Tgrt Haber

Dolar ve altın için kritik gün! ABD enflasyonu piyasaların odağında

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT, Anadolu Ajansı
13 Şubat 2024 13:27 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 13:29
Dolar ve altın için kritik gün! ABD enflasyonu piyasaların odağında
abd enflasyonu,altın,altın fiyatları,enflasyon,fed

Fed’in gelecek faiz kararlarında etkili olacak kritik ABD enflasyonu verisi bekleniyor. Fed’in faiz patikasında önemli bir dönemeci ifade edecek rakamlar piyasaların odağında yer alıyor. Altın ve dolar yatırımcısı enflasyon verilerine göre pozisyon alacak. Dolar bugün güne yükselişle başladı, Euro ise zirveye yakın seyrediyor.

Para ve altın piyasaları kritik ABD tarafından gelecek kritik veriye kilitlendi. Fed’in faiz politikasında enflasyonu işaret etmesi yatırımcının gözünü bugün açıklanacak ABD TEFE-TÜFE verilerine çevirdi.

Fed'in faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun öncelemesi ve gerilemenin olduğundan emin olmak istediğini belirtmesi piyasalarda tedirgin bekleyişi artırdı.

ABD tarafından gelecek veriler öncesinde dolar yükselişe geçti. Euro zirveyi zorlarken altın da sınırlı artış görülüyor.

ABD ENFLASYONU AÇIKLANACAK

Bugün saat 16:30'da ABD enflasyonu açıklanacak. Dolar 30,72 TL'den, euro ise 33,11 TL'den işlem görüyor. Gram altın şu sıralar 2 bin 1 seviyesine kadar çekildi. Çeyrek altın ise 3 bin 377 liraya çıktı. cumhuriyet altını 13 bin 661 liradan satılıyor.

ABD ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Fed'in mart ayındaki faiz kararında gidişatı etkileyecek rakamlar açıklanacak. Analistlere göre, enflasyonun yıllık bazda mevcut seviye olan yüzde 3,4'ten yüzde 3,2'ye gerilemesi bekleniyor.

Fed üyeleri geçtiğimiz hafta dezenflasyonun mal fiyatlarının ötesinde, daha geniş çaplı yayılmasını görmek istediklerini belirtmişti. Enflasyonun 2024 sonları ve 2025 başına kadar yeniden tırmanma riskinin bulunmadığını vurgulayan ekonomistler en şahin Fed üyelerinin bile faiz indirimi için çok beklemeyeceği görüşünde. Öte yandan Amerikalı tüketicilerin de enflasyon beklentileri geriliyor.

Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyeleri faiz indirimleri için enflasyonun yüzde 2'ye doğru gerilediğinden emin olmak istediklerini belirtmişti. Piyasa yılbaşında Fed'in mart ayında faiz indirimlerine başlamasını bekliyor. Ancak beklenti üstü gelen Aralık 2023 enflasyonu ve Fed yetkililerinin açıklamaları erken faiz indirimi beklentilerini törpüledi.

Para piyasalarında Fed'in martta faizleri sabit bırakma ihtimali yüzde 83, mayıs ayında faiz indirimine başlama ihtimali ise yüzde 83 olarak fiyatlanıyor.

Bugün beklentinin aşağısında gerçekleşebilecek enflasyon, faiz oranlarını düşürmek için enflasyon baskısının azaldığına dair daha fazla kanıt görmek isteyen Fed'i rahatlatabilir.

Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...