Tgrt Haber

İslam Memiş'ten Fed kararı sonrası altın yorumu: Yüksekten alana geçmiş olsun

16 Mart 2022 18:18 - Güncelleme : 16 Mart 2022 18:58
İslam Memiş Fed faiz kararı öncesi döviz ve emtia fiyatlarını değerlendirdi.

Piyasalarda Fed faiz kararı fiyatlaması başladı. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle istikrarsızlığa hakim olduğu döviz ve emtia fiyatları Amerikan Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından yön bulacak. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Fed faiz kararı ve TCMB toplantısı öncesi altın ve dolar fiyatları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

İslam Memiş Fed faiz kararı öncesi döviz ve emtia fiyatlarını değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası Fed'in vereceği faiz kararı piyasalara yön verecek. Özellikle altın ve dolar fiyatı için yatırımcıların kilitlendiği gelişmeden sonra Merkez Bankası'nın faiz kararı da merakla bekleniyro. Ekonomist İslam Memiş 2018 yılından bu yana ilk kez faiz arttırımı yapmaya hazırlanan Fed'in kararından sonra piyasaların vereceği tepkiyi yorumladı. Memiş ''Altın ve dolar fiyatları artacak mı" sorusuna cevap verdi. 

YÜKSEKTEN ALANLARA GEÇMİŞ OLSUN

Altın ve para piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Fed toplantısından 25 baz puan faiz artışı beklediğini belirterek ''Dün altın ve gümüş başta olmak üzere emtia fiyatlarında hem ons bazında hem gram fiyatında sert düşüşler yaşandı. Özellikle gram altında 900 lira seviyesinin üzerinden alım yapılmaması konusunda sık sık uyarılarda bulundum. Günlerdir savaş manipülasyonu piyasası oluştuğu için bu süreçte soğukkanlı olanlar, uyarıları dikkate alanlar, TL ile alım yapmayanlar kazandı. Ne mutlu onlara. Yüksekten alanlara ise geçmiş olsun''

İslam Memiş'ten Fed kararı sonrası altın yorumu: Yüksekten alana geçmiş olsun

Memiş, Fed faiz kararı öncesi piyasaları rakamlarla değerlendirdi. Karar sonrası hakkıda tahminlerde bulundu. Memiş ''Dolar 14,72 seviyesinden işlem görürken gün içerisinde 14,66 - 14,90 aralığını takip edeceğim. Fed faiz kararı sonrası dolar fiyatında akşam saatlerinde mutlaka bir dalgalanma olacaktır. Dalgalanma yarın da devam edecek. Yarın TCMB faiz kararı sonrası piyasaların daha sakin oturacağını göreceğiz'' dedi.

Jeopolitik gerginlik nedeniyle oluşan savaş fiyatlamasında euro/dolar ve sterlin/dolar paritelerine dikkat çekti. İslam Memiş altın tahmini şu şekilde oldu:

''Euro/TL kuru 16,16 TL seviyelerinden işlem görürken gün içerisinde 16,07 - 16,23 aralığını takip edeceğim. Euro/dolar paritesi 1,074 seviyesinde. Bugün 1,040 - 1,11 aralığını takip edeceğim. Sterlin/dolar paritesi 1, 354 seviyesinde. Buradaki pozitif beklentimi de orta ve uzun vade için bekletmeye devam ediyorum. Gram altın fiyatının dün 890 seviyesine kadar geri çekildiğini gördük. Bugün 905 liradan işlem görüyor. Bugün 890 - 910 lira aradığını takip edeceğim. Ons altın 1.916 dolar başladı. Gün içerisinde 1.890 - 1.930 aralığını izleyeceğim. Akşam saatlerinde özellikle Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarından sonra geniş bant aralığından dalgalanan bir ons görmemiz mümkün olacaktır''

FED SONRASI ALTIN VE GÜMÜŞ GERİLEYECEK 

Gümüş fiyatı hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş yatırımcıyı alım fırsatı hakkında uyardı:

