Tgrt Haber

Gram altın ne kadar? ABD'nin petrol yaptırımı dolar ve altın fiyatını nasıl etkiler?

09 Mart 2022 07:56 - Güncelleme : 09 Mart 2022 09:27
Gram altın ve dolar ABD yaptırımları sonrası yükselen petrol fiyatlarından destek buldu.

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle yükselişe geçen altın fiyatı yaptırımların ardından zirveyi gördü. Gram altın 950 TL bandını aşarken dolar ise 14,50 TL eşinden atladı. Yatırımcılar sıcak çatışam ve ABD başta olmak üzere Rusya’ya uygulanan ağır ekonomik yatırımlar sonrası istikrarsız seyreden piyasalarda zarar etmemek için ''Gram altın ne kadar? Yükseliş sürecek mi?'' sorularına odaklandı. Piyasa Uzmanı İslam Memiş savaş ateşinde vatandaşlara dolar ve altın konusunda uyardı.

Gram altın ve dolar ABD yaptırımları sonrası yükselen petrol fiyatlarından destek buldu.

Rusya Ukrayna Savaşı 14.gününde devam ediyor. Sıcak çatışma devam ederken piyasalarda tansiyon yükselişi sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden Rusya’ya karşı alınana ağır ekonomik yaptırımlara dün akşam yenisi ekledi. Buna göre ABD Rus gazı ve petrol ithalatını durdurdu. Biden açıklamasından artık Rus petrolünün artık ABD limanlarında işlem görmeyeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından Brent petrol yüzde 8 yükselişle 133 dolar seviyesini, ABD ham petrol yüzde 7 artışla 129,44 seviyelerine yükseldi. Petrol fiyatında yaşanan yükseliş altın fiyatlarını da tetikledi. İşte altın ve dolar piyasalarından son durum…

GRAM ALTIN NE KADAR?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle savaş fiyatlaması sürüyor. Jeopolitik gerginlik ve tüm dünyada etkili olan yüksek enflasyon hem petrol hem de altın fiyatlarını son yılların zirvesine taşıdı. ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırım kararları istikrarsız piyasalara yol açarken vatandaşlar ''Gram altın ne kadar? Yükselir mi?'' sorusunun cevabını arıyor.

9 Mart Çarşamba gram altın 959 TL’den işlem görüyor.

Gram altın ne kadar? ABD'nin petrol yaptırımı dolar ve altın fiyatını nasıl etkiler?

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Gram altın fiyatları ssıcak çatışma ve petrolde yaşana yükselişten destek bularak yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar manipülasyon piyasasından güvenli liman altına yöneldi. Peki bugün çeyrek altın ne kadar?

9 Mart Çarşamba çeyrek altın 1.553 TL alış fiyatı, 1.583 satış fiyatından işlem görüyor.

DOLAR KAÇ TL?

Rus ordusunun Ukrayna işgali sürerken döviz ve emtia fiyatlarında hareketlilik yaşanıyor. Biden’ın "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" açıklaması ardından petrol fiyatları yükselişe geçti.

ABD ve Birleşik Krallık'ın ambargo kararı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü etkilemesi beklenirken dolar fiyatı ham madde yükselişine bağlı olarak yükselişini sürdürdü. Peki bugün dolar kaç TL?

9 Mart Çarşamba dolar 14,52 TL’den el değiştiriyor.

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş doların 14.50 TL seviyesini gördüğünü belirtirken ''Dolar alım için uygun bir seviye değil" değerlendirmesinde bulundu. Memiş, savaş fiyatlamasının olduğu bir piyasa beklemenin daha doğru bir karar olduğunu ifade etti. Piyasa Uzmanı, “3-4 ay öncesinden yüksek fiyatlardan almış dolarınız varsa şu an Euro/dolar paritesi ve dolar/Sterlin paritesi dip seviyelerde. Bu pariteleri değerlendirerek maliyetlerinizi düşürebilirsiniz'' ifadelerini kullandı. 

GOLDMAN SACHS’DEN ALTIN YORUMU

Küresel altın fiyatları hafta başında 2000 dolar üzerini görürken tekrar zaman zaman 1987 seviyesine indi. Sağlıksız fiyatlama devam ederken Goldman Sachs Group yatırımcıları altın tahminini güncelledi.

Merkez Bankalarının jeopolitik risklere bağlı olarak artan altın talebi nedeniyle 3 aylık altın fiyatı tahminini 1,950 dolardan 2,300 dolara yükseltti. Ons altın günün erken saatlerinde 2.051 TL’den işlem görüyor.

FITCH RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rusya'nın kredi notunu düşürdü. Buna göre Rusya'nın kredi notu "B"den "C"ye indi. Açıklamada belirnen kredi notunun "ülke temerrüdünün yakın olduğu" görüşü belirtildi. Yaşanan gelişmelerin Rusya'nın kamu borcunu ödemeye istekliliğini daha da zayıflattığı ifade edildi. 

Rusya aynı zamanda Eylül ayına kadar döviz ticaretini askıya aldı. Rus bankalarının artık vatandaşlara döviz satmasına izin verilmiyor. 

PETROL FİYATI ARTARSA ALTIN YÜKSELİR Mİ?

Altın ve petrol fiyatları arasından genelde pozitif yönlü bir ilişki bulunur. ABD Başkanı Joe Biden Rusya’dan petrol alımını yasaklamasınına ardından siyah altın olarak bilinen petrol yükselişe geçti. Petrolün yükselişini altın takip ederken ons altın 2.052 ve gram altın 960 sınırına dayandı.

Petrol fiyatlarının yükselmesi ekonomik büyümeyi negatif yönde etkiler. Bu durumda yatırımcılar zarar etmemek için değerli madenlere yönelir. Risk ortaya çıktığında vatandaşlar güvenli liman altına geçer. Böylece petrol fiyatı arttığında altın da yükselmiş olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...