Tgrt Haber

EYT'li 'Çalışmaya devam' diyor! Yasa sonrası üçte ikisi işinden ayrılmayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
09 Ocak 2023 16:40 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 17:19
EYT'li 'Çalışmaya devam' diyor! Yasa sonrası üçte ikisi işinden ayrılmayacak
eyt,emeklilikte yaşa takılanlar

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla beraber 2,5 milyon kişi emekli olacak. Bu kişilerden bazıları tamamen iş hayatlarına son verirken önemli bir bölümünün de çalışmaya devam etmesi bekleniyor. Kariyernet CEO’su Fatih Uysal, yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri araştırmaya göre, EYT ile emekli olacak çalışanların yaklaşık üçte ikisinin çalışmaya devam etmeyi düşündüklerini ifade etti.

Emeklilikte Yaşa Takınlanlar düzenlemesinin hayata geçmesi ile beraber önemli sayıda kişi emekliye ayrılacak. İşveren açısından işten ayrılışların yetişmiş eleman kaybına neden olacağı tartışmaları devam ederken Kariyernet CEO’su Fatih Uysal yaptıkları bir ankette EYT sonrası emekli olacak olan kişilerin yaklaşık 3’te ikisinin çalışmaya devam edeceğini söyledi.

EYT İŞSİZLİĞİN DÜŞMESİNE POZİTİF KATKI SAĞLAYACAK

Kariyernet CEO’su Fatih Uysal “İstihdamda çok fazla değişken var. EYT de bunlardan bir tanesi ve 2,5 milyon kişinin etkileneceği öngörülüyor. Bu kişilerin belirli bir bölümünün EYT’den yararlanarak emekliliğe ayrılmasının istihdamda bir domino taşı etkisi yaratacağını öngörüyoruz” dedi. Uysal “Konumu itibari ile EYT kapsamında olanlar tecrübeli çalışanlar olduğu için, bu kapsama girip çalışmayı bırakacak olanlar şirketlerde bir hareketliliğe sebep olacak. Bu pozisyonların yerini doldurabilmek için şirketler ya dışarıdan çalışan almak isteyecekler ya da içeriden terfi yöntemi ile çalışanları bu pozisyonlara kaydıracaklar. Dolayısıyla bu yeni çalışanların işe alınması anlamına gelecek. Bu anlamda bakıldığında işsizliğin düşmesine pozitif katkı sağlayacağı öngörülebilir” şeklinde konuştu.

ÜÇTE İKİSİ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

Uysal, kariyer net olarak yakın zamanda EYT kapsamına giren yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri bir araştırmadan bahsederek “Ankete katılanların yüzde 70’i hala çalışıyor durumda olduklarını ifade etti. Hali hazırda çalışan kitlenin de üçte ikisi EYT kapsamına girdikten sonra çalışmaya devam edeceklerini ilettiler” ifadelerini kullandı.

EYT’NİN İŞVEREN MALİ YÜKÜ VAR

Öte yandan çalışan tarafından böyle bir istek olduğunun, şirket tarafının da bu konuda ne düşündüğünün de önemli olduğunun altını çizen Uysal “Açıklığa kavuşturulması gereken bir de maliyet unsuru var. EYT kapsamında olan çalışanların bir kıdem tazminatı alma durumu ortaya çıkacak. Burada da KGF kredilerinden yararlandırılma gibi farklı opsiyonlar düşünülüyor. Aynı zamanda şirketler açısından baktığınız zaman emekli çalışanlar için yaklaşık yüzde 5 daha fazla prim ödemeniz gerekiyor. Bununda sıfırlanmasına yönelik yeni bir kanun ortaya çıkacağını düşünüyor

Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalniz kurt10 Ocak 2023 07:39

DEVLETİMİZİN BAKUR SSK AYRIMINI YANİ ADALETSİZLİĞİNİ DÜZELTMESİ LAZIM OTURDUGU YERDEN SICACIK KAHVE VE ÇAYINI YUDUMLAYAN SSKALI 5000 GÜN İLE EMEKLİ OLURKEN ÜRETEN ÜLKEYE EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN ÇİFCİDEN 9000 GÜN İSTENİRSE KİMSE KUSURA BAKMASIN BUNUN ADI ADALET DEYİL AYRIMCILIK OLUR

yusuf 9 Ocak 2023 19:37

eyt ye hayır inşallah çıkmaz meclisten geçmez ülkem icin

metin 9 Ocak 2023 19:36

eyt cikmasin yav ben 53 yaşına kadar bekledim oldum adamlar 42 43 44 45 46 47 48 49 50 de emekli oluyorlar adamların 10 senesi var emekli oluyorlar bu nasıl adalet bu nasıl yönetim şekli eyt haksa 20 senedir niye yapılmadı oy falan yok genç yaşta emekli yaptılar yazık ülkeye

Sonraki Haber Yükleniyor...