Tgrt Haber

İslam Memiş "sık sık uyardık" diyerek altın fiyatının göreceği en düşük seviyeyi açıkladı

15 Mart 2022 15:39 - Güncelleme : 17 Mart 2022 15:18
İslam Memiş "sık sık uyardık" diyerek altın fiyatının göreceği en düşük seviyeyi açıkladı

Küresel piyasaların gözü kulağı Rusya-Ukrayna görüşmeleri ve Fed ile Merkez Bankası'nın faiz kararında... Altın ve dolar fiyatlarında rüzgar tersine dönerken yatırımcılar “Altın daha düşecek mi?”, “Dolar artacak mı?” “Petrol fiyatları kaça inecek?” sorularına odaklandı. Uzmanların dolar altın yorumları ise dikkatlerden kaçmıyor. Ekonomist İslam Memiş, altın fiyatının inebileceği en düşük seviyeyi açıkladı, yatırımcıları uyardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgaliyle başlayan altının yükselişi müzakerelerle birlikte tersine döndü. Altın geçen hafta ortasından beri değer kayıpları yaşarken dolar ise piloto çiziyor. Kripto paralarda ve borsada ise dalgalı seyir söz konusu. Bugüne sarkan Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerden çıkacak sonuç, piyasalar üzerinde hayli etkili olacak. Diğer yandan Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın arka arkaya alacağı fazi kararları piyasalar tarfından merakla izleniyor.

Peki altın fiyatında düşüş devam edecek mi? Dolar ne olur? Altın tahminleriyle ünlü ekonomist İslam Memiş, piyasalar açısından son derece önemli olan bu haftaya özel kritik yorumlarda bulundu.

ALTIN DÜŞÜŞ TRENDİNE GEÇTİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerden kalıcı bir ateşkes çıkmasını beklemediğini belirten İslam Memiş, taraflar arasında bir anlaşma olsa bile kontrollü bir şekilde sürecin devam edeceğini söyledi. Memiş, bu durumun piyasalara etkisini şöyle yorumladı:

“Petrol, gram altın, ons altın ve yer yer dolarda düşüşler vardı. Daha önce yatırımcıları yüksek fiyatlardan alım yapmamaları konusunda sık sık uyardık. Beklediğimiz düşüş trendi başladı. Ons altında tekrar 1.900 dolar seviyesine sarkma olabilir. Gram altında 858-880 TL aralığında düşüş bekliyorum. Bunun nedeni Ukrayna Rusya arasındaki görüşmeler ve Fed’in olası faiz kararı. Fed faiz artırım sürecine girecek, bu da kısa vadede altın fiyatlarını baskılayabilir.”

Piyasadaki gerginliğin devam etmesinden dolayı sürecin kademeli alımlar için değerlendirilmesini öneren Memiş, “Ancak düşüşler uzun vadede kalıcı olamayacaktır. Altın fiyatları uzun vadede yükseliş trendini yine sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

PETROL FİYATINI MÜZAKERELER BELİRLEYECEK

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendiren Memiş, petroldeki düşüşün Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşme trafiğinin sonucuna göre netlik kazanacağını belirtti. “Bu görüşmeler bitmeden ve açıklama yapılmadan petrol fiyatları ile ilgili bir şey söylemek zor” diyen Memiş, petroldeki düşüşler için 96 dolar seviyesini destek seviyesi olarak gördüğünü kaydetti.

MERKEZ'İN GÖZÜ FED'DE 

Memiş, Fed’in faiz artırımını 25 baz puanla sınırlı tutması durumunda TMCB’nin faiz artırımını pas geçme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Ekonomik ve siyasi belirsizliklerden dolayı TMCB’nin toplantısını bir hafta geri çektiğini vurgulayan Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Fed’in toplantısı 15-16 Mart’ta. TMCB toplantısı ise 17 Mart’ta. Bu hafta kur ataklarının önüne geçmeye çalışan bir TMCB göreceğiz. Fed eğer faiz artırımını 50 baz puana çıkarırsa TMCB'den faiz artırımı gelebilir.”

FED KARARI SONRASI ALTIN VE DOLAR NE OLUR? İSLAM MEMİŞ YENİ TAHMİNİNİ AÇIKLADI

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...