Tgrt Haber

İki yıl sonra Çin'den gelen hamle petrolü dipten topladı! Fiyatlar dolar desteği ile artıyor

09 Ocak 2023 12:40 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 13:08
İki yıl sonra Çin'den gelen hamle petrolü dipten topladı! Fiyatlar dolar desteği ile artıyor
brent petrol,çin,abd

Çin’in 2020 yılından sonra ilk kez sınırlarını uçuşlara açması ve Pekin’in ekonomik büyümeye odaklanacağını açıklaması altınla beraber petrol fiyatlarında da artışlara neden oldu. Geçtiğimiz hafta yüzde 8 oranında değer kaybeden petrol haftanın ilk işlem gününe yüzde 1,4 değer kazancı ile başladı.

Dolar endeksinde yaşanan düşüşle beraber Çin ekonomisinden gelen olumlu haberler geçtiğimiz hafta yüzde 8 oranında değer kaybeden brent petrolün yükselmesine neden oldu. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 79,66 dolardan işlem görüyor.

ÇİN İKİ YIL SONRA SINIRLARINI AÇTI

Cuma günü 80,59 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,57 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.36 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,4 artarak 79,66 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,83 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in sınırlarını uluslararası uçuşlara açması ve talepte büyüme beklentilerinin desteklenmesi etkili oldu.

RİSK İŞTAHI YÜKSELDİ

Ülkede uluslararası uçuşlara 3 yıl aranın ardından tekrar başlanırken, gelecek dönemde ekonomik büyümenin hükümetin önceliği konumunda olacağına yönelik beklentiler risk iştahını artırıyor. Öte yandan, ülkede Kovid-19 kısıtlamalarının büyük çoğunluğunun kaldırılmasına rağmen vakalardaki artışın ekonomik aktiviteyi azaltabileceği endişeleri de fiyatlardaki yukarı yönlü ivmeyi baskılıyor. Çin, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından Mart 2022'de tüm vizeleri iptal ederek sınırlarını dünyaya kapatmış ve uçuşlara sınırlama getirmişti.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ DÜŞÜŞ PETROLÜ DESTEKLEDİ

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin faiz politikalarında yumuşamaya gidebileceği beklentisi de resesyon endişelerini hafifleterek doları baskıladı ve petrolde alımları destekledi. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değerini ölçen dolar endeksindeki düşüş, dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum alımların artmasını destekliyor ve fiyatların yükselmesine yol açıyor. Brent petrolde teknik olarak 79,79 ile 79,92 dolar aralığının direnç, 79,45 ile 79,24 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...