Tgrt Haber

GES'te talep toplama bugün başlıyor: İşte detaylar

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
15 Haziran 2022 08:39 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 08:45
GES'te talep toplama bugün başlıyor: İşte detaylar
ges

Türkiye ekonomisin Türk Lirası cinsi varlıklara teşvik amacıyla başlattığı Gelire Endeksli Senette (GES) bugün itibarıyla talepler toplanacak. 1 hafta sürecek talep toplama sürecinin ardından vadesi 6 ay olarak belirlenen GES’te 1 yıl veya diğer vadelerde de ihraç yapılması öngörülüyor.

Beklenen gün geldi. Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedinde (GES) 15-22 Haziran döneminde talep toplanacak. Türkiye genelinde gerçek kişilerden toplanan taleplerle yatırımların döviz ve döviz cinsi varlıklara erişimi frenleniyor. Böylece kurlardaki hızlı gidişin önünün kesilmesi bekleniyor.

GES’e ilişkin ihraç duyurusu, talep toplama sürecinin ayrıntıları ve senede ilişkin doküman Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sayfasından paylaşılacak.

Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılan yeni adımlardan GES’te de vade Kur Korumalı Mevduat’ta olduğu gibi 6 ay olarak belirlendi. Sonraki aşamalarda ise 1 yıl veya diğer vadelerde de ihraç yapılması öngörülüyor.

Asgari talep tutarı 1000 lira olarak belirlenen senetler 1 liranın katları şeklinde ihraç edilecek. Senetler, 24 Haziran Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.

GES’TE KAYIP İHTİMALİ YOK

GES’te 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların finansal değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenerek enflasyona bağlı kazanç kaybı da engellenecek.

GES getirileri, bütçeye hasılat aktarımında önemli yer tutan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak. Gelir getirme performansı güçlü olan KİT'lerden elde edilen hasılat beklenenin üzerinde geldiğinde bunun yatırımcılara ilave getirisi olacak.

GES’lerin getirileri, kamu iktisadi teşebbüsleri içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.

İlgili endeks değeri asgari 95 ve azami 110 seviyesinde olabilecek. Bu kapsamda yatırımcıya ilan edilen kupon oranının asgari yüzde 95’ine denk gelen bir getiri garantisi sunulurken hasılat payları gerçekleşmelerinin projeksiyon tutarının üzerinde olması durumunda yatırımcı daha yüksek bir getiri elde edebilecek.

KAZANÇ ORANI YÜZDE 25’E KADAR

Bu ay yapılacak ihraçta Hazine tarafından belirlenen dönemsel getiri yüzde 5,32 ve yıllık bileşiği yüzde 23,04 olacak. Bu kapsamda, gelir gerçekleşmelerine göre azami yıllık bileşik getiri oranı yüzde 25,54'ü bulabilecek.

Talep toplama ilk etapta Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası aracılığıyla gerçekleştirilirken aracı bankalar vatandaşları detaylı bir şekilde (ilgili hesapların açılması, menkul kıymet transferi, saklanması gibi hususlar hakkında) bilgilendirecek.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...