Tgrt Haber

TESK'ten iş yeri kiralarında sınırlama talebi

06 Ocak 2023 16:04 - Güncelleme : 06 Ocak 2023 16:17
TESK'ten iş yeri kiralarında sınırlama talebi
,TESK,zam,TÜİK,iş yeri,dükkan,artış

Yıllık enflasyonun açıklanmasıyla birlikte dükkan ve iş yeri kira artış oranı yüzde 72,31 olarak gerçekleşirken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zam oranının konutlardaki gibi sınırlandırılmasını talep etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon aralık ayında yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 oldu. Böylece, dükkan ve iş yeri kira artışındaki zam oranı Ocak 2023 döneminde yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.
 
İş yeri ve ofis kiralarına uygulanacak zam oranı da belli olmasının ardından esnaf da zor duruma düştü. Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, artış oranının esnafın belini büktüğünü ifade etti. 
 

DÜKKANLARA SINIRLAMA GETİRİLMEDİ

Dükkan sahiplerinin kira talebini karşılamayan esnafı, iş yerini boşaltmaya zorlandığına vurgu yapan Palandöken, söz konusu mekanlara yatırım yapıldığı ve taşınmasının daha maliyetli olacağına dikkat çekti. Palandöken, geçtiğimiz Temmuz ayında konut kiralarına getirilen yüzde 25'lik sınırı anımsatarak aynı uygulamanın dükkanlarda yapılmadığını belirtti.
 
Esnafın kira artışını kaldıramayacağına dikkat çeken Palandöken, şu ifadeleri kullandı:
 
"İş yeri kiraları belli bir süre sabitlenmeli. Bir tarafta elektrik, doğal gaz faturaları, diğer tarafta iş yeri kiraları. Çağrımız, esnaf işletmeleri ve dükkanları için de yüzde 25 sınırlaması gibi bir uygulamanın getirilmesi. Milli Eğitim Bakanlığı, kantin kiralarını yüzde 25 oranıyla sınırlandırdı, fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Yerel yönetimler, kamu kurumları ve vakıf iş yerleri için de bu uygulanırsa esnaf rahat eder."

KİRA ZAMLARINA SINIR GETİRİLMİŞTİ

Temmuz 2022'de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ev kiralarında fahiş artışların önüne geçmek için konut kira zam oranlarına Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 sınırı getirildiğini duyurmuştu. İlgili karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Ancak iş yeri, ofis, depo ve dükkanlar konusunda herhangi bir adım atılmamıştı. Bu tür yerler için 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam ediliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...