''Gümüşün gram fiyatı 11,74 lira dün 11,45 lira seviyesine kadar düştüğünü gördük. Ben kişisel olarak 12 lira seviyelerinin üzerinden gümüş almam. Gün içerisinde 11,70 - 11,85 aralığını takip edeceğim. Fed’in faiz kararı sonrasında altın ve gümüş gibi emtialarda sert dalgalanmalar olabilir. Yarınki fiyatlamalar daha sağlıklı olacaktır. Gümüşün ons fiyatı 24,82 dolar seviyesinde. Gümüş 27 dolar seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Ben bu fiyatlardan gümüş almam. Gümüş yılın ilk çeyreğinde altına kıyasla daha çok kazandırdı. Gümüş almak isteyenler eğer bu akşam gram ve ons tarafında tekrar bir gerileme yaşanırsa -ki ben böyle bekliyorum- tekrar gümüş almak için fırsat yakalamış olacaklar. Hiç gümüş alamamış yatırımcılar bu akşam yaşanacak fiyatlamalara dikkat etmeli. Gümüşün 2022 yılında da altını tahtından eden bir emtia olacağını tahmin ediyorum. Gümüş benim favori emtia aracım.''

BRENT PETROLDE 'OLUMLU MESAJ' FİYATLAMASI

İslam Memiş Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle 140 seviyesini test eden Brent petrol fiyatı hakkında konuştu. Tarafların olumlu mesajlar vermesi durumunda düşüşe geçeceğinin altını çizdi. Memiş ‘’Brent petrol yüzde 4’lük bir değer artışıyla 104 dolardan güne başladı. Dün yüzde 8-9 civarında sert düşüşler yaşandı. 98 dolar seviyesine kadar geriledi. Petrol fiyatları olumlu mesajlar gelmesi durumunda tekrar 100 dolar altına sarkabilir’’ dedi.

FED SONRASI BITCOIN…

Bitcoin ise 39.448 dolar seviyesinde. Bitcoin tarafında da Fed sonrası pozitif seyir bekliyorum. 40 bin dolar seviyesi yukarı yönlü kırılırsa bu yükselişler 44 bin seviyesine kadar sürer.

FED FAİZ ARTIŞI SÜRPRİZ OLMAYACAK

Finans analisti İslam Memiş Fed’in yıl içerisinde 4 kez faiz arttırımı yapmasını beklediğini ifade etti. İslam Memiş faiz kararı öncesi piyasaya yönelik şu ifadelere yer verdi:

''Fed toplantısından 25 baz puanlık faiz artışı ve şahin tonda açıklama bekliyorum. Fed’in faiz kararı piyasalar tarafından fiyatlandı. Herhangi bir sürpriz yok. Ancak 50 baz puan artış yapar ve şahin tonda değil güvercin tondan açıklama yaparsa sürpriz olur. Şahin tonda açıklama yapmasının altındaki neden Fed’in 'biz piyasaları yakından takıp ediyoruz. Yüksek enflasyonla mücadele edeceğiz' mesajları yatıyor. Fed piyasalara bir süredir yaptığı gibi söylemle müdahale edecek''

DOLAR YERİNİ KORUYACAK 

Dünya piyasalarında manipülasyonun hakim olduğunu ifade eden İslam Memiş Rus ekonomisine yönelik yaptırımların piyasalarda iyi takip edildiğini ifade etti. Memiş ''Suudi Arabistanın’ın Çin Yuan’ı ile petrol satma sürecine yeşil ışık yakılması, Rusya’nın dolar kullanmayacağını açıklaması, Bitcoin ile emtia satılacağı iddiaları 'Dolar rezerv para olma özelliğini kaybediyor mu?' sorularını gündeme getirdi. Böyle bir şey olmayacak. Dolar rezerv para olarak kalmaya devam edecek'' dedi.

DOLAR YÜKSELİRSE ALTIN ALIN

Fed faiz kararı öncesi oynak seyreden piyasalara karşı uyarılarda bulunan İslam Memiş sepetinde çeşitli enstrümanları olanların zarar etmeyeceğini ifade etti. Memiş ''Fed faiz kararı sonrası dolar çok yükselir ve ons ve pariteler düşerse ne yapılabilir? Bu durumda elinizde dolarla altın, gümüş, euro veya sterlin alabilirsiniz. Tam tersi olur ve dolar değer kaybederse de parite yaparak durumu kurtarabilirsiniz'' diyerek parite ile işlem yapmanın önemini hatırlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...