Tgrt Haber

İkinci el otomobil satışına yeni düzenleme

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: TGRT Haber
07 Aralık 2023 08:40 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 10:41
İkinci el otomobil satışına yeni düzenleme
ikinci el araba,ticaret bakanlığı

İkinci el araçların, sıfır fiyatlarından yüksek bir fiyatla satışa çıkarılmasının yasaklanmasına ilişkin yönetmelik 6 ay daha uzatıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı'nca ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliğin geçici 2. maddesinde değişiklik öngören yönetmeliğine göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihinden önce yapamayacaklarına yönelik kısıtlama 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek.

İkinci el otomobil satışına yeni düzenleme

6 AY DAHA UZATMA YETKİSİ VAR

Yönetmelikte ayrıca, Ticaret Bakanlığı'nın bu süreyi 6 ay daha uzatmaya yetkili olduğu da belirtildi. 

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı otomobilde fiyat kısıtlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlık, "İkinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik 6 ay, 6 bin kilometre kullanma kısıtı ile liste fiyatı kısıtlamasının süresi 6 ay süreyle yeniden uzatıldı" ifadelerini kullandı.

Ayrıca açıklamada ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinden bir fiyattan "İlan yoluyla pazarlaması" yapılamayacak denildi.

https://twitter.com/ticaret/status/1732637481005170869

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞ FİYATI DÜZENLEMESİ NELERİ KAPSIYOR?

İkinci el araç satış fiyat düzenlemesini içeren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 6 Temmuz 2023 tarihli ve 32240 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmelikte öne çıkan detay ise 2. el statüsünde satılacak olan araçların fiyatlarıyla ilgili.

Buna göre satıştaki araçların ikinci el fiyatları, sıfır fiyatlarını geçemeyecek.

Araç fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı sıfır olarak alınan bir aracın ikinci el fiyatı, belirli bir süre sonra sıfır fiyatının üzerine çıkabiliyordu. Ticaret Bakanlığı bu durumu önlemek ve fiyat artışlarını durdurabilmek adına yönetmeliğe geçici bir madde ekledi. Bu maddeye göre ikinci el araçların, sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan satılması yasaklandı. Bu yasak hem fiziksel ortamlardaki hem de internet üzerindeki satışları kapsıyor.

Son yıllarda araç satışlarının sıkça yapıldığı ikinci el satış siteleri de yönetmelik kapsamına alındı.

Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilanlar da dikkate alınacak ve sıfır fiyatının üzerinde ilan yayımlayanlar tespit edilerek idari para cezası kesilecek. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yönetmeliğe aykırı ilan verenler 300 bin TL’ye kadar para cezası ile karşılaşacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...