Tgrt Haber

Fitch'ten Rusya kararı: Kredi notu BBB'den B'ye düşürüldü

03 Mart 2022 02:07 - Güncelleme : 03 Mart 2022 18:54
Yaptırımlarla beraber rublede sert değer kaybı yaşandığına dikkat çeken Fitch, Rus bankalarına yönelik yaptırımların daha da artacağını bildirdi.

Ukrayna'ya yönelik işgal nedeniyle Batılı devletlerin ağır yaptırımlarına maruz kalan Rus ekonomisinde kötüye gidişin etkileri hissedilmeye başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın BBB olan kredi notunu B'ye indirdi.

Yaptırımlarla beraber rublede sert değer kaybı yaşandığına dikkat çeken Fitch, Rus bankalarına yönelik yaptırımların daha da artacağını bildirdi.

Ukrayna topraklarına girerek askeri operasyonlar gerçekleştiren Rusya'nın bu hamlesine, ABD ve Avrupa Birliği ekonomik yaptırımlarla misilleme yaptı. Çok sayıda Rus bankası uluslararası döviz transferi sistemi SWIFT'ten çıkarılırken, yüzlerce Rus oligark da yaptırımlardan nasibini aldı.

Rus yönetimi yaptırımlara hazırlıklı olduğunu söylese de Rus ekonomisi sarsılmaya başladı ve müeyyideler etkisini gösterdi.

KREDİ NOTU B'YE DÜŞÜRÜLDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu düşürdü. Açıklamada, ülkenin uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunun "BBB"den "B"ye indirildiği bildirildi.

Rusya'nın kredi notunun negatif izlemeye alındığı belirtilen açıklamada, Rusya Merkez Bankası ile işlemleri kısıtlayan yaptırımların Rusya'nın kredi temelleri üzerinde önceki yaptırımlardan çok daha büyük bir etkiye sahip olacağı kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın mali dengesinin azalan ekonomik faaliyet ve Ukrayna savaşının doğrudan bütçeye maliyeti nedeniyle zarar göreceği ifade edildi.

YAPTIRIMLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Rus bankalarına yönelik yaptırımların daha da artırılmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, "Açıklanan yaptırımlar ve rublenin sert değer kaybı makro oynaklığı artıracak ve banka mevduat çıkışları ile dolarizasyonu tetikleyerek geniş tabanlı bir iç güven kaybı riskini önemli ölçüde artıracaktır." değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, yurt içi güvene yönelik şokun ve politika sıkılaşmasının kısa vadeli ekonomik faaliyet üzerinde keskin bir olumsuz etkiye sahip olacağı aktarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor’s (S&P) da 25 Şubat'ta Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da "BBB"den "BBB-"ye düşürdüğünü duyurmuştu.

DÜNYA BANKASI RUSYA'DAKİ PROGRAMLARI DURDURDU

Dünya Bankası, Rusya ve Belarus ile ilgili yaptığı açıklamayla, iki ülkedeki tüm programların durdurulduğunu açıkladı.

Dünya Bankası Grubu'nun 2014'ten bu yana Rusya'ya yönelik yeni kredi veya yatırımları onaylamadığı belirtilen açıklamada, 2020 ortasından bu yana Belarus için de onaylanan yeni bir kredi bulunmadığı aktarıldı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ve Ukrayna halkına yönelik düşmanlıkların ardından Dünya Bankası Grubu, Rusya ve Belarus'taki tüm programlarını derhal durdurmuştur" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...