Tgrt Haber

Enkazın maliyeti ortaya çıktı! Tam 12 milyar lira, bir bina 250 bin TL'ye yıkılıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
16 Şubat 2023 10:29 - Güncelleme : 16 Şubat 2023 10:37
Enkazın maliyeti ortaya çıktı! Tam 12 milyar lira, bir bina 250 bin TL'ye yıkılıyor
ASBEST,,

10 ili etkileyen depremlerin ardından binlerce can kaybı yaşanırken geriye büyük çaplı enkazlar kaldı. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 50 bini aşkın binanın yıkılması gerekiyor. Uzmanlar yıkılması gereken binaların maliyetinin 12 milyar lirayı aşacağı konusunda hem fikir. Sektör uzmanlarına göre her bina için enkaz kaldırma maliyetini 250 bin TL.

Deprem felaketinin ardından kalan enkazlarla beraber hasar gören ve acilen yıkılması gereken binlerce bina bulunuyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 11 ilde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapıldı. Çalışmaların ardından 99 bin 300 binanın az hasarlı, 180 bin 355 binanın ise hasarsız olduğu belirlendi.  İncelenen binaların 50 bin 576’sının ise ağır hasarlı olduğu ortaya çıktı. 

HER BİNA ENKAZININ MALİYETİ 250 BİN TL

Sektör uzmanları tarafından verilen bilgilere göre her bina için enkaz kaldırma maliyetini 250 bin TL 50 bin 576 bina hesaba katıldığında yıkım ve enkaz kaldırma faturası ilk etapta 12,6 milyar TL olarak hesaplanıyor. 

BİR YILA YAKIN SÜREDE TÜM ENKAZ KALDIRILABİLİR

Yıkım Müteahhitleri Derneği Eski Başkanı ve Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut, “Öncelikli olarak yıkılmış binaların ayıklanması, nakledilmesi sonucu alanlar temizlenecek. Daha sonrasında ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazının kaldırılması sağlanacak. Bu binaların yıkılması ve enkazının nakledilmesi için Türkiye’deki tüm yıkım firmalarının görevlendirilmesi gerekir” dedi.

Sektörde yıkım müteahhitliği belgesi olan veya olmayan 2 bine yakın firma bulunduğunu belirten Bulut, “Tüm firmalara görevlendirme yapılırsa her firma 25 binanın yıkım ve enkazının kaldırılması görevi üstlendirilebilir. Bir binanın yıkım ve enkaz kaldırma süresi yaklaşık 1 ay sürebilmekte olup toplamda bir yıla yakın sürede tüm enkaz temizlenerek bertaraf edilebilir” bilgisini verdi. Bulut, diğer yandan sektörde uzaktan kumandalı, mikro iş makinaları gibi daha gelişmiş makine teçhizat yatırımları yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

ASBEST UZMANI GEREKLİ

Mehmet Ali Bulut, bu tür bölgelerde enkaz kaldırma ve yıkımlarda dikkat edilmesi gereken konular olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Özellikle depremden etkilenen halkımızın kurtarılabilir eşyalarını ayrıştırarak gerçek sahiplerine teslim etmek ve varsa kanserojen materyallerin yayılımını azaltacak tedbirler almak. Çünkü eski yapılarda bazı materyallerde asbest kullanılmıştır. Bölgede asbest uzmanlarının da görevlendirilmesinde yarar var.”

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...