Tgrt Haber

Gazeteci Cem Küçük’ten 500 ve 1.000 TL’lik banknot çağrısı!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
08 Şubat 2024 14:11 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 14:32
Cem Küçük,banknot,kağıt para,500 TL,1000 TL,nakit para

Son dönemde fiyatların yükselmesiyle birlikte küçük kupürlü paraların piyasada para işlemlerini zorlaştırdığını ekonomi çevrelerince sıklıkla dillendiriliyor. Pratik olması açısından yeni banknot çıkarılması çağrısına bu kez Gazeteci Cem Küçük de katıldı.

Ekonomi çevrelerince dönem dönem dile getirilen 500 ve 1.000 TL’lik banknot basılması gerekliliği maaşlara yapılan zamla birlikte ortaya çıktı. Özellikle sosyal medyada pek çok kişi bunun ihtiyaç olduğunu dile getirirken “çarşıda ve pazarda deste deste para ile alışveriş yapıyoruz” diyenlerin sayısı da az değil.

BANKNOTLAR YETERSİZ GELİYOR

Geçen yıl yaz ayında pek çok medya mecrasına yansıyan 500 ve 1.000 TL banknot basılacağı iddiaları hem Merkez Bankası hem de Daprhane tarafından yalanlanmıştı. Yeni banknot basımını başta esnaf ve iş dünyası ödeme noktasında genellikle pratik amaçla istiyor. Gazeteci Cem Küçük de bu durumla ile ilgili gelen beklentileri sabah programında örneklendirerek açıklık getirdi.

CEM KÜÇÜK BÜYÜK BANKNOT ÇAĞRISINDA BULUNDU

Küçük, 17 bin TL olan asgari ücretin bile 100’lük halinde toplam 170 banknota çıktığına, 200’lük olduğunda bile 85’e çıktığına dikkat çekti. Küçük, büyük kupürlü banknotların tedavüle sürülmesi ile ilgili olarak sosyal medya hesabından da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i etiketleyerek “Acilen 500 ve hatta 1.000 TL banknot çıkarmak gerekir sayın bakanım.” çağrısında bulunmuştu.

“500'LÜK VEYA 1.000 TL'LİK BANKNOTUN ACİLEN ÇIKMASI GEREKİYOR”

Bununla ilgili sosyal medyadan çok fazla geri dönüş aldığını dikkat çeken Gazeteci Cem Küçük, "En düşük asgari ücret 17 bin TL oldu. Son 2 yılda enflasyon yüzde 400'ün üzerinde arttı. 500'lük veya 1.000 TL'lik banknotun acilen çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

BANKNOT İHTİYACI ARTIYOR!

Enflasyon artışı paranın değerini yok etti. Türkiye’nin yeni fiyat düzeyine uygun banknot ihtiyacı uzun zamandır dile getiriliyor. Kağıt paralar sabit kalınca dolaşımdaki her 3 banknottan biri 200 liralık oldu. Buna göre, İstanbul’da ortalama bir daire almak için 200 liradan oluşan 27 kilo banknot taşınması gerekiyor.

Ocak 2009’da en büyük banknot 200 lira idi. Hala da öyle. Banknot ihtiyacı pek çok sektör tarafından uzun zamandır dile getiriliyor. Ancak son dönemde yeni banknotların çıkışı ihtiyaçtan zorunluluğa dönüştü. Öyle ki artık ev-araba gibi yüklü işlemlerin lira olarak nakitle yapılması pratik olmaktan çıktı. 200 lira ilk piyasaya çıktığında toplam banknotlar içindeki payı sadece yüzde 3,2’ydi. Eylül itibariyle bu oran yüzde 35’i aştı. Değer olarak bakıldığında ise dolaşımdaki toplam banknotların yüzde 66,4’ünü 200 lira oluşturuyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şenol 8 Şubat 2024 21:54

Dolara geçin TL kaldırın olsun bitsin

Sonraki Haber Yükleniyor...