Tgrt Haber

Hükümet harekete geçti! Seçim vaadi hayata geçiyor, vergisiz telefon ve bilgisayar düzenlemesi yolda

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, ajanslar
05 Eylül 2023 09:28 - Güncelleme : 05 Eylül 2023 09:34
Hükümet harekete geçti! Seçim vaadi hayata geçiyor, vergisiz telefon ve bilgisayar düzenlemesi yolda
,,,vergi düzenlemesi,öğrenciler,üniversite öğrencileri

Ak Parti seçim beyannamesinde yer alan öğrencilerin vergisiz telefon ve bilgisayar alabilmesini sağlayacak vergi düzenlemesi için çalışmalar resmen başlıyor. Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala yapılacak düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Kabine toplantısında görüşülecek konuların başında geliyor. Peki, Vergisiz telefon ve bilgisayar hangi şartlarda geçerli olacak? Kimler faydalanabilecek, yaş sınırı olacak mı? İşte detaylar…

AK Parti seçim beyannamesinde üniversite öğrencilerine müjdelenen vergisiz telefon, tablet ve bilgisayar satışı ile ilgili vergi düzenlemesi için çalışmalar resmen başladı. Bakanlıklar vergi düzenlenmesi ve koşulları için üzerinde çalışırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak kritik kabine toplantısının da gündeminde öncelikli olarak görüşülecek.

Milyonlarca üniversite öğrencisinin yararlanacağı ‘vergisiz telefon’ yasal düzenlemesi için harekete geçen hükümet, son detayları masaya getirecek.

YENİ AKADEMİK YIL HEDİYESİ OLACAK

Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala milyonlarca öğrenciye yeni akademik yıl hediyesi olacak düzenlemenin şartlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen duyurulması bekleniyor.

DÜZENLEME İÇİN MECLİS İŞARET EDİLİYOR

Uzun süredir kamuoyunda düzenlemenin detayları konuşulurken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamaları çalışmaya hız verildiğinin müjdesini vermişti.

Bakan Mehmet Şimşek, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon, tablet ve bilgisayar alabilmesine olanak sağlayacak bir çalışma olduğunu fakat detay veremeyeceğini söyledi. Bakan Şimşek, “Çalışmamız var ama onun detayını veremiyorum. Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclisin açılması gerekir. İdari karar gerektirenler idari kararla yapılır. Ne zamanlama, ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım. Genel konuşuyorum. Birden fazla konu var. Dolayısıyla prensip olarak ayaküstü çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmam doğru değil.” diye konuşmuştu.

7 MİLYON ÖĞRENCİ YARARLANACAK

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da gençlere vergisiz cep telefonuna ilişkin “ÖTV ve KDV’siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak. Türkiye’de üretenler içinde Samsung, General Mobile var, Huawei, Apple yok. Vergi alınmaması telefonların fiyatlarını yarı yarıya ucuzlatacak. 10 GB bedava internet için 3 operatörden teklifleri aldık, kamuya maliyeti yıllık birkaç milyar TL olacak. Kişinin hattıyla telefonunun mutlaka belli süre uyumlu olması gerekecek yani en az 2 yıl başkası kullanamayacak, başkasına satılamayacak. Bunun takibini biz BTK aracılığıyla yapacağız.” demişti.

BİR DEFAYA MAHSUS ALINABİLECEK

Cep telefonunda vergi muafiyetinden sadece üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme gençlerin bir defaya mahsus telefon, tablet ve bilgisayar alabilmesini olanak sağlayacak. Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.

HANGİ MODELLER GEÇERLİ OLACAK?

Bakanlık yetkilileri Türkiye’de üretimi olan şirketlerle görüşmeler yaparak projeye dahil olabilecek modelleri belirlemeye başladı. Türkiye’de üretenler içinde Samsung, General Mobile bulunuyor. Buna göre, vergisiz telefon kapsamına girecek bazı akıllı telefonların Samsung Galaxy A52, General Mobile Phoenix 5, Oppo Reno 5 Lite, Casper VIA X30 Plus, Reeder (S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro, S19 Max), Redmi Note 10S, TCL L7, OMIX X5, Vivo Y21S, Realme C21Y gibi Türkiye’de üretilen modellerden oluşması bekleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ise Meclis’in açılacağı ekim ayını bulması bekleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...