Tgrt Haber

Erken emeklilik, evleneceklere kredi, 3600 ek gösterge... Düğmeye basıldı, torba yasa milyonların hayatını değiştirecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
17 Kasım 2023 10:08 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 10:26
Erken emeklilik, evleneceklere kredi, 3600 ek gösterge... Düğmeye basıldı, torba yasa milyonların hayatını değiştirecek
torba yasa,emekli maaşı,evlilik kredisi,taşeron

Ev hanımlarından taşeron işçilere kadar milyonlarca kişinin gözü yeni yıldan önce Meclis’e gelecek İkinci Torba Yasa teklifine çevrildi. Emekli-memur maaşları ve 3600 ek gösterge gibi konuların çözülme kavuşacağı torba yasada evlilik kredisi için düzenlemeler de yer alacak. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş torba yasaya yönelik tüm detayları tek tek anlattı.

Milyonları ilgilendiren ikinci torba yasa teklifinin aralık ayında Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor. Emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması, 3600 ek gösterge ve evlilik kredisi gibi kritik konular Meclis sıralarında görüşülecek. Yeni evlenen çiftlere 150 bin liraya kadar verilecek kredinin enflasyonla güncellenmesi konuşulurken SSK VE BAĞ-KUR’lular arasındaki prim eşitlenmesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARI BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zam 3 Ocak 2024’te enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasından kesinleşecek. Pek uzman emekli maaşlarının 10 bin TL’yi geçeceğini ifade ederken memur emeklisine yüzde 50 zam yapılabileceğini tahmin ediyor. 

Türkiye Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş ise torba yasanın yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri kapsayacağını açıkladı. Karakaş “Aralık ayında görüşülmesi beklenen torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili göstergelerin şekillenmesi ilk gündemlerden biri olacaktır” dedi.

150 BİN LİRALIK EVLİLİK KREDİSİ ENFLASYONA GÖRE DÜZENLENEBİLİR

Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili yasa tasarısının TBMM’ye verildiğini hatırlatan Karakaş, “Bu fonun oluşmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı’nın seçim vaatlerinden biri olan yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesi ilk gündemlerden biri olacaktır. Evlilik kredisiyle ilgili 150 bin liralık rakamın enflasyon oranında güncellenmesi de söz konusu olacak. İlk etapta ise depremzede gençlere bu kredinin verilmesiyle uygulamanın verilmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Erken emeklilik, evleneceklere kredi, 3600 ek gösterge... Düğmeye basıldı, torba yasa milyonların hayatını değiştirecek

EV HANIMLARINA ERKEN EMEKLİLİK YOLU AÇILACAK

Karakaş, torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanımlarına emeklilik konusu olduğunu belirterek, “Ev hanımları kendi primlerini şu anda 4 bin 293 lira yatırmaktalar. Devlet tarafından ise bin 430 lira prim desteği sağlanacak. Ayrıca çocuk sayısına göre erken emekli olmalarının yolu açılacaktır” şeklinde konuştu.

MEMURA 3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİ

Karakaş, yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek göstergenin de torba yasadaki ana konulardan biri olduğunu dile getirdi. Karakaş konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurların beklenti içerisinde olduğu düzenlemenin de torba yasa kanununa girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanabileceği söylenebilir.

MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ PRİM EŞİTLEME DE TORBA YASADA

Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alması bekleniyor. Esnafın 5 yıl daha erken emekli olabileceğini söyleyen Karakaş, “Geçmiş tarihlerde defalarca çıkan prim affına rağmen prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur’lulardan özellikle esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesi dediğimiz yani 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 gün prime düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli olmalarını sağlayan düzenlemenin de torba yasada yer alması bekleniyor” açıklamasını yaptı. 

SGK Başuzmanı “Bu düzenlemenin torba yasada yer almasıyla beraber şirket ortakları, bilanço esasına göre defter tutanlar, özetle esnaf ve sanatkâr tabiri içerisinde yer almayanların faydalanması söz konusu olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Karakaş “Sadece Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bağlı olan berberler, kuaförler, lokantacılar ve ayakkabıcılar gibi esnaf ve sanatkarların faydalandırılması öngörülmektedir” dedi.

TAŞERONA DA DÜZENLEME BEKLENİYOR

Karakaş, 90 bin kişiyi aşkın taşeron işçiyle ilgili bir düzenleme yapılmasının da beklendiğini söyleyerek, kamuda bir taşerona bağlı olarak çalışanların da kadroya geçmesinin önünün açılacağını aktardı.

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...