Tgrt Haber

İran İsrail'e saldırdı, piyasaların yönü değişti! İslam Memiş'ten yatırımcıya uyarı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Nisan 2024 10:53 - Güncelleme : 14 Nisan 2024 11:44

İran ve İsrail arasındaki gerginliğin sıcak temasa dönüşmesinin ardından piyasalarda fiyatlanmaların yönü değişti. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Orta Doğu'daki gerginliklerin piyasalara olası etkilerini değerlendirdi.

İsrail Filistin saldırıları sonrasında Orta Doğu'da kaynayan kazana İran da dahil oldu. İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırıları dünya gündemine oturdu. İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın saldırısına cevap için yetkiyi Savaş Kabinesi'ne devretti. Gelişmeler altın, dolar ve kripto piyasalarını da yakından ilgilendiriyor. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sıcak gelişmeleri TGRT Haber ekranlarında değerlendirdi. 

İslam Memiş konuya dair şunları kaydetti: 

DÜNYA EKONOMİLERİNDE KARA DELİK OLUŞTU

Konu savaş olunca ekonomilere yansıması olumsuz yönde olacaktır. En çok da petrol fiyatlarında bunun etkisini görebiliriz. Tüm merkez bankaları ciddi anlamda enflasyonla mücadele ediyor. Petrol fiyatları küresel enflasyonu tekrar tetikleyen bir unsur olduğundan karşımızda kalıcı bir enflasyon olduğunu alenen gösteriyor.

Şu anki savaş süreci dünyayı yönetenler için sürpriz değil. ‘3. Dünya Savaşı’nın eşiğindeyiz’ açıklamaları yapılıyordu ve maalesef gerçekleşti. Dünya ekonomilerinde kara delik oluştuğuna inanıyorum ve bu kolay kolay kapanmayacak. Savaş kısa vadeli görülse de, gördüğüm kadarıyla ABD ısrarla İran’ın oyuna girmesini istiyor.

İran İsrail'e saldırdı, piyasaların yönü değişti! İslam Memiş'ten yatırımcıya uyarı - 1. Resim

KÜÇÜK YATIRIMCIYA YOL HARİTASI

İsrail de bunu hevesle yapıyor. İran, ABD-AB tarafından ambargolarla cezalandırılan bir ülke. İran’ın arkasında Rusya ve Çin gibi ülkeler varken, Avrupa-ABD İsrail’in yanındayken Türkiye İran’ın sınır komşu ülkesiyse, ekonomik olarak etkilenmemesi mümkün değil.

Küçük yatırımcılar şunu unutmasın, artık “Elimde dövizim var-altınım var” demesin. Artık ‘Yükselecek mi, düşecek mi?’ sorusu çöpe atılabilir. Artık “Alabilecek miyim? Sahip çıkabilecek miyim?” buraya odaklanmak lazım. Karşımızda çok farklı bir süreç var. Bu sürecin kısa vadede cılız kalacağına inanmıyorum. 3. Dünya Savaşı kapılarının açıldığı bir süreçtir. Dünya ekonomileri bu yükü kaldıramaz, enflasyon geri gelir. Ülkeler ambargolar uygulayabilir.

İran İsrail'e saldırdı, piyasaların yönü değişti! İslam Memiş'ten yatırımcıya uyarı - 2. Resim

HIZLI YÜKSELİŞLER VAZGEÇİLMEZ

İhracat ve ithalat ticareti yeniden şekillenebilir. Küresel borsalarda hızlı düşüşler yaşanabilir. Bayram nedeniyle piyasalarımız kapalı, olumlu yönde destek aldık. Ancak yarın piyasalar açıldığında Borsa’daki satışları vazgeçilmez bir gerçek olarak görmeliyiz. Altın, petrol, gümüş fiyatlarında hızlı yükselişleri vazgeçilmez bir gerçek olarak görmemiz lazım. Kripto para piyasalarındaki sert düşüşlere alışmamız lazım.

İran İsrail'e saldırdı, piyasaların yönü değişti! İslam Memiş'ten yatırımcıya uyarı - 3. Resim

KARŞIMIZDA BERLİRSİZ BİR SÜREÇ VAR

Dünyadaki servet el değiştiriyor. İran'ın en zenginleri ABD'yi ve Avrupa'yı tercih edecek servetiyle birlikte. İran'daki, İsrail'deki şirketlerin de sermayesi el değiştirecek. Buradaki süreç geçici cılız değil. Gördüğüm kadarıyla büyük bir sürecin kapısı aralandı. Belirsiz bir süreç vardır karşımızda. Vatandaşlarımızın bundan sonraki süreçte olayları ciddi ele alması gerekiyor. Dövizle borçlanılmaması gerekiyor. Altın-gümüş fiyatlarında her gün rekorlar tazelenebilir. Her gün yeni bir dert, problemle dünya karşı karşıya kalıyor."

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...