40 artarsa bu rakam 6.009 TL'ye, yüzde 50 artış olursa 6.435 TL'ye yükselecek. Aylık fazladan ödenen para 2 bin lirayı geçmiş olacak.

1 yıllık borçlanan birisi Aralık ayında başvurursa 51.504 TL öderken, Ocakta başvurduğunda yüzde 40 artışta 72.108 TL, yüzde 50 artışta ise 77.256 TL ödeyecek. Rakam 2 yıllık bir çocuk borçlanmasında daha da artacak.

Bugün bir çocuk borçlanması 103.008 TL olurken yüzde 40 artışta 144.216 TL, yüzde 50 artışta ise 154.512 TL'ye çıkacak.

Dolayısıyla bir çocuk borçlanacak olan bir anne Aralık ile Ocak arasında 51 bin lirayı geçen bir fazla para ödemek zorunda kalacak. Bu yüzden Aralık ayı bitmeden borçlanma başvurusu yapmak gerekiyor.

PARA ÖDEMEK GEREKMİYOR

Borçlanmalarda öncelikle başvuru yapılıyor. O yüzden şu anda ödeme gücü olmayan birisinin de borçlanma başvurusu yapmasında fayda var.

Başvurular e-Devlet'ten yapılıyor. SGK bu başvuruyu inceleyip size bir ödeme emri gönderiyor. Bu ödeme emrinin gelmesi bir ayı buluyor. Daha sonra da 2-3 aylık bir ödeme süresi bulunuyor.

O yüzden Aralık ayında başvuran bir sigortalının ödeme durumu Mart ayını bulabiliyor. Ödeme zamanı gelince eğer ödeyemezseniz başvurunuz iptal ediliyor ve yeniden başvurmanız gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber derleme
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...