Tgrt Haber

Ev hanımlarına emeklilik hakkı geliyor! Bakan Vedat Işıkhan tarih vererek duyurdu: Devlet primleri üstlenecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
11 Ekim 2023 10:26 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 16:24
Ev hanımlarına emeklilik hakkı geliyor! Bakan Vedat Işıkhan tarih vererek duyurdu: Devlet primleri üstlenecek
ev hanımlarına emeklilik,ev hanımlarına prim desteği,emeklilik,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı,kadınların emekliliği,kadınlara emeklilik

Cumhurbaşkanının seçimde vadettiği sosyal güvencesi olmayan ev hanımlarına emeklilik hakkı tanıyan çalışma merakla beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yeni açıklama geldi. Çalışmalara başladıklarını dile getiren Bakan Vedat Işıkhan, “İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'de 1'lik prim desteğini devletimiz ödeyecek.” dedi.

Seçim vaatleri içinde yer alan ev hanımlarının emekliliği ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yeni açıklama geldi.

TRT Haber'de katıldığı canlı yayında ev hanımlarına emeklilik için çalışmalara başladıklarını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 5 yıllık dönem içinde düzenlemeyi hayata geçireceklerini söyledi.

EV KADINLARINA PRİM DESTEĞİ VERİLECEK

Kadınların emekliliğinin gerçekleşmesi durumunda ev hanımlarına iyileştirmeler yapacaklarını söyleyen Bakan Işıkhan, çalışmalar hakkında ise "Bu da Cumhurbaşkanımızın mayıs ayındaki seçim dönemimizde önemli müjdeleri arasındaydı. İnşallah 5 yıllık dönem içerisinde ev kadınlarına bu iyileştirmeyi yapacağız. İsteğe bağlı sigortalı kapsamında üçte birlik prim desteğini devletimiz ödeyecek" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SEÇİM SÖZÜYDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile koruma kalkanı programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik desteği sağlanacağını açıklamıştı. Her anlamda ailelere destek verileceğini belirten Erdoğan, "Ev hanımlarının sigortalılığı konusunda atacağımız adımlar olacak. Emeklilik primlerinin bir kısmını biz ödeyeceğiz" demişti.

DEVLET EV HANIMLARININ PRİMİNİ ÜSTLENECEK

Seçim vaatlerindeki ev kadınlarının emekliliğinde Aile Koruma Kalkanı kapsamında her ailede en az bir kişinin, gençler öncelikli olmak üzere çalışması, belirli süreyle sigorta primlerinin tamamının karşılanması sağlanacak. Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği verilecek.

Cumhurbaşkanının seçimde vadettiği şu anda çalışmaları süren Aile ve Gençlik Bankasının kurulmasıyla devlet ev hanımlarının primini üstlenecek. Ev hanımlarına yıpranma da gelmesi beklenirken herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kadınlara sigortası olmasa dahi emekli olabilecek.

AİLE KORUMA KALKANI KAPSAMINDA TEŞVİKLER VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aile Koruma Kalkanı paketi adı altında kadınlara bazı teşvikler verileceğini de açıklamıştı. Bazı teşviklerin bazıları 3 yıllık ekonomi programında da yer aldı. OVP’deki teşviklere göre, kadınların işgücüne katılımlarını arttıracak programlar uygulanacak. İşgücü piyasasına kadınların tam, eşit, güvenceli ve etkin katılımlarının sağlanması ve bu kapsamda ihtiyaç duyulacak yeni beceri ve yeteneklerin kadınlara ve kız çocuklarına kazandırılması için özel programlar geliştirilecek ve kadınların işgücüne katılımlarını artıracak girişimcilik, finansal okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlarda programlar, kapsamları genişletilerek yaygınlaştırılacak.

Bunun yanında girişim şirketlerinin nitelikli personel istihdam etmeleri kolaylaştırılacak, başta kadınlar olmak üzere girişimcilik programları yaygınlaştırılacak.

EMEKLİLİK YAŞI ÇOCUK SAYISINA GÖRE AŞAĞI ÇEKİLEBİLECEK

Aile desteği sigortası ile ev hanımlarının emeklilik yaşı çocuk sayısına göre aşağı çekilebilecek. Devlet tarafından verilecek yıllık prim desteğinin ise 12.805 TL’yi bulması bekleniyor.

Emeklilik yaşı kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre düşürülebilecek. İsteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri kadarı ise devlet tarafından karşılanacak. Bu kapsamda emekli olmak isteyen ev hanımlarının ödeyecekleri sigorta priminin büyük bölümü karşılanabilecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...